SAMMEN TIL SISTE SLUTT? Den legendariske estiske treneren Mati Alaver støttet sin stjerneløper Andrus Veerpalu gjennom en årelang kamp for å unngå å bli dømt for bruk av veksthormon. De vant den kampen sammen, men nå har treneren innrømmet å ha sendt løpere til dopbehandling. En av dem er Andrus sin sønn Andreas Veerpalu. FOTO:.    AFP/ Raigo Pajula.
SAMMEN TIL SISTE SLUTT? Den legendariske estiske treneren Mati Alaver støttet sin stjerneløper Andrus Veerpalu gjennom en årelang kamp for å unngå å bli dømt for bruk av veksthormon. De vant den kampen sammen, men nå har treneren innrømmet å ha sendt løpere til dopbehandling. En av dem er Andrus sin sønn Andreas Veerpalu. FOTO:. AFP/ Raigo Pajula. Vis mer

Bittert oppgjør med landets største helt

Ny dopingsak kan skrive om skihistorien. Alle de som jukset i VM har tilstått. Nå tar Estland et oppgjør med sin største sportshelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DOPINGSKANDALEN i VM har gjort at et nesten en hel nasjon snur seg mot sin største sportshelt. Nå forlanger hjemmepublikummet at legenden Andrus Veerpalu på samme vis som sin berømte trener Mati Alaver tar ansvar for alt som har skjedd :

- Dette er ærlig talt vanskelig å forstå. Hittil har jeg trodd at Alaver var en troverdig mann. Det er vel som en venn av meg sier "Gud er rettferdig, men dessverre også svært sein, sier Urmaas Soorumaa, president i Estlands OL-komite som varsler et oppgjør mot landets mest poplære sportsnavn om disse avsløringene og innrømmelsene blir til endelige dommer.

Da går det mot tidenes sportsskandale.

For dette er i oppmerksomhet som om Marit Bjørgen skulle vært innblandet i en slik historie hos oss, med en helt avgjørende faktisk forskjell.

Estlands største idrettshelt har en ekkel forhistorie.

RAIDET mot skidoperne i Seefeld-VM borer stadig dypere hull i langrennshistorien. Først falt verdensstjernen Aleksej Poltoranin som de siste årene har trent i Estland, så innrømmet to estiske klubbkamerater av ham sin skyld og til slutt ble sporet mot nasjonalhelten Mati Alaver verifisert.

65 år gamle Alaver er det nærmeste Estland kommer en trenerlegende som vår Nils Arne Eggen; om hedersmannen fra Lerkendal unnskylder meg denne helt urimelige sammenligningen.

Men så stor er han altså. Fem ganger valgt til «Årets Trener» i Estland, hedret med alt som er av nasjonale medaljer og utmerkelser og hentet inn som pynt til det etstiske Reformpartiet.

Nå har han innrømmet tilrettelegging av dop, og alt raser.

FOR en del år siden var jeg i en periode foreleser i Tallinn på kurs for estiske journaliser om fortellerteknikk. I beste fall har kurset hatt en mening. For sjelden er dramatikken i en historie levert like elegant fortettet som den ene drepende setningen i avisa «Postimees» som beskriver effekten av dopingsynderen Kaarel Tammjärv sitt vitnemål mot treneren Mati Alaver:

<strong>OFTE RETT BAK:</strong> Frode Estil ble slått av Andrus Veerpalu både i VM 2001 og her i OL 2 002. Bronsen gikk til Jak Mae; en annen ester med suksess i den perioden. FOTO: Arnt E. Folvik/Dagbladet.
OFTE RETT BAK: Frode Estil ble slått av Andrus Veerpalu både i VM 2001 og her i OL 2 002. Bronsen gikk til Jak Mae; en annen ester med suksess i den perioden. FOTO: Arnt E. Folvik/Dagbladet. Vis mer

- På 30 sekunder har Tammjärv; en doper, knust 40 år av livet til Mati Alaver, skriver kommentatoren til Postimees.

Så fort og så stort var det gjort da den estiske langrennsløperen kom ut av arresten i VM-byen og fortalte pressekorpset at det var Alaver som hadde bedt ham oppsøke dopingdoktoren Mark Schmidt i Erfurt. Da var Tammjärv trøtt av å bli nummer 30, 40. Han syntes han hadde trent hardt og prøvd alt. Nå var det tid for noe mer:

- På slutten av sommeren 2016 snakket jeg med Mati Alaver. Han sa at hvis jeg vile gå fortere så hadde han en kontakt. Det var en doktor i Tyskland som organiserte slike ting. Så bestemte jeg meg for å prøve bloddoping, fortalte Kaarel Tammjärv.

