STERKT PREGET: Det var en sterkt preget Marit Bjørgen som møtte pressen etter Johaug-skandalen sammen med lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg. Video: NTB Scanpix Vis mer

Marit Bjørgen om Therese Johaug

Bjørgen om tankene etter Johaug-sjokket: - Er det verdt det, er det verdt å drive med dette her?

Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg brøt tausheten i Holmenkollen.

HOLMENKOLLEN/OSLO (Dagbladet): Therese Johaug skapte store overskrifter her hjemme og over store deler av Europa etter gårsdagens sjokknyhet om at hun hadde testet positivt på det forbudte stoffet clostebol.

Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg holdt i dag en pressekonferanse utendørs i Holmenkollen i forbindelse med Johaug-saken. Det er første gang noen av Johaugs lagvenninner uttaler seg om saken.

Marit Bjørgen hadde tårer i øynene da hun snakket om saken.

- Det er helt uvirkelig. Det har vært tøft, det har det. Det har vært tungt å se på hvor tøft Therese har hatt det, sier Bjørgen.

Saken har gjort at hun har stilt seg selv spørsmålet om det er verdt å fortsette langrennskarrieren.

- Jeg må si at når Therese fortalte dette kjente jeg på det: «Er det verdt det, er det verdt å drive med dette her?» Jeg hadde aldri trodd det skulle skje. Jeg må jo si, om man skulle komme i en slik situasjon selv, du har aldri noen garanti for det. Det er derfor jeg føler på om det er verdt det, sier Bjørgen, som forteller at hun kommer til å gå på ski denne vinteren.

- Som idrettsutøver er det det verste du kan komme i, en slik situasjon. Det å se sine beste venner komme i en slik situasjon. Det gjør at du tenker om det er verdt å komme i en slik situasjon selv, sier Bjørgen til Dagbladet.

Full tillit

Therese Johaug la skylden på lege Fredrik Bendiksen, som valgte å si opp stillingen som landslagslege på dagen. Bjørgen forteller at hun har hatt - og har - full tillit til helseteamet.

- Det er jo vi utøvere som til syvende og sist har det ansvaret. Jeg har vært i gamet her i 20 år og har hatt full tillit til helsetemaet rundt meg, det hadde Therese også. Det er vanskelig å forstå at vi har kommet i denne situasjonen her. Vi må huske det menneskelige oppi dette. Det er vondt å forstå det, sier Bjørgen.

- Vi er mennesker. Der det er mennesker er det menneskelig å gjøre feil. Han har vært legen min (Fredrik Bendiksen journ.anm.) og jeg har hatt full tillit til ham. Jeg har hatt full tillit til helseteamet rundt meg, og jeg har fortsatt det. Nå må vi se på rutinene, sier hun videre.

Bjørgen innrømmer at hun har hatt full tillit til helseteamet, at hun har stilt spørsmål i forhold til bruk av medikamenter, men at det til syvende og sist er teamet som har hatt det siste ordet.

- Vi har med oss en legekoffert med medisiner som er kjøpt i Norge. Vi har gode rutiner på det, har jeg følt. Jeg har drevet med dette i 20 år og har hatt full tillit til helseteamet rundt meg og stolt på at det de gjør er det riktige, sier Bjørgen.

Hun forteller at Therese Johaug har full støtte i laget.

- Vi var samlet hele laget onsdag kveld, hvor Therese fortalte hele situasjonen selv. Det kom som et sjokk på alle. Jeg har skjønt at det har vært noe, men ho har ikke fortalt noe før hun samlet hele laget. Hun har full støtte fra hele laget og vi vil være der for henne, sier Bjørgen.

På spørsmål om hvordan det er å være en del av et landslag som nå har fått to store dopingsaker i fanget på kort tid, svarer Bjørgen:

- Det er klart det ikke er noen gode saker for norsk langrenn, det er ikke det. Det er viktig at vi står sammen som et lag og vi får håpe at skiforbundet tar tak og ser på våre rutiner rundt helseteamet og de rundt oss.

- Trist

Ingvild Flugstad Østberg kaller saken vanvittig «kjedelig og trist».

- Først og fremst er det en vanvittig kjedelig og trist sak. Jeg får så vondt av Therese og Fredrik, og unner ingen det vi har sett av hvordan Therese har hatt det, spesielt ikke en lagvenninne og en så nær venninne. Det er en av våre beste venner, så det er tungt, sier Flugstad Østberg.

- Det er først og fremst trist og kjedelig for Therese og Fredrik, men også for hele laget og norsk langrenn. Selvfølgelig, i kjølvannet av det som var i sommer, så gjør ikke dette saken noe bedre. Det er veldig, veldig kjedelig og ikke slik vi ønsker norsk langrenn skal framstå. Vi vet hvor mye vi legger i dette. Vi bruker all vår tid og krefter på dette. Det er ikke slik som dette vi ønsker å fremstå, sier Østberg videre.

Hun sier at langrennslaget skal stå sammen i denne stormen.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer
SVENSK KRITIKK: Den svenske avisa Expressens telefonintervju med kommentator Lasse Anrell som går hardt ut mot doping i norsk idrettsmiljø. Video: Expresssen Vis mer

Saken oppdateres!