Vitesse-tap i Ødegaards siste kamp

Bittert Ødegaard-farvel

Frustrert Ødegaard slo oppgitt ut med armene da drømmen om Europa raknet.

  • Vitesse - Utrecht 0-2 (0-1)

I kveld tok Martin Ødegaard farvel med Vitesse - klubben han har tilbrakt den siste sesongen i, og hvor han har fått sitt store internasjonale gjennombrudd.

Folk som ikke har fulgt 20-åringens karriere tett, har spurt hvor det ble av supertalentet som ble en verdenssensasjon i en alder av 15 år. I år har Ødegaard igjen vært på alles lepper, og det er ikke uten grunn.

Den offensive virtuosen endte opp med åtte scoringer og 10 målgivende pasninger i Eredivisie. Det sikret ham en plass på årets lag i divisjonen, som den eneste representanten utenfor suverene Ajax og PSV.

Statistikknettstedet whoscored.com rangerer Ødegaard som ligaens femte beste spiller i år, blant annet foran Barcelona-klare Frenkie de Jong.

AJAX-AKTUELL: Martin Ødegaard etter kaos-kampen mot Sverige og ryktene om en eventuell overgang til Ajax.. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Emosjonelt

Ødegaard har fortsatt storspillet i kvalifiseringen til neste års Europa League. Mot Groningen holdt han liv i drømmen for Vitesse med ett mål og to assists, og tirsdag kveld skulle siste hinder overkommes.

Det første oppgjøret mellom Vitesse og Utrecht endte 1-1 på sistnevntes hjemmebane. I kveld skulle det avgjøres hvem som fikk Nederlands siste plass i den gjeve europeiske storturneringen.

- Jeg synes det er vanskelig å spå hva som vil gå gjennom hodet mitt i morgen. Men det kommer til å bli emosjonelt for meg. Forhåpentligvis kan jeg forlate banen med et stort smil etter Vitesse-seier, uttalte den norske ballmagikeren i forkant av kampen.

Det ble lettere sagt enn gjort.

Havnet under

Selv om det var Vitesse som hadde fordelen av hjemmebane, var det Utrecht som var det beste laget før pause.

Gjestene presset Ødegaard og co., og etter 31 minutter fikk de uttelling.

Cyriel Dessers hadde lenge vært anonym, men var nådeløs da han fikk sjansen. Med en mann i ryggen, vendte han opp og fikk skutt. Vitesse-keeper Remko Pasveer rakk ikke å reagere, og Utrecht tok en fortjent ledelsen. Om det resultatet sto seg, var det de som var i neste sesongs Europa League.

Slo ut med armene

Ødegaard har tidvis briljert denne sesongen, men slet med å skape de store sjansene i kveld.

På et tidspunkt slo han oppgitt ut med armene da ingen medspillere beveget seg eller gikk på løp foran ham.

Vondt ble til verre 14 minutter før full tid da Utrecht satte sitt andre for kvelden. Gjestene kontret og Simon Gustafson rundet til slutt keeperen. Derfra og inn fikk han en enkel oppgave med å sette ballen i det tomme nettet.

Like etterpå ble Dauda Mohammed utvist for en stygg stempling på Gustafson, og Vitesses håp om avansement var i praksis knust.

Ville spekulasjoner

Spekulasjonene rundt hva som blir Ødegaards neste stoppested er for lengst i gang.

Den norske landslagsspilleren er under kontrakt med Real Madrid, og reiser etter planen tilbake dit i første omgang. Spørsmålet ledelsen, Zinédine Zidane og Ødegaard selv vil stille seg, er om han allerede er god nok til å kjempe om en startplass. Real Madrid har hatt en tung sesong, men er fremdeles en av verdens desidert beste klubber, og det er ventet at Zidane vil hente inn kraftige forsterkninger i sommer.

Veien opp i Madrid-klubben er lang, og Ajax har blitt nevnt som en mulig ny destinasjon en rekke ganger. Seineste tirsdag trakk den nederlandske storavisa De Telegraaf fram Ødegaard i ryktespaltene igjen. Nordmannen har opplevd stor suksess under Leonid Slutski i Vitesse, men den russiske manageren råder Ødegaard til å velge bort Ajax.

- Martin Ødegaard bør velge en annen klubb enn Ajax. En tøffere liga vil være bedre for hans utvikling, sier Leonid Slutski til Algemeen Dagblad.

- Ajax vinner 80 prosent av kampene uten å måtte kjempe så mye for det. Hva lærer Martin av det? Ajax er for all del en god klubb. Martin kan håndtere det nivået. Men han må utvikle seg videre. Martin har spilt i Nederland i tre sesonger nå. Jeg tror mer motstand i en tøffere liga er bedre for ham.