Bjørgen ber om å slippe ankeretappen

Orker ikke flere nedturer.

SAPPORO (Dagbladet.no): Marit Bjørgen fikk seg en real nesestyver med 22. plassen på dagens 10-kilometer i friteknikk. Kroppen fungerte ikke, og nå vil Bjørgen slippe å gå sisteetappen på stafetten torsdag.

- Jeg er ikke i form, sier Marit, og innrømmet for første gang siden hun kom til Japan at hun ikke er det.

Før start hadde hun fortsatt tro på at den gode følelsen hun har hevdet å ha hatt her nede, fortsatt var der. Eller sagt med hennes egne ord:

- Jeg hadde tro på det før start.

To kilometer ut i løpet var det tydelig for hele verden at troen var grunnløs.

Vil slippe ankeretappen på stafetten

Nå vil Norges selvskrevne ankerkvinne på stafettene de siste årene aller helst slippe å få ansvaret denne gangen.

- Det er Egil som tar ut laget, men sånn som det ser ut nå for meg er det kanskje bedre at jeg går en klassisk etappe. Men dette får jeg snakke med Egil (landslagstrener Kristiansen) om senere. Jeg syns jeg fortjener en plass på laget i hvert fall, sier Bjørgen.

UTE AV SLAG: En gråtkvalt Marit Bjørgen har vi sett før, og etter dagens 10 kilometer kjempet Rognes-jenta igjen med tårene etter en svært skuffende 22. plass. Nå vil hun slippe ansvaret som følger med å gå ankeretappen for Norge på stafetten. Foto: SCANPIX
UTE AV SLAG: En gråtkvalt Marit Bjørgen har vi sett før, og etter dagens 10 kilometer kjempet Rognes-jenta igjen med tårene etter en svært skuffende 22. plass. Nå vil hun slippe ansvaret som følger med å gå ankeretappen for Norge på stafetten. Foto: SCANPIX Vis mer

Egil Kristiansen hadde, uavhengig av Marits egen ønsker, kommet på de samme tankene selv. Med kollapsen i dag, de stive beina i lagsprinten, og b-finalen i sprint, er det tydelig at Bjørgen verken er i form, eller tåler mange løp etter hverandre.

- Stafetten går hun helt sikkert, men vi får ta en prat etterpå om etappefordelinga. Alternativet er jo at hun går en klassisketappe. Astrid eller Vibeke kan gå den siste etappen i stedet for, sier Kristiansen.

Må se det an i fellesskap

Kristin Størmer Steira er den eneste av langrennsjentene som var sikre på stafettplass som har vist form i Sapporo. At hun går en etappe i friteknikk torsdag er udiskutabelt. Derimot er heller ikke hun avvisende til at en annen enn Marit Bjørgen bør gå ankeretappen.

- Jeg tror vi fire, eller fem med Egil, får sette oss ned og finnet ut hva som er mest fornuftig, sier hun.

Melder seg på

Norges nest beste i dag, Kristin Mürer Stemland, mener Kristiansen nå bør vurdere henne på en av stafettetappene. Selv om hun tviler på om landslagstreneren er tøff nok til å vrake noen av dem som er tiltenkt en stafettrolle.

- Jeg har en følelse av at han hadde bestemt seg for stafettlaget før vi kom hit. Nå spørs det om han er tøff nok til å endre den planen. Jeg viste i Torino at jeg kan gå en etappe på stafetten, og jeg er i hvert fall ikke noe dårligere form enn noen av de andre her, sier Stemland.

Bjørgen ber om å slippe ankeretappen

- Jeg hadde vel en viss formening om et stafettlag på forhånd, ja, sier Kristiansen selv.

- Men er du tøff nok til å endre de planene nå?

- Nå får vi sette oss i tenkeboksen i ettermiddag, og så får vi se, sier landslagstreneren til Dagbladet.no.

• Din mening: Er Astrid Jacobsen selvskreven på ankeretappen?

<B>ENDRER TROLIG PÅ LAGET:</B> Trolig får Vibeke Skofterud eller Astrid Jacobsen tillit på ankeretappen av trener Egil Kristiansen.