Bjørgen måtte rive opp startnummeret for å puste

- De lager dem så jævla små.

RÅSTERK: Mens startnummeret i minste laget for Marit Bjørgen, var hun igjen noen nummer for stor for konkurrentene. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
RÅSTERK: Mens startnummeret i minste laget for Marit Bjørgen, var hun igjen noen nummer for stor for konkurrentene. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Marit Bjørgen må gå på astmamedisiner for å puste skikkelig når hun konkurrerer.

dagens 10-kilometer klassisk fikk hun likevel problemer med åndedrettet - men det skyldtes ikke astmaproblemene. Bjørgen følte seg derimot såpass hemmet av startnummeret på overkroppen at hun måtte rive det opp underveis.

Det var nemlig ikke tilpasset rå muskelkraft fra Rognes.

- De lager så jævla små startnumre. Jeg var nødt til å vide det ut for å få puste, forklarer Bjørgen til Dagbladet.

Dytter alt press over på Bjørgen
Det sier litt om hvilken kraftpakke av en langrennsløper hun er. For mens Bjørgens startnummer var noen nummer for liten, var hun som vanlig flere nummer for stor for konkurrentene.

Spenningen i internasjonal kvinnelangrenn handler strengt tatt bare om én ting for øyeblikket: Hvem som blir nummer to bak Marit Bjørgen.

I Drammen var det Justyna Kowalczyk som vant klassen for «de menneskelige» - et uttrykk Vibeke Skofterud brukte etter Bjørgens knockout på samme distanse i NM for noen uker siden.

Den polske jenta går riktignok med den gule ledertrøya som beviset på at hun har sanket flest poeng i verdenscupen, men det er bare fordi Bjørgen sto over Tour de Ski. Rognes-jenta har nemlig ikke tapt et eneste distanserenn hun har stilt til start i siden OL i Vancouver i fjor.

- Har du troa på at Marit kan slås i VM?

- Jeg tenker ikke på Marit, Aino-Kaisa eller noen andre. Jeg tenker bare på min egen form, sier Kowalczyk til Dagbladet.

- Synes du Marit viser skremmende god form?

- Hun er veldig sterk og favoritt i hver øvelse hun går i VM. Men vi andre er også sterke.

Var kvalm og uvel
I dag ble Kowalczyk slått med 17 sekunder. Det er ikke småtteri, men like fullt et skritt i riktig retning med tanke på at seiersmarginen har vært langt større tidligere i sesongen.

Bjørgen vet at hun nyter stor respekt blant konkurrentene - og at hun på en normal dag kommer til å vinne gull i Kollen. Det virker som om sykdom er det eneste som kan stoppe henne.

- Er du redd for å bli syk?

- Jeg bruker ikke krefter på å bekymre meg for det. Jeg var syk i jula, så da er jeg forhåpentligvis ferdig med det, sier hun.

Til tross for sju individuelle seirer i verdenscupen denne sesongen røper Bjørgen at hun hadde en uggen følelse foran løpet i dag.

- Jeg var nervøs før start. Jeg hadde ikke lyst til å dra opp på stadion i dag tidlig, sier hun - og hevder det egentlig er et godt tegn.

- Det var sånn i OL også, det er et tegn om at noe er i ferd med å skje. Jeg føler meg nesten kvalm og uvel, samtidig som det kribler.

Det største forbildet
Presset på Bjørgen er enormt før VM på hjemmebane, men hun virker ikke å være preget av det i det hele tatt. Sånn er det kanskje når man er så trygg på seg selv som det hun er om dagen.

Hun trenger i hvert fall ikke lure på om hun har folket i ryggen:

Dagbladet presenterte fredag en undersøkelse som viser at hun oppfattes det største forbildet av alle norske vintersportutøvere. 89 prosent svarte at Bjørgen i stor grad framstår som et godt forbilde - mens Petter Northug til sammenligning scoret 32 prosent.

- Hva tror du er hovedgrunnen til at folk ser på deg som et godt forbilde?

- Jeg har vært meg selv hele veien. Det har kanskje gått inn i folks hjerter, da? svarer hun litt småbrydd.

- Betyr slike undersøkelser noe for deg?

- Det er hyggelig. Men det er sikkert ikke så lurt å lese alt som står om meg, svarer Bjørgen.

SUVEREN MARIT: - Hun er favoritt i alle øvelser hun går i VM, sier Justyna Kowalczyk - som var nærmest Bjørgen på dagens 10 kilometer. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
SUVEREN MARIT: - Hun er favoritt i alle øvelser hun går i VM, sier Justyna Kowalczyk - som var nærmest Bjørgen på dagens 10 kilometer. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer