Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørgen-brødet forbudt

OL-utøvere kan bli disket hvis sponsorer bryter reklameforbud.

(Dagbladet.no): Siden midnatt har det vært forbudt å selge brød med bilde av Marit Bjørgen på brødposen. Dersom din lokale baker fortsetter å pushe Bjørgen-brød når startskuddene går i Torino, kan Norges største gullhåp i ytterste konsekvens bli disket fra hele OL.

«Skibrødet» er fortsatt i butikkhyllene, men fra og med i morges uten Marit Bjørgens blide ansikt på posen. Din Baker-kjeden trykket i går nye brødposer der Bjørgen er byttet ut med ansiktet til en annen kvinne.


Hvem er "nye" Bjørgen?
- Vi vet ikke hvem hun nye er, men vi vil i alle fall ikke risikere at Bjørgen blir disket. Bjørgen-posen er tilbake mandag 27. februar når avslutningsseremonien i Torino er slutt, sier baker Eddi Eidsvåg i Din Baker-kjeden til Dagbladet.no.

Sammenhengen er slik: Din Baker/Brødfakta er sponsor for skilandslaget, men ikke for Norges Idrettsforbund og Olympiske komite (NIF). Dermed må skiforbundets sponsorer holde fingrene unna sine utøvere hele OL-perioden. Olympiske leker er unntakstilstand i den kommersielle verden. Den internasjonale olympiske komite (IOC) har alle 10 fingre på rattet.


VG-plakater fjernet
Stavanger Lufthavn på Sola var \'pepret\' av reklameplakater i formiddag av Roar Ljøkelsøy og de andre hopperne, som blir ønsket lykke til i Torino av hopplandslagets sponsorer - blant dem VG. Dette er forbudt reklame. Alle plakatene på Sola var fjernet før klokka 14 i dag.

Bare sponsorene til IOC og NIF har lov å bruke norske utøvere i reklame under den to uker lange unntakstilstanden i Torino (se faktaboks).

Har sladdet hjemmesider

Advokat og partner Tomas Kristensen i Idrettens Advokatkontor skal være hjemmeværende "reklamepoliti" for NIF, særforbundende og utøverne under OL. Han og kollegene har gjort hjemmelekse før de fleste norske OL-håpene for konkurransene starter.

 FORBUDT BRØD: Krise for Marit Bjørgen om brødet selges i denne posen under OL. Foto: Dagbladet.no.
FORBUDT BRØD: Krise for Marit Bjørgen om brødet selges i denne posen under OL. Foto: Dagbladet.no. Vis mer

-Vi har gått gjennom hjemmesidene til de fleste utøverne. Ulovlig reklame der kan også være grunnlag for diskvalifikasjon, sier Kristensen til Dagbladet.no.

På hjemmesidene til alle skiutøverne er for eksempel reklame for Skiforbundets sponsor Cresco sladdet eller fjernet. Cresco konkurrerer med NIFs hovedsponsor Nordea - og er forbudt fram til søndag 26. februar klokka 24.00.

Til og med sommer-OL i Aten 2004 var all reklame på hjemmesidene forbudt. Siden sist har IOC begrenset forbudet til firmaer som konkurrerer til egne og nasjonale OL-komiteers hovedsponsorer.

Aamodt-trøbbel

- Det skal mye til for at utøvere blir disket på dette grunnlaget. Da må de i praksis være delaktige selv til å bryte reglementet. Kjetil Andre Aamodt fikk trøbbel under OL i Salt Lake City fordi støvelleverandøren tok ære for hans suksess der før OL-seremomonien var over. Men det var ikke Kjetil Andres skyld.

Under OL får utøverne bare ha en kleslogo pr. plagg. Adidas, for eksempel, måtte forandre logoen på alt OL-tøy før Torino fordi den ordinære logoen er for stor.

Ingen OL-medaljører er blitt disket på grunn av denne regelen så langt,  men Kjelsås\' seierrike stafettlag med Trude Dybendahl Hertz og co. ble disket fra NM-gull i Holmenkollen på grunn av noen millimeter for stor reklamelogo på lua.

Og når OL-dramatikken starter i morgen, får du se noe så sjeldent som reklamefrie arenaer.

NYE OG LOVLIGE BJØRGEN i hendene på Axel Bruun i hans bakeri i Bogstadveien i ettermiddag - Eddi Eidsvåg med den virkelig, men forbudte Bjørgen til venstre.
SLIK: Kan Marit Bjørgen kle seg under OL.
IKKE SLIK: Alle disse reklamene må Marit kvitte seg med.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling