HAR TENKT MYE:   Marit Bjørgen har gått noen runder med seg selv etter Therese Johaugs positive dopingprøve, men hun velger å fortsette som langrennsløper denne sesongen. Av kjærlighet til langrenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR TENKT MYE: Marit Bjørgen har gått noen runder med seg selv etter Therese Johaugs positive dopingprøve, men hun velger å fortsette som langrennsløper denne sesongen. Av kjærlighet til langrenn. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Bjørgen vurderte å legge opp da Johaug testet positivt:

Bjørgen innrømmer: - Ja, jeg har brukt utenlandsk medisin som jeg ikke har sjekket selv

Nå er Marits bønn til det norske folk at vi tar godt imot Johaug når hun kommer tilbake.

VAL SENALES (Dagbladet): Den iskalde vinden som blåser over breen de norske langrennslandslagene trener på om dagen er ingenting i forhold til stormen den hjemmeværende lagvenninna Therese Johaug står i.

Johaugs positive dopingprøve kom som et sjokk, og for Marit Bjørgen traff den ekstra hardt.

For det kunne like gjerne vært hun som satt på pressekonferansen og måtte fortelle om en positiv prøve, sier hun.

Tannlegen i Davos

- Det kunne fort ha vært meg, sier Bjørgen til Dagbladet. For også hun har fått medisiner i utlandet som hun ikke har sjekket selv.

STERKT PREGET: Det var en sterkt preget Marit Bjørgen som møtte pressen etter Johaug-skandalen sammen med lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Ja det har jeg. Jeg har hatt, og har, full tillit til legene med tanke på medisiner jeg har trengt. Én episode jeg kan fortelle om, er da jeg var i Davos og måtte akutt til tannlege. Da måtte jeg ha både bedøvelse og noe bakteriell medisin. Da tok jeg en full runde med Fredrik (Bendiksen, legen som ga Johaug leppesalven med clostebol, red.anm.) som sjekket at det jeg fikk var greit å gå skirenn med dagen etterpå. Da tok han en runde med FIS og la fram alt jeg hadde gjort hos tannlegen og hvilke medisiner jeg hadde fått der. Det viser igjen at vi har jo hatt gode rutiner før også, forteller hun.

- Blir Thereses sak ekstra nær fordi du har vært i samme situasjon selv?

- Ja, det blir jo det. Og jeg vet hva Therese står inne for, og hvilke verdier hun har. Det som er jævlig oppe i dette er å se hvor tøft hun har det.

Paranoia som mor

Johaug fortalte Bjørgen og de andre landslagskollegene om den positive prøven kvelden før hun gjorde resultatet offentlig. Bjørgen vurderte der og da om hun skulle skrinlegge comebacket sitt og legge skiene på hylla.

Livet rommer tross alt så mye mer enn skirenn og endeløse timer med trening.

- Jeg har jo lurt på om det er verdt det. Det er jo risiko for å sette seg i en sånn situasjon selv. Når Therese fortalte dette, så turte jeg ikke smøre rumpa til Marius med en krem en gang. Man blir jo litt paranoid også. Risikoen for å komme i en sånn situasjon er jo der, og da gjør man seg jo tanker rundt det, forteller hun.

- Du hadde bare ting å tape på å fortsette?

- Ja, jeg hadde jo det, men jeg tenker ikke så mye på å tape noe. Det å være i en sånn situasjon... Jeg ser jo hvor jævlig Therese har det.

- Lurer du fortsatt på om det er verdt det?

- Nei, jeg gjør jo ikke det. Det var helt klart en tanke som slo meg der og da, og det setter ting i perspektiv. Jeg har jo blitt mor, jeg har Marius, man får litt andre perspektiver på livet. Men det er jo det her jeg vil drive med.

Menneskelig å feile

I dagene som har gått siden Johaugs pressekonferanse er det mer enn nok av kommentatorer, både i Norge og i andre land, som ikke tror på forklaringen om at Johaug fikk i seg stoffet via leppene.

- Det gjør meg vondt. Jeg kjenner de to utrolig godt og vet hva begge står for. Jeg har full tillit til begge, og som jeg har sagt tidligere, når det er mennesker involvert så er det menneskelig å gjøre feil også. Jeg vet hva Therese står for og hvilken jente hun er, sier Bjørgen.

Derfor vil hun også fortsette å trene med Johaug på fritida så lenge hun får lov. Det vil resten av kvinnelandslaget også, bekrefter de overfor Dagbladet.

Og på samme måte som Johaugs landslagsvenninner venter på henne med åpne armer, håper også Bjørgen at det norske folket hilser Johaug velkommen tilbake i skisporet når den tida kommer.

- Vi bør ta godt imot henne, syns jeg. Jeg gleder meg til Therese kommer tilbake, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Denne saken kommer til å hefte ved dere framover?

- Det er klart, dette kommer jo ikke til å gå over i morgen. Det kommer nok til å være med oss gjennom vinteren, men vi må bare stå sammen som et lag og vise at vi kan gå fort på ski igjen.