Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017:

Bjørgen forventet kritikk etter Johaug-uttalelsen: - Jeg står for det jeg sa

Flere reagerte da Bjørgen sa hun kunne tenke seg å dele medaljen med Johaug.

- FORVENTET: Under pressekonferansen med langrennsjentene i forkant av morgendagens 10-kilometer, dukket det opp spørsmål om Bjørgens Johaug-uttalelse forrige uke. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Det har så langt vært et godt VM for de norske langrennsjentene. Etter sprint, 15 kilometer med skibytte og sprintstafett er fasit tre gull.

Tirsdag er det klart for 10-kilometeren i årets ski-VM, der svenske Charlotte Kalla er regjerende mester.

Forhåpentligvis går det bedre enn i Falun-VM for to år siden, der de amerikanske jentene Jessica Diggins og Caitlin Gregg stakk av med andre- og tredjeplassen etter norsk smørebom.

I Falun var det Heidi Weng som ble beste norske kvinne da hun ble nummer 22, nesten to minutter bak Kalla. Trolig ønsker Weng å være beste norske kvinne på førsteplass i år.

Forventet uttak

Da har de norske jentene ankommet pressekonferansen, representert av Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Også Heidi Weng skal gå 10-kilometeren, men har fått fri etter tøft program de siste dagene. Det var også disse fire jentene NRKs Fredrik Aukland trodde ville bli tatt ut til distansen.

- Vi har tatt ut jentene fordi det er et godt lag. De har mange gode resultater, så vi har tro på at de kommer til å slå fra seg i morgen, sier landslagstrener Sjur Ole Svarstad.

FOKUS PÅ SKI: Under pressekonferansen med langrennsjentene snakket Ingvild Flugstad Østberg om hva hun skal fokusere på etter den dårlige VM-starten. Bjørgen dro fram møtet med Emil etter gårsdagens katastrofefall. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Vil fokusere på meg selv

Ingvild Flugstad Østberg håper å kunne vise seg fram fra en god side etter en ikke helt forventet start.

- Jeg håper å kunne gå bra på ski, og vil fokusere på meg selv og å gå bra på ski, sier Østberg.

Flugstad Østberg håper å gjøre en bra jobb på alle områder. Etter en litt skuffende start tar hun nå ett løp av gangen. Likevel håper hun på å få en plass på stafettlaget senere i mesterskapet.

- Sju som kan kjempe om pallen

- Verdensmester er ikke noe man er, det er noe man har vært. Ting har fungert veldig bra siste måneden. Sånn jeg ser det er det sju stykker som kan kjempe om pallen i morgen, sier Bjørgen.

Hun tror finske Parmakoski kan bli en stor konkurrent.

- Charlotte Kalla er i storform, hun er en kandidat til å være med å kjempe i toppen. Jeg har vel hatt bedre resultater på ti-kilometer enn Charlotte, sier Bjørgen.

- Står for det jeg sa

Etter fokuset på Johaug-uttalelsen til Bjørgen forrige uke, var hun ikke overrasket over at mange reagerte.

- Jeg forventer kritikk. Ser man på styret som har vært i media gjennom prosessen forventer jeg at jeg blir kritisert. Jeg tenkte på Therese som et menneske og ikke saken i seg sjøl. Her var jeg en god venninne og hadde Therese i mine tanker, sier hun og legger til:

- Jeg står for det jeg sa, og jeg kan si det igjen. Jeg forventet at det ville komme kritikk, så jeg er ikke overrasket. Det får stå for deres regning. Jeg vet hvordan mediene jobber.

Marit Bjørgen uttalte etter gullet på 15-kilometeren med skibytte at hun gjerne skulle delt medaljen med venninna Therese Johaug.

- Therese har betydd så mye for meg i min egen karriere. Og det hun har opplevd denne sesongen.... Nei, det har vært mye, sa Marit ettertenksomt på lørdag.

- Alt er mulig

- Dere har tatt tre av tre medaljer, kan dere ta rubbel og bit, spurte NRKs Morten Stenberg.

- Alt er mulig. Men som jeg sa, det er sju mulige kandidater. Og alt skal klaffe, sier Bjørgen.

- Det kan snu fort alle veier. Det har vi sett før. Det er ikke bare å komme og hente gullmedaljer. En veldig god start for Norge. Litt «girl power» er bra det, sier Flugstad Østberg.

- Hvor mye har startrekkefølgen å si for moderne langrenn nå, spurte Dagbladets Tormod Brenna.

- Når det gjelder om sekunder har en kanskje mer kontroll når en kommer bakfra. Uansett går man jo fullt fra start av. Har man et sekund er det en fordel å høre det bakfra. Den beste vinner jo uansett, sier Bjørgen.

- Klisterføre, det er tommel opp

Det er meldt mildvær og regn i Lahti i morgen, det liker Bjørgen.

- Det er klisterføre, og det er tommel opp, sier hun og ler.

- Jeg tipper gutta i bua har god kontroll på det. Det er likt for alle.

- Mye optimisme forsvant i løpet av ti kilometer

Uhrenholdt Jacobsen mimrer tilbake til Falun-VM.

- Det kan vel oppsummeres i ordet frustrerende. Det er ikke ofte man går VM og får beskjed om å komme seg til mål. Det var mye optimisme som forsvant i løpet av ti kilometer. Jeg tror for folk flest var det greit å se at ingen vinner skirenn med dårlige ski, forteller Uhrenholdt Jacobsen.

- Jeg hadde ikke prestert så godt på duathlon før, så jeg trodde det var dårlig form. Så skjønte jeg at det var skiene, sier Bjørgen.

Veteranen forteller at jentene møtte Emil Iversen i går kveld, og at nordmannen så fornøyd ut etter å ha fått summet seg litt.

- Og han hadde fått en hamburger, så han så fornøyd ut da, sier Bjørgen og ler.

Vil ikke tenke på stafetten

Skiene til Flugstad Østberg har ikke fungert helt så langt i VM.

- Det er ikke så lett å finne fasiten helt. Jeg prøver så godt jeg kan å tenke positivt. Det er enkelt å trekke fram de negative tingene. Jeg er nødt til å tenke på de gode løpene jeg har gjort, og høre på de rundt meg selv om det er lettere sagt enn gjort, forteller hun.

- Man skal vel få et slag i trynet, det skal ikke bare gå én vei. Jeg fokuserer på alt fra tekniske ting, til at jeg har trent bra og forberedt meg akkurat som jeg vil. Jeg håper jeg kan være med og prege løpet, da må jeg tenke på de rette tingene, sier Flugstad Østberg.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller at hun har mest lyst til å prestere i morgen, og vil ikke snakke om stafetten.

- Om hodet fokuserer på stafett i morgen vil det ikke gå veldig fort, og da blir det ingen stafett heller. Selv om dere (media) kan tenke lenger fram, kan ikke jeg gjøre det. Vi får se. Det er i hvert fall fire norske, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling