Startkluss for Marit Bjørgen og Heidi Weng

Bjørgen og Weng offer for arrangørtabbe. Avslører hva som gikk galt: - Ikke godt nok

Heidi Weng og Marit Bjørgen fikk aldri med seg at kvartfinalene var i gang. Nå vil den norske leiren bedre systemet til neste sprint.

GIKK GLIPP AV STARTEN: Verken Marit Bjørgen eller Heidi Weng hørte startskuddet i kvartfinalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GIKK GLIPP AV STARTEN: Verken Marit Bjørgen eller Heidi Weng hørte startskuddet i kvartfinalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

KUUSAMO/OSLO (Dagbladet): Før dagens verdenscupåpning i de finske skogene, var det knyttet stor spenning til hvordan Marit Bjørgen ville gjøre det i sitt første verdenscuprenn på halvannet år.

I prologen var hun nummer ti, drøye fem sekunder bak hjemmehåpet Krista Pärmäkoski, før hun til slutt måtte gi tapt i semifinalen.

Men allerede i kvartfinalen holdt det på å gå galt.

- Skeptisk til startordningen

På starten av kvartfinaleheatet til Bjørgen, ble hun stående igjen og se til høyre bort på dommerne. Nå forteller hun til Dagbladet hva som faktisk skjedde.

- Jeg hørte rett og slett ikke skuddet. Det var visst flere som slet med det. Jeg klarte heldigvis å beholde roen og ta meg videre fra kvartfinalen, sier Bjørgen til Dagbladet.

HENTET SEG INN: Heidi Weng klarte å komme seg opp på pallen, selv om hun fikk et dårlig utgangspunkt i kvartfinalen. Her sammen med vinner Stina Nilsson og toer Maiken Caspersen Falla. Foto: NTB Scanpix
HENTET SEG INN: Heidi Weng klarte å komme seg opp på pallen, selv om hun fikk et dårlig utgangspunkt i kvartfinalen. Her sammen med vinner Stina Nilsson og toer Maiken Caspersen Falla. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det samme skjedde i det foregående kvartfinaleheatet til Heidi Weng. Problemet var akkurat det samme for henne.

- Jeg hørte ikke at det smalt, så jeg var redd for å tjuvstarte. Men da de andre løperne gikk, tenkte jeg at jeg også får gjøre det. Da er det ikke jeg som får straff for å tjuvstarte, sier Weng til Dagbladet.

- Vi sa ifra til arrangøren, men det var visst noe feil med pistolen. Jeg hørte ikke skuddet i det hele tatt, men det gikk bra da, heldigvis. Jeg kom litt dårlig ut, men det var ikke krise. Det ødela ikke for meg. Jeg er veldig fornøyd, sier Weng etter 3. plassen i Kuusamo.

Renndirektør Pierre Mignerey i Det internasjonale skiforbundet (FIS) bekrefter overfor NRK at arrangørene hadde problemer.

- Flere utøvere hørte ikke startskuddet, særlig i starten. Vi vet ikke hvorfor. Vi prøvde å fikse det, og det var bedre på slutten enn i begynnelsen, men det var fortsatt ikke perfekt, sier han.

Krever bedring

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset håper verdens beste langrennsløpere unngår dette problemet til neste sprint, selv om de mener arrangørfeilen ikke påvirket resultatene nevneverdig denne gang.

- Det var litt dårlig lyd på pistolen. Marit var den som sto lengst igjen. Hun ble stående fordi hun trodde alle ble tjuvstartet og ventet på at de ville bli kalt tilbake. Da det ikke skjedde, så det vel litt morsomt ut, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Heidi opplevde det samme. Vi tok det opp med starteren, men han sa de ikke hadde høyere volum. Jeg håper de ordner det til neste gang det er sprint. Lyden var for lav i dag. Og jo lenger vekke du står, jo vanskeligere blir det å høre, sier han.

Hjelmeset er klar i sin tale:

- Dette er ikke godt nok og må rettes på til neste gang. Samtidig hadde det ikke noe særlig å si for resultatet. Både Marit og Heidi tok seg jo videre etter kvartfinalene hvor problemene var størst.

- Skeptisk til ordningen

Fredrik Aukland, som er ekspert for NRK, sa under løpet at det er tydelig at det er noe som ikke er som det skal være i starten.

- Jeg er skeptisk til startordningen. Jeg synes det er flere starter som kanskje burde vært holdt igjen, sa han på NRKs direktesending.

Kommentatorene Torgeir Bjørn og Jan Post diskuterte så hvorvidt det var snakk om at løperne ikke hørte kommandoene fra funksjonærene, eller om det rett og slett var tjuvstarter som ble sluppet igjennom.

Bjørgen røk til slutt ut i kvartfinalen. Weng ble nr. 3, mens Maiken Caspersen Falla kapret 2. plassen bak Stina Nilsson.

- Stina er en kommende storløper. Hun var god i fjor og er nok enda sterkere i år. Hun kan sikkert utfordrere de norske jentene også på distansrenn, sier Hjelmeset til Dagbladet.