Bjørgen etter at FIS avslørte hennes test-glipp: - Jeg beklager

Marit Bjørgen sa hun ikke hadde blitt testet på sju måneder. Det viste seg å være feil. Nå beklager langrennsdronninga.

HUSKET FEIL: Marit Bjørgen fortalte at hun ikke hadde blitt testet på sju måneder. Det viser seg å ikke stemme. Nå beklager skidronninga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HUSKET FEIL: Marit Bjørgen fortalte at hun ikke hadde blitt testet på sju måneder. Det viser seg å ikke stemme. Nå beklager skidronninga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Clostebol-sagaen har nå preget nyhetsbildet både her hjemme og i utlandet i over to uker, og det var det mange som klødde seg i hodet da Therese Johaug fortalte at hun ikke hadde blitt testet på fire måneder.

I forlengelsen av dette fikk Marit Bjørgen tilsvarende spørsmål, og hun fortalte at det hadde gått sju måneder (mars-oktober) mellom prøvene.

Det viser seg nå å ikke stemme.

Fem måneder

Den finske avisa IltaSanomat har vært i kontakt med Det internasjonale skiforbundets (FIS) antidopingavdeling.

De forteller at Bjørgen ble testet av Antidoping Norge i mai i år, og at det dermed gikk fem måneder - ikke sju - mellom de to testene.

- I vanlige saker ville vi aldri gå ut offentlig med slik informasjon til andre enn utøveren selv og den norske antidopingkommisjonen. Men ettersom utøveren selv har gått ut med feil informasjon, må vi rette det. I oktober ble hun testet av oss fra FIS, sier Sarah Fussek ved FIS' antidopingavdeling til den finske avisa.

Beklager

Dagbladet kontaktet Skiforbundet fredag formiddag etter at FIS tilbakeviste Bjørgens påstand.

Lørdag formiddag ga Bjørgen følgende sitat via medieansvarlig Gro Eide:

- Jeg beklager at jeg var litt usikker og ikke husket riktig, men jeg ble testet 25. februar, 3. mai og 20. oktober, og jeg ønsker all testing velkommen så ofte som mulig.

- Hva tenker dere om at FIS deler denne informasjonen, Vidar Løfshus?

- Jeg synes det virker noe rart, men jeg kjenner ikke til bestemmelsene som FIS skal forholde seg til, sier Løfshus i en SMS til Dagbladet.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hva ligger til grunn?

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, sa mandag til Dagbladet at det er WADAs (Verdens antidopingbyrå) regelverk som legger premissene for planlegging av prøvetaking. Både WADA og Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har i tillegg mulighet til å kontrollere utøvere.

Hvorfor noen blir testet oftere enn andre, forklarte Solheim slik:

STERKT PREGET: Det var en sterkt preget Marit Bjørgen som møtte pressen etter Johaug-skandalen sammen med lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg. Video: NTB Scanpix Vis mer

- I en slik vurdering skal det blant annet legges vekt på idrettsgrenens fysiske arbeidskrav, den mulige prestasjonsforbedringen ved bruk av doping, de økonomiske incentivene, dopinghistorikk og annen tilgjengelig og relevant informasjon. Hensikten er å sørge for at det tas prøver der det er størst behov, sa Antidoping Norge-lederen.

I arbeidet som bidrar til å avgjøre hvor ofte en utøver testes, brukes biologiske profiler som over tid er dannet gjennom blod- og urinprøver, opplyste Solheim.

- Testhyppigheten vil derfor variere. Videre skal testingen være uanmeldt og uforutsigbar for å forhindre doping.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Stein Opsal og Erik Røste uten hell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer