I GOD OL-FORM: Mens Justyna Kowalczyk (foran) var opptatt med å vinne Tour de Ski, var Marit Bjørgen hjemme i Norge og trente. Bjørgen så ikke ut til å ha tatt skade av det da hun i verdenscupreturen gikk inn til annenplass på 10 kilometer klassisk i Otepäa. Her fra rennhelgen i Rogla før jul.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bor Slana
I GOD OL-FORM: Mens Justyna Kowalczyk (foran) var opptatt med å vinne Tour de Ski, var Marit Bjørgen hjemme i Norge og trente. Bjørgen så ikke ut til å ha tatt skade av det da hun i verdenscupreturen gikk inn til annenplass på 10 kilometer klassisk i Otepäa. Her fra rennhelgen i Rogla før jul.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bor SlanaVis mer

Bjørgen i god OL-rute etter 2.-plass i Otepäa

- Dette betyr mye for selvtilliten og tryggheten.

|||TV-marerittet er over for Marit Bjørgen. Hun presset monsterløperen Justyna Kowalczyk helt ned i kjelleren lørdag.

Bjørgen lyste opp som en stor norsk sol i det kalde gråværet i Estland. Andreplassen kom etter en knallavslutning på den klassiske 10-kilometeren i verdenscupen.

— Jeg trodde kanskje jeg trengte noen løp etter pause (fra konkurranser). Formen var kanskje litt bedre enn jeg kunne tro. Jeg har fått trent veldig godt i det siste, sa Bjørgen til NTB.

De knallharde traseene i Otepää skiller toppene fra resten. — Dette er løyper som krever O2-motor. Det var nesten et halvt minutt ned til nummer tre (Aino Kaisa Saarinen). Det sier en god del og er ofte en bra målestokk.

Akkurat som i Rogla 20. desember ble Kowalczyk for god.

HjemmeBjørgen droppet Tour de Ski. Det ble noen utålmodige timer foran TV-apparatet i stedet.

Men hun slapp å kjøre kroppen helt i bånn i etappeløpet. Det kan ha vært et gullkantet trekk med tanke på formutvikling mot Vancouver-OL. Der sikter hun mot å revansjere de for hennes del triste lekene fra 2006.

Flere uker uten verdenscup er ikke vanlig for henne.

— Det føltes nesten som å begynne helt på nytt igjen. Kanskje var valget å stå over Touren helt riktig. Uansett nytter det ikke å tenke på det nå, sa Bjørgen mens hun kastet på seg tørt tøy i kulda.

29-åringen hadde fart og trykk i kroppen hele veien. Hun avsluttet knallsterkt. Bjørgen gikk så fort at vinneren måtte tyne ut det siste. Det skilte til slutt 4,2 sekunder.

Den polske løperen kom rett fra sammenlagtseier i Tour de Ski til en ny triumf.

— Hun er helt rå. Det er sterkt gjort å reise direkte hit og prestere, sa Bjørgen, som selv var godt fornøyd med eget løp..

— Jeg tror det var veldig bra løp og jeg syns jeg gikk fort på skiene til tider. Dette betyr mye for selvtilliten og tryggheten med tanke på det som skjer framover. Det er i februar det viktigste skjer, og da skal jeg gå fort. Dette er godt å ta med seg fram til OL, sa Bjørgen til NRK.

NMBjørgen ledet løpet i noen få minutter. Hun fulgte finishen på en resultatskjerm full av dogg, men rakk ikke å sette seg i ledersleden. Saarinen var ikke helt oppdatert og gratulerte nesten Bjørgen med seieren.

Men Kowalczyk tok seg sammen, holdt unna og fikk en klem av Bjørgen i målområdet.

— Hun gikk bak meg i sporet og hadde tiden min å gå på. Men alt i alt er jeg veldig fornøyd med dette.

Nå venter søndagens sprint. Så går Bjørgen NM i Stokke.

Med seg dit har hun en god følelse uansett.

Og OL er sesongens mest passende anledning til å slå Kowalczyk.


Estisk Kowalczyk-hattrickKowalczyk som ledet fra start til mål noterte tiden 26.52,7.

Finske Aino Kaisa Saarinen tok tredjeplassen — 29,9 sekunder bak vinneren i mål.

— Jeg var bare fire sekunder bak Kowalczyk, og det var langt ned til tredjeplassen, sa Bjørgen.

Hun står med 32 enkeltseirer i verdenscupen. For 13. gang ble Bjørgen toer. Kowalczyk tok sin 11. seier.

— Dette gikk bra, selv om jeg ble sliten. Dette er min tredje seier her, og alt var perfekt i løypen, sa den polske vinnerjenta.

Astrid i gryende storformAstrid Uhrenholdt Jacobsen viste også gryende storform. Hun gikk inn en for henne sterk 10.-plass. Hun ble slått med 1.42,7 minutter.

Ingvill Flugstad Østberg gjorde karrierebeste i et distanserenn med sin 14.-plass — 1.58,9 minutter bak vinneren.

Øvrige norske plasseringer: 22) Marte Elden 2.41,1, 28) Sara Svendsen 3.10,6.

(NTB)