Bjørgen holdt gulltalen foran 30 000 på Karl Johan

Northug fikk frysninger på ryggen.

HYLLET FORAN FOLKEHAVET: Marit Bjørgen mottok gullmedaljen på Universitetsplassen i Oslo litt over klokka halv åtte i kveld. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
HYLLET FORAN FOLKEHAVET: Marit Bjørgen mottok gullmedaljen på Universitetsplassen i Oslo litt over klokka halv åtte i kveld. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

UNIVERSITETSPLASSEN (Dagbladet): For Norge var det en liten strek i regninga at Marcus Hellner skulle stå øverst på seierspallen på Universitetsplassen i kveld.

At Marit Bjørgen skulle gjøre det samme var derimot helt etter planen.

Ti over halv åtte i kveld kom gulljenta, iført en gulljakke i anledning Norges 100. VM-gull gjennom historien, vinkende opp catwalken foran en folkemengde på mellom 30 000 og 40 000.

Og så kom «Ja, vi elsker» for første gang i dette mesterskapet - og Bjørgen selv er nærmest en garantist for at den vil bli spilt mange flere ganger de neste ti dagene.

Foto: Erlend Aas / Scanpix
Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Etter nasjonalsangen benyttet hun anledningen til å takke publikum for støtten.

- Tusen takk til alle som har stilt opp. Det har vært en fantastisk dag, sa Bjørgen over høyttalerne.

Og fulgte opp med en aldri så liten tirade av adjektiver.

- Dette er helt utrolig. Jeg har drømt om det her, men at det skulle vært så sinnssykt bra er helt utrolig. Det var utrolig bra på stadion med det trykket, og jeg har kost meg. Dagen har vært fantastisk!

Før Bjørgen mottok folkets hyllest hadde Petter Northug vært på scenen og fått sin sølvmedalje. En medalje han hevder han ikke engang trodde på selv.

- Jeg er egentlig meget godt fornøyd. Dette var en god start på mesterskapet for meg, sier Northug til Dagbladet.

- Jeg trodde ikke jeg skulle kjempe om medalje på denne øvelsen. Jeg visste det ville bli tøft, jeg var en outsider. Jeg er litt overrasket over at jeg og Markus — to allroundere — er best på denne distansen. Vi slo jo rendyrkede sprintere som Emil (Jönsson) og Ola (Vigen Hattestad).

Northug har lovet at han aldri vil bli slått av Hellner i en spurt der begge kommer samtidig inn på oppløpet. Han er overbevist om at han ville hatt ordene sine i behold også etter dagens sprint, om han vært i posisjon.

TOK GULL NUMMER 100: Marit Bjørgen hadde på seg ei gulljakke for å markere Norges gull nummer 100 i VM-sammenheng.  

Foto: Lise Åserud / Scanpix
TOK GULL NUMMER 100: Marit Bjørgen hadde på seg ei gulljakke for å markere Norges gull nummer 100 i VM-sammenheng. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Jeg følte meg vanvittig sterk på oppløpet. Hadde jeg fått bakskiene hans, skulle jeg tatt ham. Men det var vanskelig slik jeg lå. Hellner kjører på sitt kort. Han går for å få ei luke, og det gjør han. Han gjør alt riktig. Det blir nok flere tette dueller framover. Dario (Cologna) så også sterk ut. Det blir tøft, ikke minst på slutten av mesterskapet, sier Petter.

Han tyr til fotballterminologi når han oppsummerer VMs første dag:

- Nå leder Sverige 1-0. Ja, til og med 3-0 om du regner med den siste uka. Da er det på tide å score mål. Det er bare å være ærlig: Markus satset alt på ett kort — å rykke i siste bakken. Det var rett og slett imponerende, det han gjorde.

Om de 30 000 - 40 000 i Oslo sentrum sier han:

NESTE GANG, PETTER...: Petter Northug insisterte på at han var storfornøyd med sølv på sprinten. Men det store målet er å ta en individuell gullmedalje - og neste sjanse kommer på søndagens 30-kilometer. Der kommer dagens gullvinner Marcus Hellner (i midten) igjen til å være en av de tøffeste konkurrentene. Til høyre Emil Jönsson. 

Foto: Lise Åserud / Scanpix
NESTE GANG, PETTER...: Petter Northug insisterte på at han var storfornøyd med sølv på sprinten. Men det store målet er å ta en individuell gullmedalje - og neste sjanse kommer på søndagens 30-kilometer. Der kommer dagens gullvinner Marcus Hellner (i midten) igjen til å være en av de tøffeste konkurrentene. Til høyre Emil Jönsson. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Kan ikke sammenliknes med noe annet. Det ble frysninger på ryggen til og med da Ola ble ropt fram til fjerdeplass. Et helt ekstremt trykk. Og du får et ekstra dytt også under løpet når publikummet støtter deg sånn.