Bjarnes personlige triumf

Kry og glad framstår Bjarne Berntsen som født på nytt ni måneder etter at han med tårer i øynene fikk sparken i Viking. Og dagens finale mot Tyskland er bare begynnelsen.

BLACKBURN (Dagbladet): -  Uavhengig av det som skjedde i Viking, så er dette en personlig triumf. Det er det alltid når du lykkes med det du holder på med, sier Berntsen til Dagbladet.

Mens Viking jublet for seieren på Ullevaal i går, gikk Berntsen rundt og gjøglet med jentene sine på Ewood Park. Han ser seg omkring.

-  Ikke så verst å være her heller. Her har nordmenn lyktes før, sier han.Henning Berg, Lars Bohinen, Stig Inge Bjørnebye og Morten Gamst Pedersen har alle gjort det godt på Ewood.

Den eneste nordmannen som har mislyktes i Blackburn, er Egil Østenstad - spilleren Berntsen sjøl hentet hjem til et nytt liv i Viking.

Tung høst

Det var ikke like moro 14. september i fjor, da Berntsen satt med klump i halsen hjemme i Stavanger. Han kunne ikke skjønne hvorfor klubbstyret fant det nødvendig å sparke ham fra direktørjobben i Viking. Han hadde vært sentral i klubben og Rogalands-fotballen siden 1977, med unntak av en fireårsperiode (1996- 99) i reklame- og TV-bransjen.

Nå er han sentral i et nytt fotballeventyr. I romjula fikk han jobben som landslagssjef. Han tok over et lag som allerede hadde noe på gang. Forgjengeren Åge Steen overlot ikke akkurat et dødsbo. Berntsen arvet også resten av støtteapparatet, som oser av rutine.

-  Dette er veldig tilfredsstillende. Vi er kommet langt på kort tid. På finaledagen er det nøyaktig fem måneder siden jeg møtte jentene første gangen, sier han.

JENTER TIL Å STOLE PÅ: For fem måneder siden overtok Bjarne Berntsen som landslagstrener for Dagny Mellgren, Solveig Gulbrandsen og de andre jentene. -  Da sa jeg til dem at målet var å bli best, men at vi hadde god tid på å komme dit, sier Berntsen.
JENTER TIL Å STOLE PÅ: For fem måneder siden overtok Bjarne Berntsen som landslagstrener for Dagny Mellgren, Solveig Gulbrandsen og de andre jentene. - Da sa jeg til dem at målet var å bli best, men at vi hadde god tid på å komme dit, sier Berntsen. Vis mer

-  Hva sa du da?-  Jeg sa til dem at målet var å bli best, men at vi hadde god tid på å komme dit.

Må stå samlet

Det var VM i Kina i 2007 og OL i samme land i 2008 han tenkte på. Det kan bli gull allerede i dag.

-  Tyskland har stått fram som verdens beste lag. De vet alt om oss. Vi må unngå at Birgit Prinz får snu opp mot oss. Hun er blant verdens beste, har enorm fart og styrke og beveger seg i store rom. Vi må holde midtstopperne og midtbanen godt sammen, slik at det ikke blir for åpne rom å løpe i. Så må vi score mål. De har bare sluppet inn ett hittil i EM - på en corner, sier Berntsen.

For bak det gode humøret er det bekymring å spore. Norge spilte 120 utmattende minutter fotball for å slå Sverige i semifinalen torsdag. Tyskland slo Finland enkelt på onsdag og har hvilt 24 timer mer.

-  For oss går det på stumpene. Enkelte virker slitne, og det kan få innvirkning på hvordan jeg komponerer laget, sier Berntsen.

-  Er jentene fornøyde bare med å være i finalen?-  Nei, ingen. Alle vil på banen for å vinne.

Gir Norge rom

Analysesjef Øyvind Larsen mener Norge har en god sjanse i dag:

-  På mange måter mener jeg at vi står veldig godt til Tyskland. Det så vi også i den første kampen. Da fikk vi frispille på midten, de var ikke tøffe mot våre midtbanespillere, og vi fikk masse overganger. Men vi må være obs på at de gjør mottrekk fordi de spilte mot oss for tre kamper siden, sier han.Per-Mathias Høgmo var landslagssjef da jentene vant OL-gull i 2000. Siden har ikke Norge vært i finale:

-  Norge har spilt seg veldig opp i EM - akkurat slik vi gjorde i OL. Dette vil slå positivt ut. Jentene har allerede vunnet sølv og har alle muligheter til gull, sier han.

Må helt ned

Da må jentene i kjelleren på nytt. Og grave enda dypere for å ta ut det siste.

-  Det er der vi har noe å hente på det individuelle planet. Få spillere som virkelig vet hva det vil si å gå helt ned i kjelleren for å hente ut det lille ekstra. Det handler om å vite hvor store fysiske ressurser du egentlig sitter inne med når du virkelig må. Dette er like mye en mental barriere som en fysisk barriere, sier Berntsen.Kollektivt har Norge ifølge Berntsen mest å hente på dette:

-  Stabilitet over tid. Så må jentene få tid til å trene nok. Dette må avstemmes i forhold til arbeid og skole, slik at ikke hverdagen blir for tøff. Vi må finne rette balansen mellom hverdag/skole/arbeid.

-  Vi må finne en norsk modell som er god for alle spillerne. 90 prosent av arbeidsbyrden vil ligge hos klubbene.

Snakker med Breivik

Berntsen har allerede hatt flere samtaler med Marit Breivik om temaet. Landslagssjefen for håndballjentene har det siste tiåret jobbet hardt for å tilrettelegge spillernes hverdag slik at det sportslige blir optimalt.

-  Jeg har en god dialog med Marit, som også er ansvarlig for ballidrettene i Olympiatoppen.

Allerede i august begynner kvalifiseringen til VM, der Norge er i gruppe med Italia, Ukraina, Serbia og Montenegro og Hellas.

-  Vi har hatt mange samlingsdøgn nå før EM. Utover høsten må vi se på andre tiltak for å holde kvaliteten oppe.

-  Hvilke da?-  Det har vi planlagt. Men det får vi ta etter EM. Nå er det finale.

Høgmo foreslår følgende:

-  I VM skal vi opp mot lag som USA og Brasil. De er hakket opp fra dette nivået. Da må Norge matche seg mot de beste og ha flere samlingsdøgn. Den norske ligaen er ikke god nok. Det viser resultatene i e-cupen.

I FJOR: Bjarne Berntsen fikk sparken i Viking.