SEIERSMASKIN: Etter år med motgang, har Marit Bjørgen ikke bare nådd gamle høyder, men også overgått tidligere meritter. Nå får hun Holmenkollmedaljen.Foto: Erlend Aas / Scanpix
SEIERSMASKIN: Etter år med motgang, har Marit Bjørgen ikke bare nådd gamle høyder, men også overgått tidligere meritter. Nå får hun Holmenkollmedaljen.Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Bjørgen får Holmenkollmedaljen

Mottar skiidrettens høyeste utmerkelse etter tremila.

|||(Dagbladet): Etter flere tunge år i langrennssporet, har denne sesongen fortonet seg som et eventyr for Marit Bjørgen, som bare har fortsatt framgangen siden hun kom hjem fra Vancouver med fem medaljer - hvorav tre gull - i bagasjen.

Lørdag formiddag er hun den store attraksjonen når kvinnene skal ut og gå tremil i Holmenkollen, og selv om Rognes-jenta ikke skulle vinne fellesstarten i fristil, vil hun uansett bli hedret på seierspallen etter løpet.

Bjørgen er nemlig tildelt Holmenkollmedaljen for 2010, som er den høyeste utmerkelse som deles ut for skiidrettslige prestasjoner i Norge. Den vil hun motta i forbindelse med premieseremonien etter tremila.

- Marit Bjørgen tildeles medaljen for sine topprestasjoner over tid, og sin evne til å kjempe seg tilbake til toppen etter formsvikt. Bjørgen kan blant annet vise til seier på 30 kilometer i Holmenkollen i 2005, gull på sprinten i VM 2003, med gull, sølv og bronse i VM 2005, med seier i verdenscupen sammenlagt i 2005 og sølv i olympiske leker i Torino i 2006. Så fulgte noen tunge sesonger, før hun nå er tilbake som den desidert beste kvinnelige langrennsløper i 2010 med tre gull, ett sølv og én bronse fra de olympiske leker i Vancouver og en rekke seirer i verdenscupen, heter det i komiteens begrunnelse.

Den tradisjonsrike utmerkelsen har vært delt ut siden 1895. Medaljen utdeles av styret i Foreningen til Ski-idrettens Fremme (Skiforeningen) i forbindelse med Holmenkollrennet. Holmenkollmedaljen kan tildeles skiløpere som i flere år har oppnådd fremragende resultater i en eller flere av skiidrettens grener. Det tas i første rekke hensyn til resultater i Holmenkollrennene. I tillegg kreves det at løperen gjennom flere år har oppnådd internasjonale toppresultater.

Bjørgen er den første vinneren av Holmenkollmedaljen på tre år. I 2007 mottok hopperen Simon Ammann fra Sveits, langrennsløperne Odd-Bjørn Hjelmeset og Frode Estil og det norske kongeparet medaljen.

- Utmerkelsen har ikke blitt delt ut hvert år, men i år tildeles den en meget verdige kandidat, sier styreleder Ole Fr. Anker-Rasch i Skiforeningen i en pressemelding.