Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgen om status, utfordringene og Therese Johaug

Bjørgen frykter hard Johaug-straff: - Skulle gjerne vært mer med jentene. Vi er sårbare

Marit Bjørgen har ikke gjennomført testløpene hun bruker, medgir at skijentene er sårbare, innser at hun er sjanseløs i verdenscupen sammenlagt, men er likevel mer avslappet enn noen gang.

SYK: Som småbarnsmor er Marit Bjørgen mer utsatt for sykdom enn tidligere. Hun har likevel ingen planer om å skjerme seg, hverken nå eller frem mot VM. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Marit Bjørgens forkjølelse gjør at hun står over dagens sesongåpning på Beitostølen. Rognes-jenta tok seg i stedet en luftetur med sønnen Marius i går. Bjørgen har et håp om å gjøre comeback i morgen i stedet. Comebacket har blitt utsatt i renn etter renn det siste halvåret.

Verken i andre del av NM, Skarverennet, Oslo Skishow eller Toppidrettsveka kom Rognes-jenta til startstrek, selv om hun håpet å gjøre comeback samtlige steder. Også i dag må Bjørgen melde forfall.

Til tross for utfordringene på veien tilbake til langrennssirkuset, rapporteres Bjørgen i å være i meget bra slag.

- Jeg skal prøve meg på en skitur etterpå. Jeg håper å gå i morgen. Det startet med Marius' forkjølelse. Det er en del av pakka. Marius er førsteprioritet. Det er en del av det å bli mamma, forteller Bjørgen til Dagbladet og resten av pressen.

- Jeg har gjort det bra på trening, men det er helt nye rutiner med Marius i huset. Det er helt annerledes enn tidligere. Det er en helt ny hverdag. Men jeg er avslappet og innstilt på at det er annerledes.

SAVNER JOHAUG: Marit Bjørgen legger ikke skjul på at hun savner Therese Johaug mye. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAVNER JOHAUG: Marit Bjørgen legger ikke skjul på at hun savner Therese Johaug mye. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Therese har det tøft

Da Therese Johaug ble suspendert, etterlot hun seg et tomrom på det norske landslaget. For mange av skijentene har det vært tungt å svelge.

Marit Bjørgens rolle har vært viktig i så måte. Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier til Dagbladet at hun tror denne høsten hadde vært mye vanskeligere å håndtere uten Bjørgens tilbakekomst.

Men også for Bjørgen har det vært utfordrende.

- Jeg skulle gjerne vært enda mer sammen med jentene, men Marius trenger selvfølgelig mye tid. Men jeg prater mye med Therese. Hun har det tøft, forteller 36-åringen.

- Har dere trent sammen?

- Ja, men siden vi var på treningssamling i Italia, har vi ikke trent så mye sammen, forteller Bjørgen til Dagbladet.

- Naturlig å trene med Therese

Også Ingvild Flugstad Østberg opplyser til Dagbladet at hun har trent en del med Johaug, noe det har vært en viss usikkerhet rundt. Men Niels R. Kiær, som er prosessfullmektig for påtalenemnda, gir grønt lys.

- Å trene med venner på fritiden er lov. Det er organisert trening Johaug ikke får ta del i, men å ta en løpetur sammen med Marit Bjørgen i nordmarka er ikke imot regelverket, opplyser Kiær til Dagbladet.

Uavhengig av dette trener Bjørgen og Østberg med Johaug med den beste samvittighet.

- Jeg er ikke red for konsekvenser. Det er helt naturlig å trene med Therese, forteller tidenes mestvinnende langrennsløper.

- Jeg savner Therese. Det blir ikke det samme å konkurrere uten henne. Saken gjør meg mer skjerpet og at jeg sjekker enda mer enn tidligere.

Bjørgen vil ikke spekulere i Johaugs dom, men sier:

- Man er forberedt på det verste, at hun kanskje er ute resten av året, siier hun.

- Jeg er sjanseløs i verdenscupen sammenlagt

Astmadebatten om langrennsløpernes luftveisplager har preget høsten. Uhrenholdt Jacobsen stiller spørsmål om det er for mange renn i verdenscupen. Det er ikke Bjørgen helt enig i, selv om hun skal stå over Tour de Ski.

- Det er først og fremst Tour de Ski som er annerledes sammenlignet med tidligere. Jeg velger å ikke gå Tour de Ski på grunn av totalbelastningen. Så nei, det ikke er for mange renn. Tour de Ski er ikke for hardt, men jeg vil prioritere en god treningsperiode, forteller hun.

