Marit Bjørgen imponerer i det skjulte:

- Bjørgen is back in business

Therese Johaug, Heidi Weng og Anders Aukland lar seg imponere over Marit Bjørgens vei tilbake til langrennsmiljøet.

I SOFAEN: Marit Bjørgen var i en uvant situasjon da hun gjestet Idrettsgallaen uten å være nominert. Foto/Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Marit Bjørgen og Petter Northug har begge justert opp treningsmengdene denne høsten. I Bjørgens tilfelle er dette et ledd i langløpsprosjektet hun har begitt seg ut på, hvor hun også kan få selskap av Northug til vinteren.

Flere langrennsløpere Dagbladet har snakket med, har observert Marit Bjørgen i imponerende godt slag på stakeintervaller med Therese Johaug og også Heidi Weng.

Bruddstykker av det gamle treningsregimet er tilbake på vei mot langløpssesongen. Men selv om ikke treningsmengdene og formen er helt som før for 40 år gamle Bjørgen, som la opp som tidenes mestvinnende vinterolympier i 2018, imponerer hun Therese Johaug.

- Marits form er bra, den. Det blir spennende å se henne til vinteren. Marit er ikke der hun var før, men er på et bra nivå. Jeg tror Marit vil gjøre det bra. Bjørgen is back in business!, sier Johaug til Dagbladet.

ROSER BJØRGEN: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ROSER BJØRGEN: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Heidi Weng er noe mer kryptisk i tilbakemeldingen av hva hun har analysert ut fra treningsøktene med Bjørgen denne høsten.

- Jeg vil ikke si for mye om Marits form, men jeg tror det blir bra til vinteren. Da Marit satset, var hun jo verdens beste, men jeg synes det hun viser nå også er imponerende. Det blir spennende å se, sier Heidi Weng til Dagbladet.

- Var hun overraskende sterk på øktene dere hadde sammen?

- Nei, hun var ikke overraskende sterk. Hun var akkurat så sterk som jeg hadde forventet. Marit er seig fortsatt. Jeg har en mor som er over 50 år som fortsatt er seig, så det er mulig å være god lenge, sier Weng og sikter til meget spreke May Bente, som har vært i norgestoppen i motbakkeløp i en årrekke.

IKKE OVERRASKET: Heidi Weng Foto:Nina Hansen / dagbladet
IKKE OVERRASKET: Heidi Weng Foto:Nina Hansen / dagbladet Vis mer

Johaug: - Det eneste Marit mangler

Under TV 2-sendte «Landskampen» var Frida Karlsson den som imponerte mest av deltakerne, spesielt i statisk styrke og motbakkekonkurranser, men Marit Bjørgen viste at hun er flere hakk sterkere enn den svenske kometen i øvelser som omhandlet maksstyrke og også flere langrennsspesifikke øvelser.

Blant annet banket 40-åringen fra Rognes Sveriges største langrennstalent gjennom tidene i en stakeduell.

- Jeg er ikke overrasket over at Marit slo Frida på stakeøvelsen. Marit har trent bra en periode, selv om hun ikke er der hun var. Det eneste Marit mangler er erfaringen ved å gå langløp. Det fysiske og tekniske har hun inne, sier Johaug til Dagbladet.

Weng hadde på sin side forventet et annet utfall.

- Jeg hadde trodd det skulle være motsatt, at Frida var bedre til å stake enn Marit nå som hun har trent mindre et par sesonger etter at hun la opp, sier langrennsprofilen fra Ytre Enebakk.

RUTINERT: Marit Bjørgen knuste Frida Karlsson i en stakeduell i TV 2-sendte «Landskampen». Det fikk Heidi Weng til å trekke på smilebåndet. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Aukland: - Det blir tøft

Langløpsmiljøet er i ekstase over at Bjørgen - og kanskje Northug - vil krydre konkurransene til vinteren, om sesongen lar seg gjennomføre på en adekvat måte.

- Det er kjempegøy å ha Marit inn. Marit har trent godt siden mai. Jeg tror hun vil gjøre en god opptreden i Vasaloppet, men det blir tøft å slå spesialistene, sier Anders Aukland til Dagbladet.

- Det er ikke så lett å komme å vinne Vasaloppet mot spesialistene, uansett om du er Johaug og Bjørgen. Men jeg tror hun ligger godt i rute, sier 48-åringen.

Langløpslegenden har selv fått Bjørgen som lagkamerat i Team Ragde Eiendom.

- Hvordan trener hun nå?

- Marit trener mye mindre enn før. Men hun trener effektivt: Gode intensive økter og mindre mengde enn før. Det er samme som jeg har hatt god erfaring med i det siste, sier Anders Aukland.

Også langløpssesongen blir annerledes i lys av coronapandemien. Arrangørene av Vasaloppet legger opp til 400 eliteløpere og et begrenset antall mosjonister i rennet som arrangeres 7. mars. Bjørgen har hatt nettopp de ni milene fra Mora til Sälen som sitt hovedmål i vinter.

- Vi vet ikke hvordan sesongen blir, men signalene vi har fått, er at alle store arrangører jobber så godt de kan, sier Aukland.

Også Petter Northug har trent meget godt i høst og kan dukke opp på startstrek i vinter og muligens gjøre konkurranse-comeback i langløp. Les mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer