Therese Johaug-saken - Dopingreglene

Bjørgen og Sundby reagerer på FIS' behandling av Johaug:
- Tror de er redde for bråk

Marit Bjørgen er enig med USADA-sjef Travis Tygart og vil åpne opp for mildere dopingstraffer. Astrid Uhrenholdt Jacobsen applauderer debatten, mens Martin Johnsrud Sundby vil ha flere jurister på banen.

FOR REGELENDRING: Marit Bjørgen håper regelverket endres slik at kommende utøvere som havner i Therese Johaugs situasjon kan slippe unna uten straff. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FOR REGELENDRING: Marit Bjørgen håper regelverket endres slik at kommende utøvere som havner i Therese Johaugs situasjon kan slippe unna uten straff. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Overfor Dagbladet er Travis Tygart, leder for det amerikanske antidopingbyrået (USADA), klar på at han ønsker å endre dopingreglementene - slik man kan gi utøvere som som ikke har dopet seg bevisst en mildere dopingstraff enn 12 måneder, hvis man har fått i seg et anabolt stoff ved et uhell.

Der mange norske aktører har vært nådeløse mot dopingtatte utøvere tidligere, har Therese Johaugs sak nyansert bildet. Nå vil flere norske idrettsprofiler stemme for en regelendring. Blant dem er tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier, Marit Bjørgen.

Til Dagbladet forteller langrennsdronninga at hun støtter budskapet til Travis Tygart, som er mest kjent som mannen som felte Lance Armstrong.

- Jeg er enig med Tygart. Jeg synes alle dopingsaker bør vurderes i en ramme fra 0 til 4 års utestengelse. Hvis det er et uhell eller hvis man blir sabotert, burde det være en sjanse for at det kan bli færre måneder enn 12, sier Bjørgen til Dagbladet.

- De tror jo på Thereses forklaring. Da er 12 måneder eller mer veldig mye. Jeg synes det er bra at Tygart tar initiativ til dette. Jeg synes regelverket burde endres. Det er gledelig å høre at det er flere enn meg som synes det, sier Rognes-jenta, som snakket med en lettet Johaug etter høringen i CAS tidligere i uka og vant Oslo Skishow i kjent stil i går kveld.

Sundby vil ha jurister på banen

Johaug-saken har endret det norske folks oppfatning av doping og gitt et mer nyansert bilde, som Dagbladet har problematisert tidligere.

Martin Johnsrud Sundby synes debatten er kompleks, men svært viktig.

FÅR STØTTE: Therese Johaug står på ingen måte alene i norsk langrenn. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagblader
FÅR STØTTE: Therese Johaug står på ingen måte alene i norsk langrenn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagblader Vis mer

- Det er en vanskelig og trøblete tematikk. Noen har ment at vi skal slå ekstremt hardt ned på brudd på dopingreglementet. Så har vi plutselig havnet i en situasjon hvor vi vil se bredere på ting med et mer nyansert bilde. Sånn sett har vi bedre grunnlag for å vurdere slik saker nå enn for et par år siden, sier Sundby til Dagbladet.

Han vil ha flere jurister inn i dopingbestemmelsene for å få mer rettferdige dommer.

- FIS' anke kan tolkes som at de synes 13 måneder er en mild straff for det Therese har gjort. Det viser at den juridiske debatten er nødvendig. Vi må ha flere jurister på banen. Jeg tror det er viktig, sier forrige sesongs verdenscupvinner.

- Systemet i dag er bygd opp av mange idrettsleder og ikke så mange jurister. De bør komme på banen. Jeg er ikke jurist, påpeker Sundby.

Sundby: - FIS har misforstått litt

Han reflekterer likevel over tematikken på Dagbladets oppfordring.

- Jeg har til gode å møte et menneske som ikke tror på Therese. Jeg tror alle gjør det. Dette er snakk om et munnsår, som jeg selv har midt i trynet nå, sier Sundby og peker på leppa.

FORSLAG: Martin Johnsrud Sundby synes det er vanskelig å forstå FIS og vil ha flere jurister inn dopingproblematikken.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSLAG: Martin Johnsrud Sundby synes det er vanskelig å forstå FIS og vil ha flere jurister inn dopingproblematikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ingenting har vært med hensikt. Å straffes mer enn 13 måneder for det, vil være veldig overraskende.

- Forstår du hvorfor FIS anker?

- Det tror jeg ikke noen gjør akkurat nå. Det er en politisk vanskelig sak som jeg ikke skal begi meg ut på å mene noe om. Jeg hadde med FIS selv å gjøre i fjor. Det er vanskelig å forstå seg på dem. Jeg tror de rett og slett er redde for å få bråk om de ikke hadde anket, sier Sundby.

Han håper inderlig at Johaug får konkurrere igjen neste sesong.

- FIS føler de gjør jobben sin og at de gjør det de må gjøre. På meg virker det som FIS har misforstått litt. Forhåpentligvis er vi ferdig med saken snart og at vi får se Therese ta gull i OL. Det håper jeg og tror hun klarer, sier Røa-gutten.

  • FIS svarer fortsatt ikke på Dagbladets henvendelser om ankespørsmålet i Johaug-saken, all den tid det er en pågående sak.

Jacobsen heier på Tygarts forslag

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som dro ned fra Sognefjellet med sykdom og slet litt med piping i brystet under Oslo Skishow i går kveld, synes Travis' intitativ er etterlengtet.

DEBATT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er glad for at debatten om dopingreglementet dukker opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DEBATT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er glad for at debatten om dopingreglementet dukker opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er bra at vi diskuterer regelverket jevnlig. Historisk sett er det mange utøvere som har gått med i dragsuget i kampen for å få et strengere regelverk og bedre kontroll på antidopingarbeidet. Det er fornuftig å ta det opp til debatt. Det er mulig Thereses sak vil sette i gang en ny prosess, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Vi søker etter et regelverk som tar færrest mulig uskyldige og som tar alle som jukser. Hvis Tygarts forslag bidrar til det i enda større grad, er det veldig fint. Vi skal heie på det uavhengig om vi har egne utøvere som er i sentrum. Men vi heier selvfølgelig på Therese, sier Heming-jenta.

I en tid hvor flere av de utenlandske konkurrentene har vært knallharde mot Johaug, men har moderert seg med tiden, har den norske leiren hele tiden stått bak 28-åringen fra Dalsbygda.

Derfor vil han endre reglene

Også USADA-sjefen Travis Tygart mener hun burde få slippe unna med en mildere straff. Amerikaneren vil altså endre regelverket for å unngå at flere utøvere som har fått i seg et forbudt stoff ved et uhell, skal bli straffet nesten like hardt som de systematiske doperne.

- Jeg er for å endre reglene. Jeg synes ikke det er riktig at vi har en minimumsstraff på 12 måneder på denne typen stoff, sa Tygart til Dagbladet tidligere i uka.

- Hva om noen saboterer deg og lurer i deg et anabolt stoff, men du får likevel 12 måneders straff? Det er ikke rettferdig. Jeg håper vi kan endre regelen. Jeg vil jobbe for det, varsler amerikaneren.

Tygart avslører overfor Dagbladet at det kommer til å bli en omfattende diskusjon rundt WADA-koden. Det skjer altså i kjølvannet av blant annet Therese Johaug-saken, selv om denne saken alene ikke er den utløsende faktoren.

- Vi får se hvordan diskusjonen går og hva vi kommer fram til. Jeg mener at vi trenger å endre regelen, men ikke basert på Johaug-saken alene. Det er mange andre utøvere som har blitt straffet knallhardt for uhell. Det er det vi må diskutere om er riktig, eller om vi skal endre regelen, forteller 46-åringen.

For Johaug kommer initiativet for sent til at en eventuell regelendring kan påvirke hennes dom. Det norske skiesset kan bli en av de siste som blir behandlet etter regelen som mange reagerer på - altså en minimumsstraff på 12 måneder ved anabolt stoff, selv om det skulle havne i kroppen ved et uhell gjennom et legemiddel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer