Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørgen overrasket seg selv - Norge tok tilbake stafettronen

Bjørgen avgjorde duellen om OL-gullet mellom Norge og Sverige.

GULL: Marit Bjørgen sikrer norsk gull på stafett etter å ha slått svenske Stina Nilsson mot slutten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULL: Marit Bjørgen sikrer norsk gull på stafett etter å ha slått svenske Stina Nilsson mot slutten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYOENGCHANG/OSLO(Dagbladet): Marit Bjørgen sikret stafettgull for de norske kvinnene i duell mot Sverige etter en fantastisk avslutning på sin etappe.

Bjørgen sprengte Stina Nilsson på slutten av ankeretappen med så stor fart i den siste bakken at svensken aldri klarte å komme opp på siden i spurten.

De olympiske utøverne fra Russland tok bronse.

Før toppen på den siste bakken virket Nilsson så sterk at selv landslagstreneren hadde størst tro på sølv.

- Jeg var egentlig sikker på at det kom til å bli sølv da de gikk sammen over toppen. Marit hadde ett mål, at hun måtte gå fort hele veien, sier Roar Hjelmeset til TV Norge.

Også hovedpersonen selv innrømmer at hun overrasket seg selv på slutten og at hun ikke følte seg veldig forberedt på en spurt.

- Jeg har egentlig ikke fått trent på det. Jeg hadde sett for meg scenarioet, men jeg måtte bare mørne på og få slitne bein på henne. Det tror jeg kanskje jeg klarte, for hun klarte ikke siste svingen. Jeg er overrasket over meg selv for at jeg klarte det, sa Bjørgen til TV Norge.

AVGJØRELSEN: Her får Marit Bjørgen de avgjørende meterne og sikrer norsk stafettgull. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
AVGJØRELSEN: Her får Marit Bjørgen de avgjørende meterne og sikrer norsk stafettgull. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet Vis mer

Det så mørkt ut for det norske laget da det stoppet helt for Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Den siste halvannen kilometeren ble grusomt tung for Oslojenta som ga alt, men likevel tapte 50 sekunder til Charlotte Kalla på sin etappe. Fra å ligge 20 sekunder foran lå Norge plutselig halvminuttet bak i kampen om gullet.

- Jeg har vært gjennom veggen og ned i kjelleren... Jeg hadde ikke bein igjen å stå på. Det var en grusom dag, men jeg ga alt jeg hadde, jeg er glad jeg hadde pugget svingen ned til stadion, for på det tidspunktet så jeg ingenting. Jeg må takke resten av laget når det ikke går stang inn for min egen del, sa Astrid Jacobsen til TV Norge.

- Det går jo bedre med hjertet mitt enn Astrid sitt. Vi hadde håpet, som hun selv, at hun skulle holde inn, iforhold til laguttaket om det ble gjort riktig. Det er kjedelig for oss, det er kjedelig for de som ikke får gå også. Det var litt kjedelig. Men det går jo bra til slutt. Astrid går så fort hun klarer, det er ikke som hun tar en kaffepause. Så hun sto på inn, og det var det hun var god for i dag, sa Hjelmeset etter løpet.

En strålende etappe av Ragnhild Haga sørget for at Norge tok igjen hele forspranget og ga Marit Bjørgen sjansen til å avgjøre mot Stina Nilsson og OARs Anna Netsjaevskaja på den siste etappen.

Russiske Netsjaevskaja måtte slippe tidlig og dermed var det duket for oppgjøret mellom rutinerte Bjørgen, i sin femte OL-stafett og Stina Nilsson, spurtfantomet fra Sverige. Bjørgen kjørte tøft underveis og prøvde så godt som mulig å mørne Nilsson.

Den svenske jenta virket sterk og var aldri i nærheten av å slippe Rognes-ekspressen, men i den siste bakken kjørte Bjørgen akkurat så tøft at Nilsson hadde stive bein ned den siste nedoverkjøringen og slapp de nødvendige meterne. Bjørgen fikk derfor aldri Nilsson opp på siden og kunne juble over målstreken for norsk gull.

- Man kjenner jo litt på det (rundt laguttaket). Vi er glade det ender godt. Vi skal ha fire damer som skal prestere høyt nivå, og vi har det. Det er vi veldig, veldig glade for, sier Hjelmeset til TV Norge.

Skaffet luke

Ingvild Flugstad Østberg startet det hele for Norge. Østberg har ikke vist sin beste form så langt i OL, med sjuendeplassen på 10 km fristil som det beste.

Gjøvik-jenta tok kommandoen på etappen fra start og styrte tempoet i i feltet. Sammen med russiske Natalia Neprjajeva satte hun virkelig fart og halvveis på etappen var feltet allerede sprengt.

Svenske Anna Haag var det mest usikre kortet på det svenske laget og på den første etappen måtte hun slippe Norge og OAR. Distansen ned til Haag ble større og større og svensken måtte også se seg forbigått av slovenske Annamaria Lampic og Aino-Kaisa Saarinen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

På toppen av den siste bakken måtte også Østberg slippe Neprjajeva og dermed vekslet OAR fire sekunder foran Slovenia og Norge. For Sverige ble differansen 25,8 sekunder til tet.

Krise for Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk sjansen på det norske laget etter Heidi Wengs skuffende OL hittil. Jacobsen, som var syk i forkant av mesterskapet og ikke hadde gått skirenn siden NM for over en måned siden var derfor det store spørsmålstegnet på det norske laget.

Jacobsen startet godt og hentet raskt inn Belorukova i tet. Bak jaget Kerrtu Niskanen og Charlotte Kalla tøft for å ta igjen tetduoen. Halvveis hadde Kalla halvert ledelsen til 13,7 sekunder.

Belorukova, som tok bronse på sprinten, gikk meget sterkt ut på den andre runden, og med halvannen kilometer igjen stoppet det helt for Jacobsen. Da gikk sekundene fort. Bakfra kom Kalla og Niskanen uhyre fort og raste fra 31-åringen.

Kalla gikk seg helt opp i ryggen til Belorukova, mens distansen ned til Uhrenholdt Jacobsen ble et halvt minutt til veksling.

Fantastisk Haga

Dermed var oppgaven klar for den olympiske mesteren Ragnhild Haga. Hun måtte tråkke til knallhardt fra start for å prøve og hente inn Anastasia Sedova og Ebba Andersson.

Og Haga leverte varene. Den olympiske mesteren i fristil gikk nydelig på ski og plukket sekund etter sekund på tetduoen.

Etter en majestetisk etappe av Haga skilte det bare to sekunder fram til Sedova og Andersson inn til veksling.

Dermed var det duket for duellen mellom Nilsson og Bjørgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!