OPPMERKSOMHET: Marit Bjørgen er stor i Polen, i går ville reportere ta bilde av seg selv sammen med skidronningen. Foto: PÅL MARIUS TINGVE/Dagbladet
OPPMERKSOMHET: Marit Bjørgen er stor i Polen, i går ville reportere ta bilde av seg selv sammen med skidronningen. Foto: PÅL MARIUS TINGVE/DagbladetVis mer

Bjørgen fotfølges av egen vakt i Polen

Beskyttes mot elleville polakker.

• Langrennsstudio: Sprint fri teknikk - kvalifisering 12.30, finaler fra 14.30

Marit Bjørgen (31) har allerede fått erfare hvor stort langrenn er blitt i Justyna Kowalczyks hjemland. I helga har hun for første gang egen livvakt.

- Er det noen som vil meg vondt? Det var det første jeg tenkte da jeg fikk høre at jeg får en egen vakt som skal følge meg etter rennene i helga, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

I dag skal hun forsvare den gule ledertrøya i verdenscupen på sprinten i polske Szklarska Poreba. Rennet er Justyna Kowalczyks aller første verdenscuprenn i eget land.

Oppmerksomheten er enorm. Det har Bjørgen allerede fått merke. Under konkurransene i dag og i morgen er hun forberedt på ville tilstander.

Snøballkasting - Det blir visst veldig mye publikum og et stort trykk. Jeg har forstått at det er derfor jeg får en egen vakt, ikke fordi det foreligger trusler eller noe sånt, sier Bjørgen.

Langrennssjef Åge Skinstad forteller at det er to løpere som skal fotfølges av vektere fra et sikkerhetsselskap: Bjørgen og Kowalczyk.

Vektere skal være i nærheten av Bjørgen hele tiden mens hun befinner seg på skistadion.

Ifølge TV-kanalen Telewizja Polonia ønsker arrangørene å unngå at Bjørgen skal oppleve det samme som Sven Hannawald gjorde under et hopprenn i 2002, da tyskeren fikk snøballer kastet etter seg.

Polske Bjørgen-fans Etter gårsdagens trening måtte Bjørgen stille opp for uvanlig mange nasjonale medier. Kanskje litt overraskende, var det ikke en eneste journalist som spurte om bruken av astmamedisin eller forholdet til erkerivalen Kowalczyk.

Begge deler er tidligere blitt viet stor oppmerksomhet i Polen.

- De spurte mest om hva jeg synes om Polen og hva jeg tror om løpene i helga, forteller Bjørgen.

Skinstad supplerer:

- Flere av reporterne var vel egentlig mest opptatt av å få et bilde av seg selv sammen med Marit etter intervjuet!

- Det er tydelig at mange vet hvem jeg er her nede. Det har vært veldig mange forespørsler om bilder og autografer. Det virker som jeg har en del fans i Polen også, sier Bjørgen.

Presset på Kowalczyk Likevel er det nok ingen tvil om at Kowalczyk er den som får mest støtte fra publikum i dagens sprint og morgendagens klassiske 10-kilometer.

- Det betyr at hun har presset på seg. Det er hun som er favoritten. Samtidig er det en fordel å ha publikum på sin side, fastslår Bjørgen, som vet alt om hva det vil si å bli løftet fram av publikum etter VM-festen i Holmenkollen for snart et år siden.

Målet på dagens sprint er naturligvis å slå Kowalczyk. I så fall vil Bjørgen beholde ledelsen i cupen til lørdag. Det vil igjen bety at hun får siste startnummer.

- Det er en fordel å gå ut sist på en intervallstart. Da har jeg hennes tider å gå på. Det kan bli avgjørende hvis det blir jevnt, poengterer Bjørgen.

- Hvordan er formen?

- Jeg kjenner at jeg gikk to tøffe renn i Nove Mesto, men formen er fortsatt god, sier Bjørgen, som altså jakter på sin 52. verdenscupseier

HJEMMEFAVORITT: Justina Kowalczyk går sitt første verdenscuprenn på polsk jord i dag. Her under et rett i Estland i november. Foto: EPA/PEKKA SIPOLA
HJEMMEFAVORITT: Justina Kowalczyk går sitt første verdenscuprenn på polsk jord i dag. Her under et rett i Estland i november. Foto: EPA/PEKKA SIPOLA Vis mer