SUNT FORBILDE: Marit Bjørgen er opptatt av å være et sunt forbilde. Her med sønnen Marius (1,5 år) på armen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SUNT FORBILDE: Marit Bjørgen er opptatt av å være et sunt forbilde. Her med sønnen Marius (1,5 år) på armen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Marit Bjørgen, kroppspress:

Bjørgen om kroppspresset: - Det er skremmende

- Selv er jeg vokst opp uten internett og for eksempel Instagram. Det var ikke noe fokus på det da jeg vokste opp.

(Dagbladet): Mandag fikk elevene ved Tines fotballskole på Høybråten i Oslo seg en overraskelse da selveste Marit Bjørgen (37) plutselig var på anlegget - og serverte de 130 barna lunsj.

- Det er vi foreldre som må påvirke unge til å ta gode valg og være en inspirasjon. Å sette fokus på barn og unge og et sunt kosthold, synes jeg er veldig bra, sier Bjørgen til Dagbladet.

Skremmende

Bjørgen har selv fått ta og kjenne på kroppspresset som toppidrettsutøver. 37-åringen er likevel glad for at hun ikke er vokst opp med internett og for eksempel Instagram.

- Det var ikke så mye fokus på kropp da jeg vokste opp. Det har blitt mer og mer kroppspress og fokus på kropp, at man skal se bra ut og prestere på alle områder. Det er skremmende, på en måte, sier Bjørgen.

Rognes-jenta mener det er viktig å skape gode verdier fra man er liten. Hun er ambassadør både for Tine og blant annet God Fisk, som har som mål å fremme sunne verdier.

- Det er viktig å skape gode verdier fra barna er små, og lære dem å stå godt i seg selv og være fornøyd med seg selv og det de gjør. Her kan foreldrene være med og påvirke, men det har blitt en utfordring, slik det har blitt, sier hun.

- Det har blitt et større press på alle områder, både å prestere på skole, man skal ha gode venner og se bra ut. Alt skal være perfekt. Det kan være stressende for barn og unge. Man må prøve å være en god inspirator.

En utfordring

Dagbladet omtalte tidligere i vår den tyske hekkeløperen Pamela Dutkiewicz, som gruet seg til å stille i konkurranser fordi hun var redd for bildene som dukket opp i avisa etter. Med det utviklet hun et usunt forhold til kropp og mat. Sannheten er at mange unge idrettsutøvere føler det slik.

- Det er et press om å ha en spesiell kropp, en spesiell form og størrelse. Det presset er stort i samfunnet generelt og i enkelte særidretter spesielt, sa professor ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, til Dagbladet.

Bjørgen mener det økende kroppspresset er en utfordring:

- Du ser jo bare det i langrenn - vi har ulike kropper og ulike fasonger, men kroppene kan prestere. Det er ingen fasit på at man skal se slik er slik ut. Det med kroppspresset er en utfordring. Mange trener for å se bra ut i stedet for å ha fokus på en god livsstil, og det synes jeg er synd, sier Bjørgen.