Marit Bjørgen

Bjørgen om Lundbys vektkamp: - Tøft

Tidenes vinterolympier Marit Bjørgen (41) er for tida bokaktuell med boka «Vinnerhjerte». Som et forbilde til et annet, roser hun nå skihopper Maren Lundby (27) for sin åpenhet rundt vektproblematikk.

HYLLER LUNDBY: Marit Bjørgen hyller skihopper Maren Lundbys åpenhet rundt vektproblematikk. Foto: Berit Roald / NTB
HYLLER LUNDBY: Marit Bjørgen hyller skihopper Maren Lundbys åpenhet rundt vektproblematikk. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg syns det er fantastisk at Maren går ut og forteller sin historie. Det er ganske tøft å være offentlig med sin egen vekt, sier Marit Bjørgen til Dagbladet i forbindelse med boklanseringen av "Vinnerhjerte".

I forrige uke åpnet Maren Lundby opp om at hun står over OL, fordi hun sliter med å innfri vektkravene. Hun er ikke villig til å slanke seg på en uforsvarlig måte for å bli klar til mesterskapet.

- Det stilles ekstreme krav til ulike ting i skihopping, og vekt er én av dem, sa en gråtkvalt Lundby til NRK.

Skihopperen har i ettertid blitt hyllet av en hel nasjon. Nå tar også tidens vinterolympier til ordet:

- Det tror jeg er til inspirasjon og et stort forbilde for mange unge jenter, sier Bjørgen videre.

SPISEFORTYRRELSER: Marit Bjørgen oppfordrer folk til å være åpne om spiseforstyrrelser for å skaffe innsikt og kunnskap. Video: Dagbladet Vis mer

Matvanene endret seg

I boka «Vinnerhjerte» åpner Bjørgen selv om hvordan matvanene innad i landslaget endret seg på slutten av 2000-tallet. Matproblematikk er noe Bjørgen også har måttet forholde seg til.

- Det er ikke spiseforstyrrelser når du er på et landslag. Men det er jo det å drive toppidrett og det er små marginer. Vekt spiller kanskje inn. Det kan ta litt fokus innimellom. Det har man jo sett innimellom at det kan ta bort litt av idrettsgleden. Det har vært tunge stunder for mange, sier hun til Dagbladet.

Hun mener det er viktig å huske på at eliteutøvere er forbilder for de yngre utøverne. Og at dette er verdt å tenke over.

- At flere står fram og forteller sine egne historier, jo mer kunnskap kan man få som trenere og foreldre.

- Ikke problemet

I den nylanserte boka forteller Bjørgen, som selv har kjent på kroppspress, blant annet om en ubehagelig episode på «Skavlan» tilbake i 2010, der hun ble bedt om å vise fram og stramme bicepsen.

Hun har også følt at kroppen hennes har blitt kommentert på en upassende måte, opptil flere ganger.

MUSKLER: Marit Bjørgen gir ut bok som inneholder blant annet hennes erfaring med at andre kritiserer kroppen hennes. Video: Dagbladet Vis mer

Bjørgen, som har vært vitne til flere nære venner rundt seg har slitt med spiseforstyrrelser opp gjennom, har irritert seg spesielt over et utsagn fra trenere og ledere:

«Det er vanskelig å få i seg nok mat når man trener så mye».

Dette er ikke problemet påpeker hun:

«Det er ikke vanskelig å få i seg nok mat, men man må være enig i at kroppen trenger det, og så må man lage seg gode rutiner ut fra det», sier hun i boka.

Men Bjørgen er også delt om kritikken. Hun mener at de som etterlyser åpenhet, må ha i mente at dette er sykdom. 41-åringen etterlyser enda mer åpenhet.

- Man får ofte høre at hvis man driver med toppidrett så er det vanskelig å få i seg nok næring. Det er jo ikke det. Man må være like flink på det området som man er på trening også. Det er godt å ha god struktur på det, utdyper Bjørgen til Dagbladet, før hun fortsetter:

- For meg var det viktig og aldri gå fra matbordet før jeg var ordentlig mett. Og jeg visste jo at kroppen min trengte det for å restituere og tåle den treningen man skal legge ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer