Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Guro Strøm Solli lanseres av Marit Bjørgen

Bjørgen lanserer tidligere lagvenninne som ny landslagstrener

Marit Bjørgen mener Guro Strøm Solli (34) bør være en høyaktuell kandidat som Ole Morten Iversens assistent på kvinnelandslaget. - Det er på tide med kvinnelige trenere på landslagsnivå, sier både Bjørgen og Strøm Solli.

KVINNELIG TRENER: Marit Bjørgen trenger en liten pause før hun eventuelt blir landslagstrener, men hun håper at Norges Skiforbund kan finne en annen god kvinnelig kandidat. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KVINNELIG TRENER: Marit Bjørgen trenger en liten pause før hun eventuelt blir landslagstrener, men hun håper at Norges Skiforbund kan finne en annen god kvinnelig kandidat. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BISLETT (Dagbladet): Ole Morten Iversen og Eirik Myhr Nossum er ansatt som nye hovedtrenere for henholdsvis elitelandslaget kvinner og allroundgutta før kommende VM-sesong. Duoen erstatter henholdsvis Roar Hjelmeset og Tor Arne Hetland.

Men trenerkabalen er likevel ikke løst og fullbyrdet. Jakten på en assistenttrener på begge lag er i gang. Onsdag utlyste Norges Skiforbund utlyst de to stillingene blant annet på Finn.no under tittelen «Vil du være med å lede verdens beste landslag i langrenn?».

Flere mener det er på tide å få en kvinnelig trener inn i teamet. Marit Bjørgens navn har blitt nevnt, men hun sier til Dagbladet at det er for tidlig, ettersom hun trenger litt avstand fra miljøet og mener det blir feil å gå rett inn og trene de som hun akkurat har vært lagvenninner og konkurrenter med.

Bjørgen lanserer

ØNSKET: Marit Bjørgen lanserer Guro Strøm Solli som kandidat til å bli landslagsassistent for skijentene. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
ØNSKET: Marit Bjørgen lanserer Guro Strøm Solli som kandidat til å bli landslagsassistent for skijentene. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX . Vis mer

Samtidig lanserer Bjørgen en annen kvinnelig trenerkandidat: Guro Strøm Solli, som tidligere var i verdenstoppen i sprintlangrenn. Nå er hun godt i gang med en doktorgrad i utholdenhetstrening og har dermed den gylne kombinasjonen av erfaring på toppnivå og god faglig base og kompetanse.

- Om det er noen kvinnelige trenere som er kvalifisert, bør de virkelig vurderes. Guro Strøm Solli bør absolutt være aktuell, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

- Hva gjør henne til en god kandidat, mener du?

- Guro har studert treningen min og sitter med utrolig mye kunnskap og lærdom med tanke på trening. Hun har studert mye og kunne ha fungert veldig bra sammen med Ole Morten, slik jeg kjenner henne, forteller Rognes-jenta.

Vil ha en ung assistent

Langrennsdronninga presiserer samtidig at Norges Skiforbund ikke bør se seg blind i jakten på en kvinnelig trener i teamet.

- Jeg er ikke så opptatt av at det er nødt til å være en kvinne. Den beste kandidaten må velges, uansett av kjønn. Det gjelder både i FIS-styret og i det norske trenerteamet, selv om det er et stort overtall av menn, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Vi må finne en kandidat som passer i tospann med Ole Morten. Han har veldig mye erfaring og kunnskap. Jeg tror jeg det er smart å finne en yngre trener med framtida foran seg. Det kan gi en fin miks, mener hun.

Ole Morten Iversen er enig i det.

- Jeg sitter med mye erfaring og kunnskap om trening. Jeg tenker at jeg dekker den erfaringsbiten godt, og at det kan være bra å få inn en yngre assistent med litt andre egenskaper. Som trener for et kvinnelandslag er det viktig å forstå det relasjonelle med kvinner, og der er det nok en del som er bedre enn meg, sier Iversen.

Strøm Solli om Bjørgens lansering

Til Dagbladet sier Guro Strøm Solli at hun synes det er gjevt å bli lansert som en trenerkandidat for kvinnelandslaget allerede nå i en alder av 34 år. Samtidig tror den tidligere toppsprinteren at det kanskje er litt i tidligste laget, ettersom hun nå holder på å ferdigstille sin doktorgrad.

- Det er en kjempekompliment fra Marit, men jeg har ikke hørt noe fra Skiforbundet nå. For øyeblikket er jeg opptatt med å ferdigstille en doktorgrad i utholdenstrening. Men i framtida er en rolle som landslagstrener absolutt veldig spennende. Jeg mener jeg har en god faglig base, sier Guro Strøm Solli til Dagbladet.

- Jeg har blant annet studert Marits treninger, gjennom flere prosjekter. Det kommer snart en ny studie, hvor vi har analysert treningen til Marit før, under og etter svangerskapet. Dette arbeidet gir meg en god base til en trenerjobb når jeg sannsynligvis er ferdig med doktorgraden i 2020.

- Jeg tror det snart vil skje

Strøm Solli er imidlertid helt enig i at tiden er inne for å få kvinnelige trenere inn på det øverste nivå.

- Det er absolutt på tide med kvinnelige trenere på landslagsnivå. Jeg tror det snart vil skje. Vi trenger trenere av begge kjønn, og det er mange som har god kompetanse, mener hun.

- Marit er selv en veldig god trenerkandidat med ekstremt mye erfaring. Jeg forstår at hun vil ha en liten pause fra det miljøet, men jeg håper at hun går inn i en trenerrolle på sikt.

Kristoffersen og Nymoen

Strøm Solli er en av flere kvinnelige treneremner på vei opp og fram.

Norges Skiforbund har i samarbeid med 'Statoil Morgendagens Helter' satt i gang prosjektet Morgendagens Skiledere. Prosjektet er et treårig mentorprogram. Målet med prosjektet er å få flere kvinnelige ledere og trenere på nasjonalt og internasjonalt nivå innen skiidretten.

I tillegg til Strøm Solli finner vi også flere andre tidligere landslagsløpere som Marthe Kristoffersen og Maj Helen Nymoen.

På sikt kan også Bjørgen bli en del av dette prosjektet.

- Det er vanskelig å si når jeg vil bli trener. Det trenger ikke å være på elitenivå. Jeg synes det er like spennende å trene yngre og trene de fram til å nå opp på landslaget. Det er like interessant som å trene et landslag, sier Rognes-jenta til Dagbladet.

- Jeg har ikke helt fått tid til å lande og vite hva jeg vil framover. Det å kunne styre hverdagen selv er deilig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!