Therese Johaug-saken

Bjørgen med full støtte til Johaug: - Ville gjort det samme

Marit Bjørgen mener Therese Johaug hadde all grunn til å stole på lege Fredrik S. Bendiksen.

VITNER: Marit Bjørgen vitner for Therese Johaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VITNER: Marit Bjørgen vitner for Therese Johaug. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Marit Bjørgen er neste vitne. Hun er nervøs. Føttene er plassert mot hverandre under bordet. I 17 år har hun vært på langrennslandslaget. I ti år har hun vært en del av samme lag som Therese Johaug, siden sistnevntes gjennombrudd i 2007.

På spørsmål om lege Fredrik S. Bendiksen sier Bjørgen:

- Han er en god lege med mye fartstid. Han brukte mye tid på å skape tillit. Det fikk han raskt. Fredrik var bunnsolid i alt han gjorde og var en vi kunne stole på. Han er kanskje den legen med lengst erfaring og mest kunnskap, forteller 36-åringen fra Rognes.

Hun skryter også av Johaug.

- Therese er ei god jente med gode holdninger og verdier. Hun er strukturert og har vært veldig nøye på hva hun tar av medisiner. Hun har alltid vært veldig positiv til antidopingarbeid.

Ville gjort som Johaug

Bjørgen fikk spørsmål om «Ren utøver»-programmet, som har blitt et tema under høringen både i går og i dag. Om mailen Dagbladet skrev om tidligere i dag, sier hun:

- Markedsdagene er veldig hektiske. Vi skulle ta kontakt når vi fikk tid til det, men dagene var veldig hektisk. Og da dagen var over, var de ikke tilgjengelige, sier Bjørgen.

- Ville du gjort ytterligere undersøkelser selv om legen anbefalte en krem? spør advokat Christian Hjort.

- Nei. Jeg hadde stolt mer på å spørre Fredrik enn å ha gjort en undersøkelse selv. Jeg ville gjort det samme som Therese. Jeg hadde uansett spurt Fredrik. Svaret han hadde gitt, hadde gitt meg mer trygghet enn hva jeg selv hadde undersøkt.

Holdningsendring

Da griper dommer Ivar Sølberg ordet.

- Hvis du i neste uke får medisin fra landslagslegen, hva vil du gjøre da? spør Sølberg.

- Jeg ville spurt landslagen, men i lys av den nye utøveravtalen som vi har endret, ville jeg ha undersøkt selv. I denne utøveravtalen står det nå at det er vårt ansvar hva vi putter i oss. Før denne saken dukket opp, ville jeg kun sjekket med legen, avslører Bjørgen.