OL-DRONNING: Med tre gull, én sølv og én bronse ble Marit Bjørgen OL-dronningen i Vancouver. Suksessen kastet også av seg økonomisk. Rognes-jenta mer enn doblet formuen fra 2009 til 2010.Foto: Heiko Junge / Scanpix
OL-DRONNING: Med tre gull, én sølv og én bronse ble Marit Bjørgen OL-dronningen i Vancouver. Suksessen kastet også av seg økonomisk. Rognes-jenta mer enn doblet formuen fra 2009 til 2010.Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Bjørgen doblet formuen etter Vancouver-eventyret

Og Northug var lønnsvinneren blant norske idrettshelter i 2010.

(Dagbladet): De er blant Norges mest kjente og folkekjære utøvere, og de har alle det til felles at de har feiret store triumfer på idrettsbanen siden 2010.

Marit Bjørgen fikk sin renessanse som langrennsløper etter mange tunge og vanskelige år i kjølvannet av kjempesuksessen under VM i Oberstdorf i 2005. Med tre gull, én sølv og én bronsemedalje i Whistler Olympic Park, ble hun den mestvinnende enkeltutøveren av 2623 deltagere fra 82 nasjoner.

Suksessen har også båret frukter rent økonomisk. Rognes-jenta mer enn doblet formuen til nærmere ti millioner kroner. Det gjorde også en annen langrennsyndling, Therese Johaug.

Rockestjerne Med sin breiale væremåte, kjappe replikk og blendende taktomslag, blir Petter Northug omtalt som langrennsportens redningsmann. Det gjør ham til et yndet sponsor- og et ettertraktet intervjuobjekt.

2010 var året da «rocka» Red Bull sperret opp øynene for en tradisjonell og traust idrett med sterkt begrenset appell utenfor Norden. Årsaken til det var en da 24 år gammel nordtrøndersk suksessgarantist, som spiller poker i Las Vegas og står med hoftefest på midtbanen i 6. divisjon når snøen har gått. 

Han åpnet OL i Vancouver på skuffende vis med smørefiasko på 15 kilometeren og stavbrekk på fellesstarten med skibytte, men slo tilbake med gull på sprintstafetten sammen med Øystein «Pølsa» Pettersen og var uimotståelig i avslutningen på den klassiske femmila. Og senere samme sesong vant han verdenscupen sammenlagt i suveren stil.

2010 var i sum et meget godt år for Petter Northug - både sportslig og økonomisk - og gjorde ham til den desiderte lønnsvinneren blant gullvinnende idrettshelter med 3,3 millioner kroner i skattbar inntekt.

Svindal flagget ut Aksel Lund Svindal har plukket opp hansken etter mesterskapsekspertene Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus, og reiser stort sett hjem fra VM og OL fra med minst én gullmedalje i bagasjen. Vancouver 2010 var heller ikke noe unntak, hvor den karismatiske romerikingen suste ned fjellsidene i Whistler til gull i super-G, sølv i utfor og bronse i storslalåm.

Etter OL-suksessen byttet han skimerke da han skrev en lukrativ kontrakt med utstyrsleverandøren Head, mens Red Bull gikk inn som personlig hjelmsponsor.

LØNNSVINNEREN: Blant ti av Norges største idrettsstjerner, kunne ingen vise til høyere ligningsinntekt i 2010 enn Petter Northug.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jens Meyer
LØNNSVINNEREN: Blant ti av Norges største idrettsstjerner, kunne ingen vise til høyere ligningsinntekt i 2010 enn Petter Northug.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jens Meyer Vis mer

Avkastningen har imidlertid Svindal tatt ut av landet, og blitt nullskatteyter. 28-åringen meldte utflytting til Østerrike tilbake i 2007, men beholdt verdiene i hjemlandet til og med skatteåret 2009 da han sto oppført med en ligningsformue på drøyt 19 millioner kroner.

Dobling for Berger Ole Einar Bjørndalen trenger ingen nærmere presentasjon. Kongen av skiskyting er ikke bare rik på gull og heder, men også i kroner og øre. Selv om resultatkurven har vært på nedadgående tendens de siste par sesongene, står skattepilen til seiersmaskinen fra Simostranda på stedet hvil.

Mens Bjørndalen omtales som kongen, har Emil Hegle Svendsen i mange år blitt omtalt som kronprinsen i skiskyttersporten. 2010 markerte et tronskifte rent sportslig, men ennå ikke økonomisk.

Faktisk opplevde Svendsen en tilbakegang i ligningsformue fra 2009, tross sammenlagtseier i verdenscupen og to OL-gull i Vancouver i 2010.

De færreste utenfor skiskyttermiljøet hadde hørt om Tarjei Bø fra Stryn da 2009 gikk over i 2010, og det kom som en overraskelse da landslagstrener Mikael Löfgren valgte førstereisgutten framfor mer rutinerte Alexander Os på stafetten i Whistler. Han viste seg imidlertid ansvaret verdig, og la grunnlag for norsk triumf på 2. etappe.

Før året var omme hadde han også tatt sine første individuelle verdenscupseirer, og ble hedret som «årets gjennombrudd» under Idrettsgallaen. Samtidig opplevde han en firedobling av skattbar inntekt - en inntekt som sannsynligvis blir enda hyggeligere lesning når behandlingen av selvangivelsen for 2011 er ferdig.

Det var nemlig året da Markane-løperen tok tre VM-gull og vant verdenscupen sammenlagt.

Tora Berger rørte en hel TV-tittende nasjon da hun, drapert i det norske flagget, gråt sine gledestårer etter gullet på normaldistansen i Vancouver-OL. 2010 ble også et jubelår rent økonomisk, hvor Berger, i likhet med Bjørgen, mer enn doblet ligningsformuen.

Formuen borte En som derimot så en reduksjon i ligningsformuen, var Norges største sommeridrettsstjerne, Andreas Thorkildsen. Den doble olympiske mesteren i spyd vant i 2010 både EM-gull og prestisjetunge Diamond League.

Likevel gikk han fra å ha en ligningsformue på 4,4 millioner kroner i 2009 til null i 2010.

Null står det også i kolonnen for ligningsformue for Norges første verdensmester i svømming, Alexander Dale Oen.

Mannen fra Øygarden har heller ingen skattbar inntekt, noe som gjør ham til nullskatteyter. Få andre utøvere investerer like mange treningstimer som 25-åringen, men foreløpig har suksessen i bassenget kastet lite av seg for Oen, som tok gull og sølv i EM i 2010.

FLAGGET UT: Aksel Lund Svindal meldte utvandring fra Norge allerede i 2007. I 2010 fulgte pengene etter.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND
FLAGGET UT: Aksel Lund Svindal meldte utvandring fra Norge allerede i 2007. I 2010 fulgte pengene etter.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND Vis mer