Bjørge Stensbøl slutter

Bjørge Stensbøl vil en av de nærmeste dagene kunngjøre at han slutter i jobben som toppidrettssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter det Dagbladet vet, har Stensbøl takket ja til en toppjobb i næringslivet.

Stensbøl skal være headhuntet til en direktørjobb i et større konsern. Dagbladet vet at Stensbøl selv har informert en engere krets av sine nærmeste om at dette er nært forestående.

Stensbøl skal ha karakterisert jobbskiftet som «å gå fra en drømmejobb til en annen, men med helt andre betingelser».

Voldsomme kutt

Stensbøl er også tidligere blitt tilbudt toppjobber i det private næringsliv. Blant annet var han for noen år siden sterkt ønsket i DnB-ledelsen.

Den gang valgte han, etter lang overveielse, å takke nei og heller fortsette arbeidet med å bygge opp og forankre kompetanse til fordel for norsk toppidrett.

Bjørge Stensbøl

Yrke: Toppidrettssjef i Olympiatoppen i 13 år.

Født: 30. november 1947.

Inn i toppidretten: Som medlem av skiskytterutvalget i Det frivillige Skyttervesen i 1982.

Verv: Har vært president i Skiskytterforbundet, styremedlem i Norges Olympiske Komité og styremedlem i Lillehammer Olympiske Organisasjonskomité (LOOC).

OL-medaljer: Med ham ved roret har Norge tatt 120 medaljer i de seks siste olympiske lekene. 96 i vinter-OL, 24 i sommer-OL.

Fortjeneste: Fikk St. Olavs Orden, ridder av 1. klasse i januar i år, for sin innsats for norsk idrett.

Aktuell: Trekker seg som Toppidrettssjef.

At han denne gang har sagt ja til et fristende tilbud, kan lett oppfattes som frustrasjon over tingenes tilstand i Idretts-Norge.

Toppidretten har måttet tåle voldsomme kutt i kjølvannet av den store økonomiskandalen i Norges Idrettsforbund tidligere i vinter. Arbeidsvilkårene og framtidsutsiktene er langt magrere nå enn i gullåra ikke altfor langt tilbake i tid.

Umulig å si nei

Utfordringene for norsk toppidrett framover er like store som de blir krevende.

Dessuten sprekker nyheten om at Stensbøl forlater idretten på samme dag som valgkomiteen i NIF skal samles for om mulig enes om en kandidat til å ta over presidentstolen Kjell O. Kran måtte forlate tidligere i vinter.

Det er imidlertid ikke Stensbøls stil å rømme fra ei synkende skute. Overfor noen av de ytterst få som er orientert om Stensbøls beslutning, skal han ha gitt uttrykk for at avgjørelsen ikke kan settes i sammenheng med toppidrettens reduserte budsjett.

Sannsynligvis er tilbudet han har fått, så godt at det rett og slett var umulig for ham å takke nei.

Bjørge Stensbøl har gjennom 16 år som myndig toppidrettssjef opparbeidet seg enorm makt i norsk idrett.

Åpner for Åsne?

Når han nå forlater kontoret på Toppidrettssenteret, vil han etterlate seg et vakuum.

Begge de assisterende toppidrettssjefene, Åsne Havnelid og Jarle Aambø, er fullt på høyde med Stensbøl kompetansemessig. Begge vil være naturlige kandidater til å overta toppjobben.

Spesielt vil Åsne Havnelid være et spennende valg. Hun har fulgt Stensbøl i tykt og tynt i mange år, har både kunnskap og ledererfaring og er dessuten kvinne.

Men hun har en jobb å gjøre for å opparbeide seg samme myndighet og respekt som den avtroppende sjefen. Noe som fort kan bli særdeles viktig i en tid da toppidretten er i mer eller mindre akutt pengekrise og kjemper hardt for å unngå å bli økonomisk rasert.

Blir til høsten?

Stensbøls store arbeidsoppgave denne sommeren skulle være den siste oppkjøringen og gjennomføringen av OL i Athen i august.

Ifølge Dagbladets kilder har Stensbøl sagt seg villig til en gradvis nedtrapping av engasjementet i Olympiatoppen.

Om det betyr at han vil være hovedleder for den norske troppen i Athen, vil trolig avhenge av hvor raskt hans arvtaker kommer på plass.

Dagbladet fikk ikke kontakt med Bjørge Stensbøl i går kveld.

TAKKER FOR SEG: Toppidrettssjefen i Olympiatoppen, Bjørge Stensbøl, forlater norsk idrett. Det ble umulig å si nei til en toppjobb i næringslivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer