MINNES LAHTI-VM: Marit Bjørgen ble pent minnet på det vakre håret fra Lahti-VM i 2001. Her er jaktstartlaget, f.v: Bente Skari, Tina Bay, Vibeke Skofterud og Marit Bjørgen. Foto: NTB Scanpix
MINNES LAHTI-VM: Marit Bjørgen ble pent minnet på det vakre håret fra Lahti-VM i 2001. Her er jaktstartlaget, f.v: Bente Skari, Tina Bay, Vibeke Skofterud og Marit Bjørgen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Lahti-VM 2017:

Bjørgen minnes Lahti-VM for 16 år siden: - Håper jeg aldri får oppleve noe liknende igjen

Dopingsjokket i Finland husker Marit Bjørgen godt.

LAHTI/OSLO (Dagbladet): De norske jentene som skal gå morgendagens sprint i Lahti møtte i dag pressen.

Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg fortalte alle om de siste forberedelsene før VM, og forventningene og forhåpningene.

For 16 år siden, under Lahti-VM i 2001 var veteranen Marit Bjørgen med som ungjente.

Mesterskapet var preget av dopingsjokket mot Finland, der flere finske utøvere ble dopingtatt. Samtidig som Marit Bjørgen og Virpi Kuitunen satt sammen på dopingkontrollen, holdt Isometsä pressekonferanse etter den positive dopingprøven.

STORFORM:  Petter Northug var i storform da han møtte til pressekonferanse i Lahti før VM-sprinten torsdag. Video: Tore Meek Redigerer: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Selv ble Kuitunen diskvalifisert etter å ha avgitt positiv dopingprøve på blodplasma senere i mesterskapet.

- På dopingkontrollen satt Kuitunen og rista på hodet og skjønte ingenting av det som foregikk. Det har satt seg litt fast. Jeg var jo ung og hadde ikke noe forhold til noen av dem som gikk. Jeg håper jeg aldri får oppleve noe liknende igjen, sa Bjørgen.

Bleket hår i 2001 var en del av lagånden

Minnene fra Lahti-VM sitter fortsatt godt for Bjørgen, som den gangen var med for å lære.

- Det var litt annerledes da enn nå. Nå er jeg jo med for å kjempe om medaljer. Det var et spesielt VM, det var mye som skjedde underveis. Det var god læring.

Det er ikke bare doping som brant seg fast i Bjørgens minne. For stilen til Bjørgen var litt annerledes da enn nå.

- Jeg likte piercingen, men håret ... Man ble jo revet med, det var Bente Skari og de andre som starta med bleiking av hår. Det var en del av lagånden, sa Bjørgen og lo.

- Jeg vil ikke si at lagånden er noe annerledes da enn nå, men da var det fysioen som stilte med bleiking av hår.

Når de norske jentene da fikk spørsmål om hvordan den norske lagånden er, kunne de fortelle at det er god stemning, og at de gjør mye sammen for å holde lagånden oppe.

Blant annet hadde Harsem og Flugstad Østberg spilt kort i går kveld.

- Det gikk dårlig i starten, men heldigvis avslutta det godt. Hvis ikke hadde jeg ikke fått sove, sa Østberg.

Vil slå Sveriges Nilsson

- Er det mulig å knekke Stina Nilsson i morgen?, fikk de norske jentene spørsmål om.

- Det er mulig. Maiken har muligheter der, og Heidi har vært på pallen flere ganger vi vinter. Vi har potensiale til å være med å kjempe om gullmedaljer, sa Bjørgen.

Maiken Caspersen Falla fortalte til både norsk og svensk presse at det ikke er lagt noen felles plan for å slå Stina Nilsson.

- Langrenn er på en måte individuell idrett, pleier å ha taktikken om ikke å ødelegge for hverandre og ta mulighetene. Hver og én av oss har en plan for å få ut sitt beste. Hvis vi klarer det kan én av oss ta gull, sa Falla på pressekonferansen.

Den norske sprintspesialisten skrøt så av svenske Nilsson, og fortalte at hun synes ungjenta har hatt en imponerende utvikling.

- Maiken er den største favoritten

Senere i dag skal noen av jentene ut og se på den endelige sprintløypa. Foreløpig synes Falla at den passer henne godt.

Da Flugstad Østberg ramset opp medaljemulighetene til Norge, trakk hun selvfølgelig fram sprintlederen Falla som mulig gullvinner.

- Maiken er den største favoritten. Og så er det noe med mesterskap og Marit. Heidi har vist store steg i sprint og vært god. Kathrine har vist at hun er god nok for finale. Og så er det meg da. Jeg får bare gå først hele veien, sa Flugstad Østberg.

SPØKER: Marit Bjørgen klarte ikke helt å svare på hvordan de norske jentene skal slå Stina Nilsson i sprinten. Dermed fikk Emil Iversen det samme spørsmål fra en TV 2-reporter. - Hvordan skal de ta Stina Nilsson, spurte reporteren. Det var en referanse til de gamle romanseryktene mellom de to, og fikk hele salen til å bryte ut i latter. Rykten... Vis mer