Samtidig medgir hun at hun kan glemme verdenscupen sammenlagt.

- Jeg er sjanseløs i verdensscupen sammenlagt uten å gå Tour de Ski. Jeg retter fokuset mot VM. Målet er å kjempe om medalje i Lahti. Jeg er fornøyd medalje. Flere av de yngre jentene på laget har løftet seg. Ingvild blir nok enda mer stabil enn i fjor. Heidi er også der hun skal være.

- Vi er sårbare

Verken Heidi Weng eller Tjerese Johaug ble med på høydesamlingen til Val Senales. Der måtte også Maiken Caspersen Falla dra grunnet sykdom. Fra før er antall landslagsplasser kuttet. Plutselig var en stor gjeng kraftig redusert. Slik blir det også i Kuusamo - med bare seks norske jenter på startstrek.

- Vi ble veldig få mot slutten av samlingen i Val Senales. Men vi hadde likevel kvalitet på de vi gjorde. Man går mye for seg selv på øktene. Utenfor treningene holdt vi sammen. Men ja, vi er sårbare nå, sier Bjørgen til Dagbladet.

En rekke vinteridrettsutøvere har tidligere kommet knallsterkt tilbake etter at de har blitt mor, deriblant skiskytterne Liv Grete Skjelbred og Marie Dorin Habert.

- Jeg har hørt mye om mamma-effekten. Jeg føler meg mer avslappet hvert fall.

All den tid Rognes-jenta nesten ikke har kunnet trene løping i høst, har hun få testløp å sammenligne med seg. Det gjør henne mer usikker på hvor hun står.

- Jeg har ikke gjort de testene på Olympiatoppen som jeg har gjort tidligere. Men jeg er mest spent på å få til det tekniske. Jeg har trent mer rulleski enn løping. Kanskje kan det være positivt, sier Bjørgen.

Kalla tror Bjørgen blir mer ustabil

Skidronningas trener er optimist.

- Marit har hatt litt skavanker i vår og sommer, men på ski har det sett bra ut. Hun har få testresultater å vise til, siden vi bruker å ha testløpene med løpesko, sier Roar Hjelmeset til Dagbladet.

- På rulleski spiller vind og vær for mye inn til at tidene kan sammelignes. Så det vi kan vurdere Marits form på, er nivået sammenlignet med de andre landslagsjentene. Og det ser bra ut. Marit er i hvert fall like god som de andre. Hun har ikke konkurrert på lenge, så er hun er ekstra spent,

Charlotte Kalla tror Bjørgen blir å regne med denne vinteren.

- Jeg tviler ikke på at Marit vil komme knallsterkt tilbake. Om hun kan bli like god som tidligere, er vanskelig å si. Men hun har et enormt bra fysisk grunnlag, som hun har opparbeidet seg over mange år med trening. Det gjør veien tilbake enklere, sier Kalla til Dagbladet.

Langrennssjef Vidar Løfshus tror Bjørgen vil bli mindre stabil denne sesongen.

- Marit forventes å ha toppnivået inne i løpet av sesongen, men blir nok litt mer ujevn i prestasjonene, tror jeg, sier Vidar Løfshus.

Fortsetter med forstøver

UFORSTÅENDE: Petter Olberg skjønner ikke hvorfor forstøverapparatet blir mistenkeliggjort. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UFORSTÅENDE: Petter Olberg skjønner ikke hvorfor forstøverapparatet blir mistenkeliggjort. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

På dagens pressekonferanse opplyste også norsk langrenns nye sjefslege Petter Olberg at de vil fortsette å bruke forsøverappart.

- Forstøveren er omtrent blitt et symbol på det som er feil med norsk langrenn. Det stiller jeg meg egentlig litt uforstående til. Det er luft og vann som dampes opp og pustes inn. Jeg forstår ikke hva som er så spesielt skummelt med det. Vi har likevel gått en ordentlig runde internt, og samtidig pratet med mange eksternt, for å finne ut om vi skal droppe forstøveren fram til utvalget har konkludert, forteller Olberg.

- Etter en grundig gjennomgang har vi kommet fram til at vi skal fortsette å ha den med. I hovedsak for å fukte og smøre luftveier etter mye kald luft. Vi tror det holder utøverne friskere, og i så måte er det en god behandling som fukter og renser luftveier som er tørre og irriterte. Vi tror utøverne sover bedre og slipper småhosting. Derfor har vi valgt å fortsette, sa legen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!