Bjørgen lot seg ikke stoppe av «typisk trøndervær»

- I en divisjon over oss andre, sier lagvenninnene.

VANT SOM HUN VILLE: Marit Bjørgen var igjen ikke mulig å gjøre noe med under NM på ski da hun gikk inn til sitt tredje NM-gull på like mange dager.Foto:Erik Berglund/Dagbladet
VANT SOM HUN VILLE: Marit Bjørgen var igjen ikke mulig å gjøre noe med under NM på ski da hun gikk inn til sitt tredje NM-gull på like mange dager.Foto:Erik Berglund/DagbladetVis mer

STEINKJER/OSLO (Dagbladet): Konkurrentene fikk en håndsrekning fra værgudene i Steinkjer, men Marit Bjørgen lot seg likevel ikke stagge da fellesstart med skibytte sto på programmet under NM på ski.

- Det er et utfordrende føre. Typisk trøndervær. Jeg vil ikke bruke for mye krefter i klassiskdelen, og det er ingen fordel å gå i front, var Bjørgens tanker før 15 kilometeren.

Som sagt så gjort.

Etter en strålende fristildel krysset hun målstreken 37,3 sekunder foran sølvvinner Kristin Størmer Steira.

- Det var utfordrende med vær og føre. Jeg stresset før start med festet, men jeg hadde kjempeski. Målet var å bruke minst mulig krefter på klassisk. Så fikk jeg raskt ei luke på skøytinga, og jeg er veldig fornøyd med løpet. Ikke minst med gutta i bua, som gjorde en veldig god jobb, sier Bjørgen.

Klasseforskjell Sammen med Therese Johaug, og delvis Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud, mørnet Bjørgen resten av feltet på klassiskdelen med et jevnt og tøft åpningstempo.

Etter skibyttet la hun inn et ekstra gir ut fra stadion, og Johaug, som somlet litt med skibyttet, var sjanseløs på å følge verdens suverent beste langrennsløper på kvinnesiden.

- Jeg var treg med skibyttet, men det hadde ikke stor betydning. Marit var i en klasse for seg uansett. Hun har vist at hun er en divisjon over oss andre, sier Johaug.

Svak med rockering På de siste 7,5 kilometerene bare økte og økte avstanden nedover til Johaug, som måtte konsentrere seg om sølvkamp mot Steira. IL Forsøk-løperen viste at hun er i stadig framgang etter alle skadeproblemene hun har hatt i sommer, høst og vinter og gikk inn til sitt andre NM-sølv på tre dager. Johaug måtte nøye seg med bronse - hennes første medalje i årets mesterskap.

Bjørgen tok på sin side sitt tredje gull av tre mulige - samtlige i utklassingsstil - og det 12. i karrieren, og spørsmål om seiersmaskinen fra Rognes har noen svakheter. Kristin Størmer Steira var rask med å bryte inn da Bjørgen nølte:

- Du skulle sett henne med rockering. Der har hun en stor svakhet.

Sliten Nå bærer det videre til høydeopphold i italienske Seiser Alm fram mot VM.

- Jeg merker jeg er sliten nå, i hodet og beina. Det skal bli godt å komme seg bort fra Norge, få sol og god mat. Jeg reiser til høyden torsdag og blir helt fram til onsdagen før Drammen. Det blir rolig trening med noen få hardøkter. Ellers blir det bare å nyte livet, sier Bjørgen.

30-åringen fra Rognes forlater landet, vel vitende om at hun er i god rute foran VM på hjemmebane.

- Jeg har aldri gått så fort på ski som nå, jeg har forbedret meg mye. Therese og flere av de andre har også gjort det, understreker hun.