Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørgen ønsker å være mer som Northug

Men nektet å si "barneskirenn" etter utklassing.

SUVEREN: Marit Bjørgen likte det dårlig da hun ble slått med et halvminutt av Charlotte Kalla (t.v.) i fjorårets verdenscupåpning. I dag var det Bjørgen som banket Kalla med samme seiersmargin. Til høyre Anna Haag fra Sverige. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
SUVEREN: Marit Bjørgen likte det dårlig da hun ble slått med et halvminutt av Charlotte Kalla (t.v.) i fjorårets verdenscupåpning. I dag var det Bjørgen som banket Kalla med samme seiersmargin. Til høyre Anna Haag fra Sverige. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

||| BEITOSTØLEN (Dagbladet): For ett år siden ble Marit Bjørgen slått med rundt 30 sekunder av Charlotte Kalla i verdenscupåpningen.

På Beitostølen i dag var rollene snudd på hodet. Bjørgen banket den svenske yndlingen med 29,7 sekunder på 10 kilometer fristil og vant i utklassingsstil.  

Og det verste var at hun nesten ikke så sliten ut da hun kom i mål.  

- Nei, jeg er i veldig god form nå. Da går alt av seg selv. Jeg økte til Kalla i motbakkene også, sier Bjørgen til Dagbladet.  

Jobber med psykolog

Bekreftelsen på at formen er veldig god fikk hun i den nasjonale åpningen på Beitostølen forrige helg. Men å parkere resten av feltet når hele verdenseliten er på plass gjør selvsagt underverker for selvtilliten til Bjørgen — som tidvis har vært skakkjørt etter mange nedturer og tårer i de foregående sesongene.  

I våres innledet hun et samarbeid med Olympiatoppen-psykolog Britt Tajet-Foxell.  

- Selvtillit er ikke noe man har, men noe man får, sier Bjørgen på ekte Nils Arne Eggen-vis.  

- Hun har bedt meg om å ta mer vare på meg selv. Mange negative opplevelser har lagt seg på hjernen, det er de jeg prøver å få vekk, sier hun.  

Et forbilde for henne i så måte er Petter Northug — som ikke akkurat kan sies å mange selvtillit.  

- Han er så full av selvtillit, og da går det også fort. Jeg har mye jeg kan lære av ham.  

- Så dette var med andre ord et barneskirenn? 

- He-he, det var ikke mine ord. Jeg har stor respekt for de andre løperne. Vi er nok litt forskjellige som typer, smiler hun.  

«Hvorfor driver jeg med dette?»

Bjørgen sier hun var fryktelig nervøs da hun våknet kl halv åtte i dag tidlig, så nervøs at hun aller helst hadde lyst til å bli værende på hotellet  

- Hvorfor driver jeg med dette, tenkte jeg, sier Bjørgen og ler.  

- Hvor ofte har du det sånn før løp?  

- Det er lenge siden. Jeg følte meg uvel og kvalm, omtrent. Men da jeg sto på startstreken var alt borte.  

Bjørgen mener like fullt det er et godt tegn når hun føler det på den måten.  

- Når var du sist så spent?  

- I 2007, kanskje? Det er en god egenskap.

Om Bjørgen var glad og lettet etter seieren i dag, var ikke lagvenninnene stort mindre  begeistret på hennes vegne.  

- Jeg får litt frysninger og blir nesten rørt til tårer. Jeg unner henne dette virkelig. Og jeg har en god følelse av at hun kommer til å holde hele sesongen, sier Kristin Størmer Steira til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media