FORSIKTIG: Marit Bjørgen innser at hun må gå forsiktig framover på veien tilbake til verdenstoppen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 FORSIKTIG: Marit Bjørgen innser at hun må gå forsiktig framover på veien tilbake til verdenstoppen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Bjørgen innrømmer: - Jeg var for offensiv etter fødselen og tålte ikke belastningen

Å løpe er Marit Bjørgens store problem.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Marit Bjørgen (36) er tidenes beste kvinnelige langrennsløper og mestvinnende kvinnelige vinterolympier. I en årrekke har Rognes-jenta vært den ubestridte langrennsdronningen.

Den tittelen overtok Therese Johaug i fjor da Bjørgen utvidet sin familie og fikk sønnen Marius sammen med Fred Børre Lundberg 26. desember. Det varslede comebacket har blitt utsatt en rekke ganger. Så vel NM del 2 som Skarverennet, Oslo Skishow og Blinkfestivalen har gått uten 36-åringen.

Det er et tretthetsbrudd i bekkenet som skaper problemer. Forrige uke var hun imidlertid med landslagsjentene på treningssamling i Lillehammer. I dag møtte hun pressen samme sted og formidlet siste nytt om hvordan opptreningen går.

- Det har vært en bra sommer. Jeg har vært mye hjemme og med famillien. Jeg har fått trent bra. Jeg har hatt to tretthetsbrudd i bekkenet, den første i slutten av mars på venstreside, og så fikk jeg den samme skaden på høyresiden for tolv-tretten uker siden, forteller Bjørgen.

- Jeg har syklet mye i sommer. Fra midten av juli har jeg gått mye på rulleski, nærmere bestemt staking. Jeg skulle egentlig være med på Toppidrettsveka, men for å være på den sikre siden trakk jeg meg. Jeg føler jeg har god tid til februar. Det er bedre å safe, som helseteamet sier, selv om jeg ikke er så glad i å safe. Det er godt å være tilbake på samling, selv om jeg ikke kan være med på alle økter ennå.

- Jeg var for offensiv og tålte ikke belastningen

Langrennslegenden innrømmer at hun var overmodig i etterkant av svangerskapet. Det er løpeøktene som har skapt problemene for Bjørgen.

- Jeg var for offensiv etter svangerskapet og fødselen og tålte ikke den belastningen. Det er nok spesielt løpinga som er årsaken til belastningsskadene. Det er det jeg sliter mest med hvis jeg skal se et mønster i treningen etter svangerskapet.

- Jeg var ikke helt klar for den belastningen så tidlig, så det viser at jeg må være på den sikre siden og være forsiktig. Det er Lahti som er målet, så jeg tenker langsiktig, forteller langrennsesset.

Ser du i ettertid at du burde ha gjort noe annerledes?

- Det lille jeg gjorde av løping ville jeg normalt tålt, men nå var jeg svakere enn jeg hadde trodd i selve bekkenet. Skaden kom jo ganske akutt så det er jo litt vanskelig å forutse det.

Den nye utfordringen

Rognes-jenta er likevel fornøyd med treningsinnsatsen så langt i sesongoppkjøringa.

- Jeg trente veldig bra i mai, så var det mindre i juni, men mer igjen i juli. Jeg er veldig fornøyd med tanke på at jeg er mor og har en gutt å passe på. Innholdet i treningen ville nok vært annerledes uten belastningsskaden, men mengden har vært bra, sier Bjørgen.

- Det gjelder å finne en balanse mellom trening og overskudd som mor. Det er en ny hverdag, så jeg må tenke litt annerledes, forteller hun.

- Ble du overrasket over at til og med du kan bli skadet?

- Ja, jeg har jo aldri vært skadet, så det er jo en ny tilværelse for meg. Jeg synes jeg har vært veldig rolig med tanke på skaden. Man kjenner jo at en kropp forandrer seg gjennom et svangerskap og en fødsel.

- Marit kommer alltid tilbake

Bjørgen håper å være klar til den tradisjonelle sesongåpninga på Beitostølen. Landslagskollegene er optimistisk på veteranens vegne.

- Marit er på en måte tilbake allerede. Hun trener bra og blir nok sterk utover vinteren. Rundt juletider når de viktige rennene kommer, er hun nok i superslag igjen. Jeg tror ikke folk skal bekymre seg for at Marit ikke kommer tilbake, sa Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet under Blinkfestivalen.

- Marit blir nok like hard å slå som Therese til vinteren, varsler Gjøvik-jenta.

Heidi Weng savnet Bjørgen stort i fjor, selv om det gjorde veien til seierspallen noe enklere for jenta fra Ytere Enebakk.

- Marit kommer nok snart tilbake. Jeg håper da det, sa Weng til Dagbladet etter Lysebotn Opp.

Johaug: - Marit er viktig for gruppa

Også Johaug, som har overtatt langrenndronningtrona fra bestevennina Bjørgen, tror Rognes-jenta snart er tilbake i manesjen.

- Det virker som det går bra med Marit, og at det går riktig vei. Det er godt å se. Marit er viktig for gruppa, sa Johaug til Dagbladet etter Blinkfestivalen.

Maiken Caspersen Falla var verdens beste langrennssprinter forrige sesong og vant omtrent som hun ville på den korteste distansen. Falla, som gikk til topps i OL-sprinten i Sotsji, får imidlertid ekstra tøff kamp om sprintgullet i Lahti, om Bjørgen kommer tilbake i toppform.

- Marit kommer alltid tilbake. Hun kan vi aldri avskrive, sa Caspersen Falla.

- Vi mammaene må stå sammen

Katja Visnar er også tilbake i manesjen etter å ha fått sønnen Ludvig sammen med Ola Vigen Hattestad, tidenes mestvinnende mannlige sprinter, forrige vinter.

Under Blinkfestivalen i Sandnes gjorde den slovenske profilen comeback og viste gode taker.

- Jeg er ikke helt der jeg var, men jeg nærmer meg stadig. Å ha barn gir en del ekstra utfordringer. Det kan være tøft til tider, men først og fremst gir det meg mye ekstra. Det gir meg og Ola harmoni og en ekstra dimensjon i livet. Det gir energi, sa Visnar til Dagbladet, som unner Bjørgen suksess.

- Vi mammaene må stå sammen. Det er mange som har klart dette før oss, så da kan vi også klare det, sier den slovenske sprinteren, som i likhet med Bjørgen og Kikkan Randal gjør comeback etter svangerskapet.

Tidligere har skiskyttere som Liv Grete Skjelbreid og Marie Dorin Habert kommet knallsterkt tilbake og vært bedre enn noensinne etter at de ble mor.

- Jeg tror Marit klarer det også, håper Habert.