Marit Bjørgen frykter for langrennssportens framtid

Bjørgen bekymret

Marit Bjørgen er bekymret for norsk dominans i langrennssporten. Skilegendenmener Norge og Sverige må dele mer kunnskap for å få fart på interessen.

BEKYMRET: Marit Bjørgen frykter norsk dominans i langrennssporten. Nå får hun støtte fra tidligere lagvenninne Therese Johaug. Foto: NTB
BEKYMRET: Marit Bjørgen frykter norsk dominans i langrennssporten. Nå får hun støtte fra tidligere lagvenninne Therese Johaug. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg er bekymret for langrenn internasjonalt. Det er kjempeviktig at vi får med flere nasjoner fra Mellom-Europa og resten av verden. Det er ikke bra om interessen bare er der i Norge, Sverige og Russland, sier Bjørgen i et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT.

Så langt har Norge tatt seks av ni langrennsgull i ski-VM i Oberstdorf. Etter følger Svergie med to og Russland med ett.

Den tidligere langrennsdronningen er blitt mer urolig den siste tiden.

– Jo mindre snø det blir, desto vanskeligere blir det med rekrutteringen, påpeker trønderen.

KNALLHARD: Tiril Udnes Weng slo knallhardt tilbake mot den svenske kritikken. Video: Ljosland Vis mer

Må gjøre mer

Bjørgen synes lagsprinten ble et lysglimt i VM. Der ble medaljene fordelt på seks land. Men hun mener langt mer må til for å løfte den internasjonale interessen.

– Norge og Sverige må dele på erfaringene sine til andre nasjoner. Vi kan bli enda bedre til å invitere andre land og la dem ta del i våre treninger og gi dem mer kunnskap.

40-åringen støtter sterkt et norsk initiativ om å åpne juniorsamlinger for løpere fra andre nasjoner og ha seminarer for andre lands trenere.

Enig med Bjørgens utspill

ENIG: Therese Johaug har så langt hanket inn tre VM-gull i Oberstdorf, hun sier sier seg enig i Bjørgens utspill under dagens pressekonferanse. Foto: NTB
ENIG: Therese Johaug har så langt hanket inn tre VM-gull i Oberstdorf, hun sier sier seg enig i Bjørgens utspill under dagens pressekonferanse. Foto: NTB Vis mer

På fredagens pressekonferanse for kvinnene før helgas tremil ble Therese Johaug spurt om Bjørgens utspill.

- Jeg er enig med Marit sitt utspill der. Det har vært et mesterskap med mye norsk og svensk dominans på jentesiden og norsk og russisk på guttesiden. Det jobbes med rekruttering og vi har åpne juniorlandslagssamlinger der andre nasjoner kan se og lære hvordan vi trener, sa Johaug til Nettavisen.

- Det er klart at det er ingen ulempe å få opp flere nasjoner, det er ingen ulenke for sporten for å si det sånn, understreker Johaug.

Åpen

Bjørgen ønsker også selv å bidra med deling av kunnskap.

– Jeg har blant annet vært åpen om treningene mine. Alt er dokumentert gjennom årene og tilgjengelig for alle som er interessert.

Bjørgen la opp som langrennsløper i 2018. Hun er tidenes vinterolympier og vant hele 18-VM-gull.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer