Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørgen er historisk etter sekunddrama

- I dag måtte jeg virkelig langt ned i kjelleren.

FOR SEINT: Her kommer Justyna Kowalczyk i mål, akkurat for seint til å slå en fullstendig utmattet Marit Bjørgen (liggende). Foto: EIRIK H. URKE
FOR SEINT: Her kommer Justyna Kowalczyk i mål, akkurat for seint til å slå en fullstendig utmattet Marit Bjørgen (liggende). Foto: EIRIK H. URKE Vis mer

(Dagbladet): Marit Bjørgen vant sekundstriden med Justyna Kowalczyk på dagens 10 kilometer intervallstart og tok sitt tredje strake gull i VM i Holmenkollen.

Ingen nordmenn har tidligere tatt tre individuelle gullmedaljer i ett og samme VM.

Bjørgen startet et halvt minutt foran Kowalczyk, og polakken startet beinhardt og tok en klar ledelse på første mellomtid, 9,6 sekunder foran Bjørgen.

På andre mellomtid - etter sju kilometer - var differansen fortsatt 8,3 sekunder i favør Kowalczyk. Men en monsterinnspurt av Bjørgen gjorde at Rognes-jenta til slutt var 4,1 sekunder foran Kowalczyk.

Trodde Skinstad kødda - I dag måtte jeg virkelig langt ned i kjelleren, sier Bjørgen til NRK.

Hun sier hun nesten ikke trodde på sekunderingen da hun hentet inn forspranget på de siste kilometerne.

- I bunnen av Gratishaugen sa Åge (Skinstad) at jeg var to sekunder bak, da trodde jeg han kødda. Men han gjorde ikke det. Jeg bestemte meg for å gi alt og vel så det på slutten, så nå er jeg imponert over meg selv, sier Bjørgen.

GULLHOPP: Men Bjørgen hadde akkurat krefter igjen til et lite jubelhopp til ære for fotografene. Foto: Eirik Helland Urke
GULLHOPP: Men Bjørgen hadde akkurat krefter igjen til et lite jubelhopp til ære for fotografene. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Hun var forberedt på en knallhard åpning fra Kowalczyk på dagens enkeltstart, og den polske jenta nærmet seg Bjørgen kraftig i sporet.

- Jeg var forberedt på at hun kom til å åpne hardt. Det var vel elleve sekunder på det meste, og åtte da jeg kom inn mot stadion igjen.

Utslitt gulljente Så da Skinstad plutselig meldte om bare to sekunder, fikk hun motivasjon til den siste kraftanstrengelsen. Bjørgen lå helt utslitt i målområdet og så Kowalczyk komme for seint til å tukte tida hennes.

- Det var en deilig følelse. Jeg ble rørt da, sier Bjørgen, som har sagt at nettopp denne øvelsen har vært en hun har hatt veldig lyst på å vinne.

NY AUDIENS: Marit Bjørgen fikk en ny tur opp til kong Harald og dronning Sonja på kongetribunen. Foto: Thomas Skaug
NY AUDIENS: Marit Bjørgen fikk en ny tur opp til kong Harald og dronning Sonja på kongetribunen. Foto: Thomas Skaug Vis mer

Marit Bjørgen var helt slått ut etter målpassering, og det så ut til at hun kastet opp i målområdet.

- Jeg har nesten aldri sett henne så sliten. Hun måtte virkelig slite for dette i dag, sier kvinnetrener Egil Kristiansen til NRK.

- Hun sa «det er det verste jeg har vært med på». Men nå tipper jeg det er det beste hun har vært med på, sier lagvenninne Kristin Størmer Steira.

Johaug like utenfor Finske Aino Kaisa Saarinen tok bronse. Det finske laget viste styrke i dag, og kan bli tøffe på stafetten seinere i uka. I tillegg til Saarinens bronse, tok Krista Lähtemäki femteplassen, Pirjo Muranen sjetteplass og Kerttu Niskanen ble nummer åtte.

Therese Johaug kjempet underveis med Saarinen om bronsen, men måtte til slutt se seg slått med 4,5 sekunder av den finske jenta.

- Jeg er veldig godt fornøtyd med løpet. Selvfølgelig er det surt å være så nær pallplass. Men de var vel bedre enn meg i dag, så da får jeg ta til takke med den plassen jeg får, sier Johaug.

Vibeke Skofterud ble nummer ti, 54,8 sekunder bak Bjørgen. Steira ble nummer elleve, slått av Skofterud med 0,6 sekunder

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling