SUKSESS: Marit Bjørgen vant Fearnleys olympiske ærespris etter fem OL-medaljer i vinter. Nå forteller hun hvor langt nede hun var, før hun tok kontroll over sin egen karriere. Foto: Scanpix
SUKSESS: Marit Bjørgen vant Fearnleys olympiske ærespris etter fem OL-medaljer i vinter. Nå forteller hun hvor langt nede hun var, før hun tok kontroll over sin egen karriere. Foto: ScanpixVis mer

Bjørgen: - Jeg var som en alkoholiker

Marit Bjørgen måtte helt til bunns for å finne veien tilbake til toppen.

||| (Dagbladet): Det er i et større intervju i Aftenposten at skistjerna Marit Bjørgen forteller om veien fram til fem OL-medaljer i Vancouver i vinter.

- Jeg var som en alkoholiker, måtte til bunns for å skjønne at det ikke gikk an å fortsette slik. Jeg måtte til VM i Liberec for å nå bunnen. Det hadde gått så lang tid at jeg ikke visste hva som var bra og ikke bra. Den røde lampen hadde blinket for lenge. Jeg mente at jeg hadde potensial til å gå fort på ski. Derfor var jeg aldri inne på tanken om å legge opp, sier Marit Bjørgen til Aftenposten.

Marit Bjørgens karriere hadde rakettfart fram til VM i 2005, der hun vant tre gull. Så gikk det bare nedover, tre mesterskap på rad uten medaljer - på veien dit ble hun mer og mer usikker på hvordan hun skulle komme tilbake.

Kroppen var nedkjørt av sjukdom og forskjellige treningsopplegg, samtidig var de gode rådene aldri langt unna. Tilslutt takket hun nei til dem alle, valgte i stedet å lytte til egen kropp og hode. Det endte med tre gull, sølv og bronse i Vancouver.

- Jeg har vært veldig bevisst på at motgangen har gjort meg sterk og mer selvstendig. Jeg er blitt sjef over meg selv, sier Bjørgen til Aftenposten.