Bjørgen på offensiven

Marit Bjørgen (23) kan bli et gullkantet kort i verdenscupen i langrenn. Nå behersker hun også skøyting.

Mange fryktet norsk fiasko på 10 kilometer fri teknikk på Beitostølen lørdag. Bjørgen svarte med 6. plass og sitt beste skøyterenn noensinne.

- Følelsen for skøyting er kommet. Jeg skjønner hva som er feil og hva som er riktig. I fjor merket Bente Skari det på sammen måte, sa Bjørgen. Tidligere har hun ikke vært blant de 20 beste i et så langt skøyterenn i verdenscupen.

- For meg har det løsnet i bakkene. I lettere partier slet jeg noe, men nå er jeg på rett vei. Resultatet er godt å ta med seg videre. Nå vet jeg at jeg kan komme på seierspallen i jaktstart, slo Bjørgen fast.

Råsterk avslutning

Mye skøytetrening, særlig med Egil Kristiansen, er nøkkelen til suksess i skøyting.

- Vi har brukt utrolig mye tid på trening, men det ser ut til å ha betalt seg, sa hun.

I lørdagens renn slo fjorårets verdensmester i sprint fryktelig til på den siste kilometeren. Hun lå på 12. plass etter 5,6 kilometer, men avanserte seks plasser på siste kilometeren. Mest tid tok hun på konkurrentene på den siste kilometeren.

- Der kommer sprintegenskapene godt med, sa Bjørgen, som er glad det er mange renn med fellesstart denne vinteren. I spurtdueller er hun svært vanskelig å slå.

- Jeg er storfornøyd med jentene mine. Vi begynner å få betalt for skøytetreningen, sa trener Svein Tore Samdal til NTB. Fire jenter blant de 15 beste var langt bedre enn ventet.

Fryktet det verste

- Jeg fryktet at vi ikke ville få norske løpere blant de 10 beste, sa Samdal, som med Egil Kristiansen har hatt fokus på skøytetrening foran denne sesongen.

- Bjørgen er ekstremt treningsvillig og disiplinert. Hun kan også ta til seg enorme treningsmengder, sa Samdal om 23-åringen fra Rognes i Sør-Trøndelag.

I de to første rennene i verdenscupen har hun 5. plass (sprint i Düsseldorf) og 6. plass (Beitostølen).

Men alt før jul har hun nok besteget seierspallen.

(NTB)

SKØYTER: Marit Bjørgen beherkser også skøyting. Foto: SCANPIX