TRIUMFERTE: Marit Bjørgen vant igjen, og er ubeseiret internasjonalt denne vinteren: Foto: EPA/NTB Scanpix
TRIUMFERTE: Marit Bjørgen vant igjen, og er ubeseiret internasjonalt denne vinteren: Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer

Bjørgen i særklasse

- Følelsen ble bedre og bedre.

(Dagbladet): Marit Bjørgen knuste konkurrentene i dagens klassiske sprint i Kuusamo, og fortsatte dermed der hun slapp i Gällivare sist helg.

I finalen kunne Bjørgen cruise i mål i ensom majestet, etter at store deler av feltet var involvert i fall underveis. I den siste bakken kvittet hun seg med russiske Jevgenia Sjapovalova, og på det lange oppløpet hadde den norske 32-åringen en lett jobb.

- Følelsen ble bedre og bedre, og jeg er veldig glad for å vinne i dag. Jeg føler meg bra. Jeg byttet ski etter kvartfinalen, og rettet også litt på teknikken, men jeg er veldig fornøyd med semifinalen og finalen, sier Bjørgen i det offisielle seiersintervjuet med FIS.

Anastasia Dotsenko fra Russland blr nummer tre.

Tre med sykdom Celine Brun-Lie ble nummer åtte, Heidi Weng skaffet seg et godt utgangspunkt for helga med 13. plass, Ingvild Flugstad Østberg ble nummer 23 og Therese Johaug 24.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen trakk seg etter prologen på grunn av gryende sykdom, og ble nummer 30. Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira og Martine Ek Hagen ble utslått i prologen, mens både Marthe Kristoffersen og Maike Caspersen Falla trakk seg før start på grunn av sykdom.

Kowalczyk ut i semifinalen Marit Bjørgen ble nummer fire i prologen i morges, en prolog som ble vunnet av Justyna Kowalczyk. Men allerede i kvartfinalen fikk Rognes-jenta problemer, da hun ble slått på målstreken av Celine Brun-Lie i kampen om andreplassen i heatet.

Bjørgen gikk videre til semifinale som såkalt «lucky looser», og der stemte det litt bedre. Til slutt kontrollerte hun til seier i et heat der Kowalczyk faktisk ble slått ut. Dermed hadd den norske langrennsdronninga skaffet seg et godt utgangspunkt for resten av helga allerede før finalen.

Styrket ledelsen Dagens sprint var nemlig den første av tre etapper i minitouren «Ruka Triple». I sammendrag teller prologtiden, mens bonussekundene fra utslagsdelen trekkes fra. Bjørgen fikk 60 bonussekunder for seieren.

Minitouren fortsetter med 5 km fristil i morgen og avsluttes med en 10 km klassisk jaktstart søndag.

Dagens seier teller ikke som seier i verdenscupen. Bjørgen må gå først i mål søndag for å kunne bokføre sin verdenscupseier nummer 57.
Hun styrket uansett sin sammenlagtledelse i verdenscupen. Men ettersom Bjørgen dropper mange renn for å prioritere Tour de Ski og Val di Fiemme, er ikke sammenlagtseier i cupen noe prioritert mål i vinter.