Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørgen og Johaug er i slekt

- Verden er ikke stor, erkjenner Marit Bjørgen.

SLEKTSTRE: Lokalavisen Gauldalsposten har funnet ut at Marit Bjørgen og Therese Johaug deler morsslekt. Her viser Bjørgen fram slektstre avisa trykker. Foto: Erik Berglund
SLEKTSTRE: Lokalavisen Gauldalsposten har funnet ut at Marit Bjørgen og Therese Johaug deler morsslekt. Her viser Bjørgen fram slektstre avisa trykker. Foto: Erik Berglund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROGNES (Dagbladet): Hadde Svend Storli (1744-1820) og Kari Engesvoll (1749-1810) vært i live, hadde de hatt mer å juble for enn alle andre under vinterens ski-VM i Holmenkollen.

Deres etterkommere gjorde nemlig rent bord i kvinnelangrenn.

Marit Bjørgen tok tre individuelle gull, mens Therese Johaug sikret seg det fjerde. De to var begge sentrale på det norske gullaget i stafetten.

Nå viser det seg altså at det er blodsbånd mellom dronningen og kronprinsessen.

Det er lokalavisa Gauldalsposten, som kommer ut i Bjørgens hjemkommune Midtre Gauldal, som onsdag tegner opp slektstreet som binder Bjørgen og Johaug sammen - åtte generasjoner bakover i tid, til Svend og Kari.

- Verden er ikke stor Avisa har fått hjelp av slektsforsker John Birger Krokan, som selv er i slekt med de to langrennsyndlingene. Det er han som har gravd seg bakover i historien og funnet relasjonen mellom to av Norges med populære idrettsutøvere.

- Verden er ikke stor, sier Marit Bjørgen til Dagbladet — og viser frem slektstreet i lokalavisa.

- Jeg var faktisk sammen med Therese da de ringte og fortalte om dette, forteller Bjørgen.

Hun trodde først slektskapet lå på farsiden, men det viset seg at det er mamma Kristin som er i slekt med Therese Johaugs mor, Gro.

MORSIDEN: Therese Johaug og Marit Bjørgen, her i Falun, har mødre som er i slekt. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet
MORSIDEN: Therese Johaug og Marit Bjørgen, her i Falun, har mødre som er i slekt. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet Vis mer

Og at også Kristin Bjørgen har gode gener for idrett, er det liten tvil om. For eksempel er hun påmeldt Den store styrkeprøven, og sykler fra Trondheim til Oslo den siste helgen i juni.

Det ble i slekta - Det er ingen andre i min familie som har drevet med toppidrett, men det er mange som har vært aktive. Mamma fikk jo barn før hun ble 18, så for henne var det vel aldri aktuelt å satse på idrett, forteller Marit Bjørgen.

Hun har også fått slektstreet tilsendt på e-post, og legger ikke skjul på at hun synes den nyoppdagede relasjonen til Therese Johaug er fascinerende.

- Når man ser på treet, er det jo egentlig ikke så veldig langt tilbake, konstaterer hun.

Om slektskapet forandrer forholdet mellom Johaug og Bjørgen, er derimot tvilsomt.

- Men det ble i hvert fall i slekta selv om jeg ikke vant tremila i VM, gliser Marit Bjørgen.

GULLJENTER: Therese Johaug fikk sitt VM-gull i den siste øvelsene, foran gullgrossisten Marit Bjørgen. Foto: Rasmus Skaug / Dagbladet
GULLJENTER: Therese Johaug fikk sitt VM-gull i den siste øvelsene, foran gullgrossisten Marit Bjørgen. Foto: Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer