Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgen avskriver politisk rolle

Bjørgen nekter å gå inn i FIS-styret - på grunn av Johaug

FIS-styret skriker etter kvinner i den nødvendige jakten etter kjønnsbalanse, men Marit Bjørgen vil ikke inn i FIS, blant annet på grunn av Therese Johaug-saken.

UAKTUELT: Marit Bjørgen forteller at hun ikke ønsker å gå inn i FIS-styret eller idrettspolitikken, til tross for at hun har blitt lansert som en sterk kandidat i en ledelse uten kvinner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UAKTUELT: Marit Bjørgen forteller at hun ikke ønsker å gå inn i FIS-styret eller idrettspolitikken, til tross for at hun har blitt lansert som en sterk kandidat i en ledelse uten kvinner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

BISLETT (Dagbladet): Dagbladets kommentator Esten O. Sæther mener Norge burde stille med en kvinne som kandidat til det totalt mannsdominerte FIS-styret og har i så måte lansert Marit Bjørgen (38) som den perfekte kandidat.

Til Dagbladet sier imidlertid Bjørgen at hun ikke er interessert i å gå inn i FIS-styret eller idrettspolitikken for øvrig.

- Nei, det er ikke aktuelt. Jeg har null erfaring til å gå inn i en slik rolle. Den som går inn i en slik rolle, må ha god erfaring og vite hva som kreves der. Det er mange kandidater som er bedre egnet enn meg, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

- Hvorfor tenker du at du ikke passer inn der?

- Jeg er kanskje ikke typen til å jobbe med politikk. Det er et spill og makt om plassene. Det er ikke meg som type, mener hun.

Påvirket av Johaug

Rognes-jenta bruker blant annet Therese Johaug-saken som argument.

FIS fikk mye kritikk da de valgte å anke Johaugs opprinnelige dopingdom på 13 måneder. FIS nådde fram med ankens intensjon da CAS valgte å utvide suspensjonstida fra 13 til 18 måneder, slik at OL i Pyeongchang gikk uten Johaug.

Dermed fikk aldri venninnene Bjørgen og Johaug konkurrere sammen igjen, all den tid 38-åringen valgte å legge opp bare dager før Johaug var ferdig med sin utestengelsesperiode.

- Med tanke på alt som skjedde med Therese og hvordan hun ble behandlet av blant annet FIS, er jeg ganske klar på at dette er ikke noe for meg. Jeg vil ikke være en del av et maktspill. Det er ikke noe jeg vurderer, forklarer Bjørgen til Dagbladet.

I en FIS-ledelse hvor 16 av 16 valgte medlemmer er menn, etterlyser Esten O. Sæther en sterkere kjønnsbalanse, som Norges Skiforbund - paradoksalt nok - jobber for, selv om Erik Røste innstilles som Norges kandidat.

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Video: Lise Rafaelsen. Reporter: Øyvind GodøVis mer Vis mer

- Må velge uavhengig av kjønn

Bjørgens enestående erfaring fra langrennssporten på alle fronter, inngående kunnskap og personlige egenskaper, gjør henne svært ettertraktet i så måte, men 38-åringen ønsker altså ikke å tre inn i en slik rolle.

Hun er imidlertid positivt til å få flere kvinnelige kandidater både i idrettspolitikken og i trenerroller, men mener at jakten på den rette kvinnen ikke må utelukke gode mannlige kandidater. Tross alt må den beste velges, mener Bjørgen.

- Jeg er ikke så opptatt av at det er nødt til å være en kvinne. Den beste kandidaten må velges, uansett av kjønn. Det gjelder også når Norges Skiforbund skal ansette nye trenere, sier langrennsdronninga til Dagbladet.

- Når vi leter etter en assistent til Ole Morten Iversen, tror jeg det er smart å finne en yngre trener med framtida foran seg. Om det er noen kvalifiserte damer, bør de virkelig vurderes.

Bjørgens trenerframtid

På sikt kan Bjørgen gå inn i en trenerrolle på elitelaget, men like aktuelt kan det være å trene unge og håpefulle barn.

- Det er vanskelig å si når jeg vil bli trener. Det trenger ikke å være på elitenivå. Jeg synes det er like spennende å trene yngre og trene dem fram til å nå opp på landslaget. Det er like interessant som å trene et landslag, sier tidenes mestvinnende vinterolympier.

I første rekke står mer tid med sønnen Marius, samboer Fred Børre og resten av familien i fokus. Mye tid vekke fra sine nærmeste har vært Bjørgens største forsakelse på veien mot å bli tidenes beste langrennsløper.

U-hjelp

Rognes-jenta har mange ganger blitt beskrevet som usedvanlig varm og landslagets mor. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har omtalt Bjørgen som den rauseste hun kjenner. Det er egenskaper som Bjørgen håper å berøre også de mest trengende med.

Å gjøre noe betydningsfylt og givende, vil være viktig for Bjørgen i hennes nye fase i livet. Hun kom nylig hjem fra en reise i Afrika som ga en liten vekker.

- Jeg var i Afrika med SOS-barnebyer forrige måned. Det var en sterk opplevelse som bidrar til å få litt perspektiv på livet. Jeg fikk muligheten til å se både barnebyer og de fattigste områdene i Zambia, forteller 38-åringen til Dagbladet.

- Først og fremst er det er godt å se at det hjelper å hjelpe. Det var både sterkt og veldig givende, sier Bjørgen, som fremmer slike verdier og veldedig arbeid framfor egoistiske ønsker om å bygge merkevare og økonomi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media