Kvinnemysteriet: Russlands forvandling

Bjørgen og Skari ble ofret i skandalen: Doping ga likestilling i Russland

Fram til OL i Salt Lake City vant Russlands kvinner ekstremt mye mer enn herrene. Etter år 2002 er det stikk motsatt. Marit Bjørgen er likevel ikke bitter over den mørke forklaringen på forvandlingen.

MØRK LISTE: I dette verdenscuprennet i mars 2001 ble Bente Skari beste norske kvinne på 14. plass. Men kanskje hadde norsk kvinnelangrenn dominert like mye også da om antidopingarbeidet hadde vært bedre. Foto: Skjermdump fra FIS'liste
MØRK LISTE: I dette verdenscuprennet i mars 2001 ble Bente Skari beste norske kvinne på 14. plass. Men kanskje hadde norsk kvinnelangrenn dominert like mye også da om antidopingarbeidet hadde vært bedre. Foto: Skjermdump fra FIS'liste Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg opplevde selv den mørke historien til Russland på nært hold, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

Verdens mestvinnende vinterolympier gjorde sin karriere i en periode hvor russisk idrett gikk gjennom en ekstrem forvandling i fordelingen av gull mellom kvinner og menn.

Der Tyskland har vært den ledende idrettsnasjonen på kvinnesiden på 2000-tallet, er det Russland som skiller seg mest ut som en kvinneidrettsnasjon i historisk sammenheng.

Der norsk idrett alltid har blitt dominert av herrene, uansett hvordan man snur og vender på, var det lenge stikk motsatt i Russland.

Det kan enkelt eksemplifiseres: Av de 15 mestvinnende vinterolympierne på kvinnesiden gjennom tidene, er én av dem fra Norge, mens hele fem av 15 er fra Russland/Sovjet.

Av de 15 mestvinnende vinterolympierne på herresiden gjennom tidene, er derimot hele seks av dem fra Norge, mens Russland/Sovjet bare står for «0,5» av 15, ettersom Victor Ahn vant sine første gull for Sør-Korea før han byttet nasjonalitet før Sotsji-OL.

Med andre ord har Russlands skjevfordeling i kvinnenes favør og herrenes disfavør vært omtrent like sterk som Norges skjevfordeling i favør av herrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer