Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgen sier nei til «71 grader nord» og «Mesternes mester»

Bjørgen har sluttet å trene og vasser i jobbtilbud. Vraker «Mesternes mester»

Motivasjonen for å trene har forsvunnet for Marit Bjørgen, som har takket nei til en rekke jobbtilbud og forespørsler de siste ukene.

NYTT LIV: Marit Bjørgen savner ikke livet som toppidrettsutøver. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NYTT LIV: Marit Bjørgen savner ikke livet som toppidrettsutøver. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

BISLETT (Dagbladet): Som vanlig stråler Marit Bjørgen om kapp med sola når hun beveger seg inn på Bislett Stadion sammen med unge, håpefulle barn i forbindelse med Tine-stafetten.

Denne gang er imidlertid ikke Rognes-jenta en aktiv idrettsutøver. En drøy måned er gått siden Bjørgen valgte å avslutte tidenes mestvinnende langrennskarriere. En æra er over.

April er feriemåneden for langrennssporten, og sånn sett en avkoblingsmåned for utøverne. Den siste måneden har likevel vært ekstra spesiell for Bjørgen, som rett og slett har mistet motivasjonen for å trene.

Etter NM i Alta har 38-åringen bare trent 5-7 timer. Årsaken er sammensatt.

- Det har vært veldig lite trening i det siste. Jeg tipper 5-7 timer den siste måneden. Jeg ble syk rett etter NM i Alta og har aldri helt kommet meg etter det, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Får du abstinenser av å trene så lite?

GOD STEMNING: Tradisjonen tror stilte Kjetil Jansrud (t.h) og Marit Bjørgen opp på Tine-stafetten på Bislett. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GOD STEMNING: Tradisjonen tror stilte Kjetil Jansrud (t.h) og Marit Bjørgen opp på Tine-stafetten på Bislett. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Nei, jeg har ikke lyst til å trene, og når jeg mangler lysten, er det helt greit. Jeg trenger ikke å trene lenger, sier hun og smiler.

«Velkommen til virkeligheten»

Mangelen på motivasjon for å trene har samboer Fred Børre Lundberg full forståelse for.

- Jeg må innrømme at jeg har slitt med motivasjonen for å trene i det siste. Jeg har vært veldig utladet etter sesongen og vært mye syk etter NM. Motivasjonen har også manglet. Det er som Fred Børre sier: «Velkommen til virkeligheten», sier Bjørgen og ler.

Hun opplyser til Dagbladet at jobbtilbudene har vært mange i løpet av de siste ukene. Bjørgen har blitt spurt om å være foredragsholder, om å være med på flere åpninger og om å stille opp i realityprogrammer på TV.

- Jeg har fått veldig mange tilbud. Det står ikke på det. Men jeg vil ikke binde meg til noe jeg kan angre på. Det gjelder å bruke god tid på å finne noe jeg virkelig vil, sier Bjørgen til Dagbladet.

IMPONERENDE: - Hun har dominert skisporten i så mange år. Det er så imponerende at hun stadig utvikler seg, sier den svenske langrennsløperen Charlotte Kalla dagen før lagsprint i vinterlekene. Video/reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Jeg har ikke helt fått tid til å lande og vite hva jeg vil framover. Det å kunne styre hverdagen selv er deilig.

Vraker «Mesternes mester»

38-åringen har fått tilbud om å delta både i «Mesternes mester» og kjendisutgaven av «71 grader nord». Selv om disse to reality-programmene får fram de gode sidene av deltakerne og har aktivitetene i fokus, er det helt uaktuelt for Bjørgen å være en del av nå.

- Ja, jeg har fått tilbud om å bli med i «Mesternes mester», men jeg har takket nei, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Det er ikke det jeg har lyst til nå. Da må jeg også være borte flere uker fra Marius og familien. Det er ikke noe jeg ønsker, begrunner hun.

FØRSTE BJØRGEN-MINNE: Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg husker godt det første møte med Marit Bjørgen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Rognes-jenta fortsetter:

- Jeg har heller ikke det behovet for å være med på slike konkurranser og konsept. Det gjelder også «71 grader nord», sier hun.

- Du har fått tilbud der også allerede?

- Ja. Det er heller ikke noe jeg ønsker. Det kommer for tidlig. Så får vi se om det kan bli aktuelt seinere. Det er ikke det jeg har lyst til nå i hvert fall, svarer Bjørgen.

Vil unngå rampelyset

Rampelyset er noe tidenes mestvinnende vinterolympier håper å unngå i framtida.

- Jeg har ikke så behov for å konkurrere og i hvert fall ikke være i rampelyset. Jeg vil trekke meg litt tilbake og ikke ha så mye oppmerksomhet rundt meg selv. Jeg er ei beskjeden jente som ønsker å nyte livet med mine nærmeste, sier Bjørgen.

- Skikarrieren min handlet om min store lyst for å gå på ski. Rampelyset var ikke noe ønsket. Det håper jeg forsvinner nå framover.

- Det føles ikke rart

Bjørgen nyter sitt nye liv uten toppidrettssatsing.

- Jeg hører flere toppidrettsutøvere som sier at de får det bedre etter utøverkarrieren. Jeg er veldig fornøyd med det jeg har gjort som idrettsutøver. Nå ser jeg fram til en ny fase i livet, en roligere fase hvor jeg slipper å trene to ganger hver dag og være så systematisk på den biten, sier Rognes-jenta

- Det nye livet kjennes bra. De andre jentene er på samling, men jeg har ikke savnet det å være med der. April har for så vidt vært som den bruker med fokus på mye annet enn langrenn. Men nå er de andre på samling, og det føles bra å være hjemme. Det føles ikke noe rart eller feil, men godt, sier Bjørgen.

Mulig mentor-rolle

Samtidig åpner hun opp for å trene med Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og de beste skijentene også framover.

- Ja, jeg har jo lyst til å gjøre det. Det skal ikke så mye trening til for å være på et greit nivå. Jeg kan gjerne være med jentene på noen treninger, så får vi se om de har lyst til å ha meg med. Grunnlaget er så bra at jeg ikke trenger så lang tid på å komme opp på et greit nivå. Det så vi etter da jeg var gravid, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Vil du være behjelpelig som en slags mentor for dem kommende sesong?

- Hvis jentene vil ha råd og hjelp, har jeg sagt at jeg er tilgjengelig. Det er vel naturlig at Therese og Astrid blir nye ledere i laget. De har vært med så lenge og har mye erfaring. Therese er den med best resultater og som mediene snakker først med. Da blir det naturlig å ta et lederansvar.

På sikt er også en trenerrolle aktuelt for Bjørgen.

- Det er vanskelig å si når jeg vil bli trener. Det trenger ikke å være på elitenivå. Jeg synes det er like spennende å trene yngre og trene de fram til å nå opp på landslaget. Det er like interessant som å trene et landslag, sier Bjørgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media