SUVEREN: Marit Bjørgen vant med 22,7 sekunder på bare fem kilometer - det er ren utklassing. Foto: (AP Photo/Lehtikuva/Markku Ulander)
SUVEREN: Marit Bjørgen vant med 22,7 sekunder på bare fem kilometer - det er ren utklassing. Foto: (AP Photo/Lehtikuva/Markku Ulander)Vis mer

Bjørgen med knockout - Johaug kastet staven i sinne

Seks norske blant de åtte beste.

(Dagbladet): De som tvilte på formen til Marit Bjørgen etter Beitostølen er blitt kraftig motbevist de siste to helgene.

I Gällivare var hun tilbake på topp, og i Kuusamo har Rognes-jenta virket mer uslåelig enn noen sinne.

Ordet «knuse» blir kanskje misbrukt av journalister i idrettssammenheng, men i dag er det en helt presis beskrivelse av hva Bjørgen gjorde med konkurrentene på 5-kilometeren.

SINT: Therese Johaug var sint da hun kom i mål, etter å ha ledet på mellomtidene. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SINT: Therese Johaug var sint da hun kom i mål, etter å ha ledet på mellomtidene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I mål var hun hele 22,7 sekunder foran Kikkan Randall fra USA.

- Da jeg varmet opp, tenkte jeg: «Herregud, formen min er veldig god i dag.» Da også skiene føltes veldig bra skjønte jeg at dette måtte være min dag. Jeg fikk høre at jeg ledet med seks sekunder etter den første kilometeren. Jeg er veldig fornøyd - alt var perfekt, sier Bjørgen i seiersintervjuet med FIS.
 
- Dette er en utklassing av de sjeldne fra Marit Bjørgen. Det er noe av det mest overlegne jeg har sett på en 5-kilometer. Og det uten at hun tar seg fullstendig ut, oppsummerer NRK-kommentator Jann Post.

Etter at Bjørgen også vant sprinten i går har hun nå opparbeidet seg et enormt forsprang på morgendagens jaktstart. Bjørgen starter nesten minuttet foran Randall på annenplass.

- Konkurrentene må begynne å lure på hvordan de kan gjøre noe med Bjørgen denne sesongen, sier Post.

Russiske Yulia Tsjekaleva tok tredjeplassen, og deretter kom det norske jenter på løpende bånd: Therese Johaug på fjerdeplass (27,6 bak), Heidi Weng (28,7 bak) på femteplass, Vibeke Skofterud (33,4 bak) på sjetteplass, Kristin Størmer Steira (37,1 bak) på sjuendeplass og Martine Ek Hagen (40,7 bak) på åttendeplass.

Da Johaug gikk i mål til en foreløpig annenplass var hun synlig irritert, og kastet staven i bakken. Hun hadde ledet på begge mellomtidene ute i løypa, men var plutselig 3,1 sekunder bak i mål.

- Therese så veldig pigg ut. Det må ha skjedd et uhell, for hun tapte mye fra passeringsposten og inn. Hun er i bra slag, vi skal ikke avskrive henne helt ennå, mener ekspert Morten Aa Djupvik.