ØKTE FORSPRANGET: Marit Bjørgen går ut 45,5 sekunder før Justyna Kowalczyk i morgendagens jaktstart i Falun.Foto: ANDERS WIKLUND / NTB Scanpix
ØKTE FORSPRANGET: Marit Bjørgen går ut 45,5 sekunder før Justyna Kowalczyk i morgendagens jaktstart i Falun.Foto: ANDERS WIKLUND / NTB ScanpixVis mer

Bjørgen leder med 45,5 sekunder etter dagens fellesstart

Og Therese Johaug kjemper om pallplass sammenlagt i mini-touren.

(Dagbladet): Marit Bjørgen ledet mini-touren før dagens 10-kilometer fellesstart med 17,4 sekunder på Justyna Kowalczyk.

På dagens renn gikk hun hardt ut, og la seg i tet sammen med Therese Johaug, Kowalczyk og Heidi Weng.

Johaug tok bonussekundene på den innlagte spurten foran Bjørgen, Kowalczyk og Weng.

På den siste runden viste den polske jenta styrke, og det ble en liten luke ned til Bjørgen, men ved åtte kilometer var Bjørgen tilbake i ryggen på Kowalczyk.

Godt utgangspunkt Den polske jenta er vanligvis sterk i motbakker, men i den siste motbakken på dagens renn glipper hun, og Johaug og Bjørgen fikk en luke ned til Kowalczyk og Weng.

Bjørgen gikk i mål 3,9 sekunder foran Therese Johaug. Heidi Weng slo Kowalczyk i spurten, og sikret tredjeplassen. Kowalczyk var i mål 11,1 sekunder bak Bjørgen, og den norske jenta leder dermed med mini-touren med 45,5 sekunder før morgendagens 10-kilometer jaktstart i fristil.

- Jeg følte meg veldig bra, og jeg er veldig fornøyd, sier Bjørgen til NRK. Hun har vært på pallen i sine 23 siste renn.

- Jeg var redd for å ødelegge den statistikken nå i helgen. Det dårligste jeg har er en andreplass, og en tredjeplass fra NM, da, sier Bjørgen.

Nå ser det ut til at hun avslutter sesongen med en sammenlagtseier i mini-touren.

- 45 sekunder i utgangspunktet mye. Alt ligger til rette, men man skal  ha en god dag og gode ski, så det er ingen selvfølge.  

Avslutter sesongen Etter dagens renn bestemte Kowalczyk seg for å avslutte sesongen. Hun får smerter i et bein når hun skøyter, og går derfor ikke morgendagens renn.

- Men det er ikke hovedårsaken. Jeg er sliten. Jeg har gått skirenn hele vinteren og jeg har vunnet verdenscupen. Nå orker jeg rett og slett ikke mer, sier hun til TV 2.

Daff før start Therese Johaug tok andreplassen på dagens renn, og ligger på en tredjeplass sammenlagt, 1,19 minutt bak Bjørgen, og 34,2 sekunder bak Kowalczyk.

- Jeg er kjempefornøyd. Jeg følte meg litt kje og slapp før løpet, og var redd det skulle bli en tung dag, men da jeg kom i gang klarte jeg å slappe av, sier hun til NRK.

- Nå ser det bra ut. Jeg trodde ikke jeg kunne gå meg opp til nummer tre i dag, så det var veldig moro.

Sterk spurt Heidi Weng lå lenge som nummer fire, men lå i ryggen på Kowalczyk inn mot mål.

- Jeg var så stiv. Det var helt forferdelig, men jeg bestemte meg for at jeg skulle ha den tredjeplassen og den fikk jeg. Det er gøy å få revansje etter at hun slo meg i Drammen, det var viktig for meg. Jeg visste ikke engang om jeg hadde klart det da jeg gikk i mål, sier Heidi Weng til NRK, etter å ha slått Kowalczyk på den siste halvmeteren.

Med tre jenter på de tre første plassene var det nok en god dag. Trener Egil Kristiansen tror Bjørgen tar mini-touren sammenlagt.

- Det ser veldig  bra ut, det er ett renn igjen, og vi skal holde trykket oppe. Verdenscupen er kjørt, men mini-touren er en plaster på såret sier Kristiansen til NRK.