Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørgens karrierepunktum avslørt av Jelena Välbe

Bjørgen om russisk avsløring:
- Skitt, har jeg blitt hacket?

Bjørgen skjønner ikke hvordan Russlands langrennssjef visste om skidronningens planer.

FERDIG: Marit Bjørgen gir seg etter lørdagens 30 kilometer fri teknikk i NM i Alta. Foto: Bildbyrån/Jon Olav Nesvold
FERDIG: Marit Bjørgen gir seg etter lørdagens 30 kilometer fri teknikk i NM i Alta. Foto: Bildbyrån/Jon Olav Nesvold Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Dagbladet): Som flere kilder bekreftet til Dagbladet tidligere i dag, har Marit Bjørgen bestemt seg for å sette punktum for langrennskarrieren etter morgendagens 30 kilometer i NM i Alta.

Bjørgen bekreftet selv at skiene skulle legges på hylla før hun gikk inn til sitt 25. NM-gull foran Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga.

Det var likevel enkelte som hevdet å kjenne til Bjørgens beslutning allerede lenge før nyheten sprakk, slik Dagbladet skrev om i går.

«Det er slutten på en æra. Bjørgen og Kowalczyk avslutter sine karrierer», skriver den russiske avisa Sport Express i en artikkel som hyller de to levende langrennslegendene.

- Faktisk litt skremmende

Kun et fåtall personer visste om beslutningen før Marit Bjørgen fortalte resten av landslaget at hun skulle sette strek på et lagmøte i går kveld.

- Har du noen forklaring på hvorfor det var Jelena Välbe som var først ute med at du skulle legge opp i dag?

- Jeg la faktisk merke til det. Jeg ble sånn, «skitt har jeg blitt hacket eller hva faen?» Jeg ble litt betenkt når hun fortalte det.

- For du har ikke jevnlig kontakt med Välbe?

- Nei, det har jeg ikke. Så jeg vet ikke om hun har oversikt over meg. Det var faktisk litt skremmende å se, sier Bjørgen.

SLAPP BOMBA: Det var faktisk russiske Jelena Välbe som var først ute med nyheten om at Bjørgen legger opp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLAPP BOMBA: Det var faktisk russiske Jelena Välbe som var først ute med nyheten om at Bjørgen legger opp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Ga beskjed til familien

I samråd med ektemann Fred Børre Lundberg hadde Bjørgen langt på vei bestemt seg allerede før konkurransesesongen startet i vinter.

- Det har vært en langvarig prosess, bekrefter Bjørgen til Dagbladet.

Selv ikke familien fikk beskjed om Bjørgens valg før etter den stormende suksessen i OL i Pyeongchang. De har holdt godt på hemmeligheten, mener verdenscupløper og kusine Anne Kjersti Kalvå.

- Hun er tidenes dame både i skisporet og til vanlig, så det er trist at vi mister hun i dag, men det kommer et liv etter karrieren og, så jeg tror hun er klar for det nå. Jeg har visst om det en måneds tid, hun har fortalt det til oss i familien og vi har klart å holde det ganske tett tror jeg, sier Kalvå.

En av dem som stusset på at Välbe satt på informasjon om Bjørgens avskjed var Roar Hjelmeset. I går sa han til Dagbladet at han ikke visste hva Bjørgen skulle gjøre og at han ikke hadde snakket med henne om det siden Falun. Etter Bjørgens bekreftelse i dag, viser det seg at Hjelmeset bare fortalte halve sannheten.

- Vi pratet med Marit borti Falun der, og hun fortalte til oss hva hun hadde tenkt der da. Det er en avgjørelse du respekterer fullt ut, det eneste vi gjorde var å spørre om hun var helt sikker, sier Hjelmeset i dag.

- Det var hun, så da var det liksom ikke noe mer å lage noe styr rundt, sier Hjelmeset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!