Bjørgen økte ledelsen da Kowalczyk gikk på trynet

Vant sprinten i Stockholm sentrum. Brandsdal vant gutteklassen.

ØKER LEDELSEN: Marit Bjørgen økte ledelsen til Justyna Kowalczyk i verdenscupsammendraget etter Slottssprinten i Stockholm i dag. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix
ØKER LEDELSEN: Marit Bjørgen økte ledelsen til Justyna Kowalczyk i verdenscupsammendraget etter Slottssprinten i Stockholm i dag. Foto: Claudio Bresciani, ScanpixVis mer

(Dagbladet): Marit Bjørgen økte ledelsen i verdenscupen til rivalen Justyna Kowalczyk på Slottssprinten i Stockholm i dag etter at polakken «snublet» ut i semifinalen.

Bjørgen og Kowalczyk gikk i samme semifinaleheat. Inn mot den siste svingen lå Charlotte Kalla, Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla på de tre første plassene foran Kowalczyk. I et desperat forsøk på å avansere i yttersvingen klarte Kowalczyk å løfte skia så høyt at hun satte tuppen i snøen og falt forover.

Hun kom seg raskt på beina, men hadde mistet all fart, og kom dermed ikke til finalen.

Finalen ble en duell mellom russiske Julia Ivanova og Marit Bjørgen på oppløpet. Russeren ledet til det var noen få meter igjen, men så kom kjempekreftene til Bjørgen til sin rett i motbakken inn til mål.

- Jeg vet at hun er veldig sterk, det var hun også i Lahti. Jeg var litt bedre på de 20 siste meterne. Jeg er fornøyd, litt overrasket, men veldig glad, sa Bjørgen i det internasjonale TV-intervjuet rett etter finalen.

På spørsmål om verdenscupen sammenlagt, svarte Marit diplomatisk:

- Jeg gleder meg bare til å komme til løpene i Falun.

160 poengs forsprang Maiken Caspersen Falla ble nummer tre i finalen foran hjemmehåpet Charlotte Kalla.

Bjørgen økte dermed forspranget med nye 22 poeng, og er dermed 160 foran Kowalczyk.

Dagens sprint er første etappe av minitouren som avslutter verdenscupen i Sverige. Det gis 50 poeng for seieren på hver etappe fram til søndag, da den som vinner minitouren sammenlagt får 200 poeng.

SUVEREN: Ingen matchet Eirik Brandsdal på oppløpet i guttas finale. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix
SUVEREN: Ingen matchet Eirik Brandsdal på oppløpet i guttas finale. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix Vis mer

Det vil si at den som vinner de tre neste etappene kan maksimalt ta 300 poeng (50 + 50 + 200). Dermed skal det svært mye til at Bjørgen blir passert av Kowalczyk.

Brandsdal vant Også på guttesiden ble det norsk seier i den svenske hovedstaden.

Som i Drammen var Eirik Brandsdal kjappest. Han vant med flere skilengder ned til andremann, svenske Teodor Peterson.

Ola Vigen Hattestad satset på å gå med skøyteski uten festesmøring, men hadde ikke nok krefter igjen til å stake seg forbi konkurrentene i bakken inn til mål. Han ble nummer fire bak kanadiske Len Valjas.

Brandsdal staket i prologen og kvartfinalen, men skiftet til ski med festesmøring foran semifinalen etter å ha blitt knust av Emil Jönsson på oppløpet i kvartfinalen. 

- Jeg var så død i armene at jeg måtte bytte. Jeg er imponert over Ola som staket hele veien, men han fikk det i finalen, sier Brandsdal i Fis-intervjuet som ble sendt på NRK.

I finalen fryktet han en ny svensk overraskelse på oppløpet.

- Jeg trodde Teodor skulle komme i den siste bakken, men jeg klarte å holde meg foran, og er så glad.