STORESLEM:  De norske jentene tok storeslem under 15-kilometeren med skibytte i Italia. Gullet tok Marit Bjørgen, etter å ha rykket fra Johaug i siste bakken. Therese Johaug tok sølvet, Heidi Weng bronsen og Kristin Størmer Steira den sure fjerdeplassen. Foto: Bjørn Langsem
STORESLEM: De norske jentene tok storeslem under 15-kilometeren med skibytte i Italia. Gullet tok Marit Bjørgen, etter å ha rykket fra Johaug i siste bakken. Therese Johaug tok sølvet, Heidi Weng bronsen og Kristin Størmer Steira den sure fjerdeplassen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Bjørgen beste norske løper i VM-historien

Firdobbelt norsk på 15 kilometer med skibytte.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Det ble firdobbelt norsk på 15 kilometer skiathlon i Val di Fiemme.

Gullet tok Marit Bjørgen. Og med sine ti VM-gull, har hun nå tangert Bjørn Dæhlies gull-rekord.

Therese Johaug var offensiv under hele løpet. Og når det bare var hun og Bjørgen igjen, tok sistnevnte seg tid til å prate med 24-åringen.

- Jeg følte meg pigg hele veien og lå bare og ventet. Når Johaug fikk en luke sa jeg til henne at vi måtte jobbe for å beholde den, sa Marit Bjørgen til NRK etter løpet.

- Marit skrek: Vi har fått en luke!, sa Therese Johaug etter sølvløpet.

Måtte slippe Bjørgen 24-åringen fra Dalsbygda forsøkte selv å rykke ifra i den siste bakken, men hadde ingenting å svare med da Bjørgen satte inn støtet.

Og derifra og inn til mållinjen var det ingen som kunne gjøre noe med trønderen, som tok sitt gull nummer to i mesterskapet. Nå står hun bokført med hele 10 VM-gull.

- Jeg lå bare og ventet på å trykke til. Jeg visste jeg ville tråkke til i siste bakken, sa en svært fornøyd Bjørgen etter målgangen.

Therese Johaug tok sølvet. Heidi Weng var overlegen i spurten mot Kristin Størmer Steira, og tok bronsen. Justyna Kowalczyk måtte nøye seg med femteplassen på fellesstarten med skibytte.

- Helt enestående Ved passering på 11,25 kilometer så det ut til å være et rent norgesmesterskap, med Kowalczyk på en femteplass. Sistnevnte ble etterhvert stivere og stivere, og også hun måtte til slutt slippe det norske toget.

Jeg tror det blir trippel norsk, sa NRKs kommentator, Torgeir Bjørn, når det var tre kilometer igjen.

- Jeg tror det blir firedobbel norsk, parererte Thomas Alsgaard.

Og det var sistnevnte som fikk rett.

Statsminister Jens Stoltenberg var tilstede på skistadioen, og fikk med seg den norske bragden.

- Fem norske jenter blant de ni beste, og firedobbel norsk er helt enestående, og det sier noe om hvor fantastisk gode skiløpere de jentene er. Og de gir Norge store idrettsopplevelser, fantastisk underholdning, og masse inspirasjon, sier Stoltenberg til Dagbladet.

På spørsmål fra Dagbladet om det ikke er litt i overkant, svarer Stoltenberg:

- Det kan ikke være galt å være best, og det er tøft i toppen i toppidrett,. Vi skal være stolte av hver eneste medalje. De fortjener gratulasjoner og takk, sier Stoltenberg.

Alle de norske med Forhåndsfavorittene Marit Bjørgen, Therese Johaug og Justyna Kowalczyk la seg helt i teten nesten fra første stavtak.

Første del av den klassiske delen gikk relativt rolig for seg, noe som var helt etter den norske planen - om å spare mest mulig krefter i starten av løpet.

Alle de fem norske var med i tetgruppen, sammen Krista Lahteenmaki, Charlotte Kalla, Kertu Niskanen, Anne Kylloenen og Justyna Kowalczyk frem til skibyttet.

Da takket de norske, med Therese Johaug i tet, for seg. Marit Bjørgen hang seg på, og i den siste motbakken viste Bjørgen hvilken storform hun er i, og rykket i fra.

Norge var den eneste nasjonen med fem løpere, siden Marit Bjørgen er tittelholder fra VM i Oslo. I løypene i Kollen vant 30-åringen 7,5 sekunder foran polske Kowalczyk. Therese Johaug kapret tredjeplassen.

Det norske toget Forhåndsfavoritten Kowalczyk måtte etterhvert slippe det norske toget, og hun roser nordmennene etter løpet.

- Det norske laget var perfekt, sier Kowalczyk til Dagbladet.

- Jeg er sliten, ikke skuffet. Det var en bra fight i dag, men det var fire jenter som var sterkere, svarte polakken på spørsmål om hun var skuffet over femteplassen - bak fire nordmenn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen endte på en niendeplass. Dermed kom alle de norske jentene inn blant topp ti.

Resultater 15 kilometer skiathlon:
1) Marit Bjørgen, Norge 39.04,4, 2) Therese Johaug, Norge 0.03,4 min. bak, 3) Heidi Weng, Norge 0.14,9, 4) Kristin Størmer Steira, Norge 0.16,3, 5) Justyna Kowalczyk, Polen 0.27,1, 6) Charlotte Kalla, Sverige 0.41,2, 7) Julia Tsjekaleva, Russland 0.46,9, 8) Krista Lähteenmaki, Finland 0.48,8, 9) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge 1.06,5, 10) Masako Ishida, Japan 1.07,5, (NTB)