STAFETTRIUMF: Marit Bjørgen sikret stafettseieren for de norske jentene i La Clusaz i dag. Her sammen med Therese Johaug etter dobbeltseieren på 10 kilometer klassisk i går. Foto: EDDY LEMAISTRE, EPA / NTB SCANPIX
STAFETTRIUMF: Marit Bjørgen sikret stafettseieren for de norske jentene i La Clusaz i dag. Her sammen med Therese Johaug etter dobbeltseieren på 10 kilometer klassisk i går. Foto: EDDY LEMAISTRE, EPA / NTB SCANPIXVis mer

Bjørgen cruiset inn til norsk utklassingsseier

Andrelaget ble nummer tre på stafetten.


(Dagbladet): Marit Bjørgen hadde ingen problemer med å gå inn til norsk seier på kvinnenes 4 x 5 kilometer strafett i franske La Clusaz.

Bjørgen gikk ut på sisteetappen sammen med finske Kerttu Niskainen, men midtveis på den andre av to sløyfer på 2,5 kilometer, stakk hun fra finnen og var til slutt nesten et halvt minutt foran i mål.

Det norske andrelaget tok tredjeplassen, og Norge er superfavoritter foran VM-stafetten i Val di Fiemme om en måned.

- Det er stor bredde, det er veldig mange som kan gå denne stafetten. Det skal vi være glad for, men samtidig vet vi at det er mange andre lag som venter med å prikke inn formen til Val di Fiemme, sier Kristin Størmer Steira til NRK.

Johaug tettet luka Både Heidi Weng og Vibeke Skofterud falt på første etappe. Weng, som gikk for det norske førstelaget, falt først. Da ventet Skofterud foran i feltet til Weng fikk kontakt.

Men da Skofterud falt, ble det kjørt hardere i front. Og hjemmelaget Frankrike og Finland gikk hardt til, og hadde snart hektet av Skofterud med over et halvminutt.

Også Heidi Weng, som måtte få ny stav etter fallet sitt, sleit med å følge de to lagene i front, og sendte ut Therese Johaug 12 sekunder bak Aino-Kaisa Saarinen.

Skofterud vekslet 53,6 sekunder bak teten.

Johaug gikk inn den finske konkurrenten tidlig på sin etappe, og sendte ut Kritin Størmer Steira med 8,7 sekunders ledelse på Finland.

Riitta-Liisa Roponen tok imidlertid igjen Steira, og sendte Kerttu Niskanen ut på sisteetappen et halvt sekund foran Marit Bjørgen.

Bjørgen lot Niskanen gjøre jobben på den første halvdelen av ankeretappen, og lå lett i ryggen på den finske jenta. Men i første skikkelige motbakke på andre runde klinket Bjørgen til, og fosset fra Niskanen.

Bjørgen-knockout Halvveis på den andre runden, noen få hundre meter seinere, hadde Bjørgen fått en ledelse på 19, sekunder. Deretter tok Bjørgen det rolig inn mot mål, og vant til slutt med 27,9 sekunders margin.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk fra Sverige og Frankrike i kampen om tredjeplassen, og gikk i mål 1.03,7 bak Bjørgen, seks sekunder foran Sverige.

På det norske andrelaget gikk Ingvild Flugstad Østberg, Martine Ek Hagen i tillegg til Skofterud og Uhrenholdt Jacobsen.