HVA det forteller om Mati Alaver; Estlands magiske trener gjennom 40 år, er ikke like tydelig. Først nektet han å si noe til de estiske reporterne som hadde beleiret huset hans i Tartu. Så innrømmet han sin skyld gjennom en pressemelding som ble lest opp på Estlands nasjonale radiokanal:

- Herved bekrefter jeg at jeg formidlet Kaarel Tammjärvs kontakt med den tyske sportsdoktoren Mark Schmidt i 2016. Det er mitt livs største tabbe, og jeg angrer dypt. Jeg ber om unnskyldning til løperne, til deres familier, til Estlands langrennsmiljø og sportspublikummet. Det finnes ingen unnskyldninger for mine handlinger, skrev Alaver.

Men finnes det flere forklaringer?

FOR det store bakteppet i denne nye saken er Andrus Veerpalu; løperen som gjorde Mati Alaver til nasjonalhelt i Estland. Med fire individuelle OL -og VM-gull etter en lang karriere som en av verdens tilsynelatende beste klassiske skiløpere, var Veerpalu det største navnet noensinne i hjemlandet. Og løperen som mange ganger stoppet norske klassiske håp som Frode Estil og Odd-Bjørn Hjelmeset.

Da Andrus Veerpalu etter Vancouver-OL 2010 ble tatt for bruk av veksthormon, samlet han bred politisk støtte i Estland. En gruppe estiske vitenskapsmenn gikk sammen for å renvaske ham, og utestengelsen ble til slutt også annulert i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS). Det skjedde på grunn av en angivelig teknisk feil i bevisframleggingen. På tross av at CAS-dommerne konkludete med at «det var mye som tydet på at tiltalte organiserte sin eget misbruk av veksthormon», ble utestengelsen av Andrus Veerpalu opphevet.

ESTLAND sin største idrettshelt satt altså tilbake som frifunnet, men den posisjonen er ikke fullt så behagelig i dag. For det var pappa Veerpalu som tok med seg Aleksej Poltoraninn til Mati Alavers klubb «Team Haanja». Og det var pappa Veerpalu som fortsatte i klubben som smører og trener mens Poltoranin, Tammjärv og sønnen Andreas dro til Tyskland for å få mer fart på blodet sitt.

Ifølge Tammjärv var det der de alltid ga blod. Injeksjonene derimot ble gjort over alt. På hotellrom, i bilene eller hvor som helst. De gjorde det så ofte at det ble en vane, selv om toppresultatene uteble for de to esterne:

- Alle resultatene mine er på grunn av juks. Likevel har det også vært noen elendige resultater. På grunn av ulike forhold, har ikke dopingen alltid hjulpet, sa Tammjärv som mest av alt var glad for at alt var over.

DA Kaarel Tammjärv beskrev disse detaljene på en pressekonferanse i Seefeld, var far og sønn Veerpalu på rømmen tilbake til Estland. Seint i går kveld kom en unnskyldning fra sønnen. Den ble levert av mamma. Også den gjennom estisk nasjonal radio:

- Jeg mente ikke å rømme. Jeg ville bare fortest mulig hjem til mine nærmeste. Jeg har forklart alt til politiet og innrømmet min skyld. Jeg har brutt dopingreglene. Jeg er skamfull over det som har skjedd og ber om tilgivelse av alle jeg har ødelagt for, skriver Andreas.

AKKURAT den ydmykheten forventer Estland nå også fra sin engang største idrettshelt; pappa Andrus Veerpalu. Han blir riktignok igjen beskyttet av gamletreneren Alaver som i går sa det var «spekulativt» å tro at alt med den estiske skilegenden har vært juks.

Rent formelt blir det mer snakk om bevis enn tro. Mens trener Alaver ifølge kilder nær den estiske presidenten nå vil bli bedt om å levere tilbake sine statlige hedersbevisninger, blir nok Veerpalus medaljer hengende trygt på veggen. Han er frikjent av CAS uansett hvor dømt han heretter blir av det internasjonale langrennsmiljøet.

DET som svir, er den hjemlige krisen. I dag er det valg i Estland med gamle skihelter som Kristiana Smigun på stemmelistene for Reformpartiet. Hun har allerede omtalt saken som «skammelig»:

- Det viktigste er at dagens unge ikke blir desillusjonert over idretten. Hvis det skjer, gjør det vondt i hjertet, sier Smigun.

Men det er jo der det allerede er vondest for esteerne i dag.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer