Bjarne Riis raser mot «grotesk» UCI-regel

Sammenligner med at Messis mål for Barcelona ikke skulle telle.

AVHENGIG AV CONTADOR: Bjarne Riis og Saxo Bank er avhengig av at Alberto Contador leverer varene når han returnerer fra dopingkarantene i august. Men nå har UCI laget en ny regel som kan gjøre det tøft for dansken å beholde World Tour-lisensen. Foto: (AP Photo/Laurent Cipriani)
AVHENGIG AV CONTADOR: Bjarne Riis og Saxo Bank er avhengig av at Alberto Contador leverer varene når han returnerer fra dopingkarantene i august. Men nå har UCI laget en ny regel som kan gjøre det tøft for dansken å beholde World Tour-lisensen. Foto: (AP Photo/Laurent Cipriani)Vis mer

(Dagbladet): Alberto Contador har 109 dager igjen av karanteneperioden etter at Idrettens Voldgiftsrett i februar fant ham skyldig i dopingbruk.

Mange trodde det kunne være slutten på hele Saxo Bank-laget til Bjarne Riis, ettersom de sto i fare for å miste World Tour-lisensen, som gir dem muligheten til å delta i de største sykkelrittene.

Men Riis kunne puste lettet ut tidligere denne måneden - da Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) besluttet at Saxi Bank beholder lisensen.

- Grotesk
Nå er imidlertid dansken på krigsstien mot det samme forbundet.

Årsaken er en regel som dukket opp rundt VM-tider i fjor, som går ut på at dopingdømte ryttere ikke kan tjene opp rankingpoeng i de første to årene etter en karantene. Det betyr at Saxo Bank kan få store problemer med å sanke nok poeng til å opprettholde statusen som World Tour-lag de neste par årene med Contador i stallen - selv om spanjolen skulle ha suksess etter comebacket.

- Ikke under noen omstendigheter kan vi akseptere den regelen. Det blir jo det samme som om Lionel Messi, etter en utestengelse, skulle fortsette å score mål for Barcelona - uten at målene hans ble regnet med. Så grotesk oppfatter jeg problemstillingen, sier Riis til Politiken.

Droppet anken
Contador testet positivt på det forbudte stoffet clenbuterol allerede under Tour de France i 2010. Likevel ble han ikke endelig dømt før 6. februar 2012.

Spanjolen mener dommen er grovt urettferdig, men har likevel droppet å anke til en sivil domstol.

- Mine advokater sier at en slik anke ikke vil ha sjanse til å lykkes. Og hvis retten i Sveits skulle ta min anke til følge, ville saken bare havne tilbake i CAS. Jeg har mistet all tiltro til idrettsdomstolen, uttalte han nylig.

Nå sikter han i stedet for fullt mot Vuelta a Espana i august og VM i september.

Men rankingpoeng kan han altså ikke tjene inn for Saxo Bank, dersom UCI-regelen blir stående.

- Hvis vi har en så dyr mann som Alberto på lønningslista, skal vi også kunne bruke ham til å innfri våre ambisjoner. De handler blant annet om å være en del av World Tour, sier Riis til Politiken.

Contador reddes av CAS?
Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad sier det fortsatt hersker en del usikkerhet rundt den omstridte UCI-regelen.

- Den ble vedtatt etter forslag fra min gamle sjef i Credit Agricole, Roger Legeay. Motivet var at verdien på doptatte utøvere skal synke. Spørsmålet er om det er dobbelt straff, og om det faktisk er lov, sier han til Dagbladet.

- En rytter som Valverde har vunnet flere ritt i år og gjort det bra, men om regelen blir stående får han ikke med seg poengene han har tjent. Det er interessant, for denne regelen vil være en katastrofe for doptatte utøvere. Lagene vil få et kjempedilemma, om de likevel skulle ansette en slik rytter. Skal de ofre laget sitt for dem? De kan få noen gode resultater og flotte bilder på TV, men laget vil risikere å ryke ut av World Tour.

Med andre ord kan verdien på syklister som Valverde og Contador bli kraftig redusert, og i verste fall kan de få problemer med å finne seg et lag i World Tour.

Men ironisk nok kan CAS - som Contador har mistet all tiltro til - være domstolen som opphever regelen.

- CAS kan bli hans venn igjen, for det hersker tvil om denne regelen. Det har bare ikke vært så mye snakk om den før nå.

- Hvorfor ikke?

- Jeg tror ikke folk har forstått alvoret, og tatt innover seg hva den innebærer, sier Kaggestad.