Marit Bjørgen fortviler

Bjørgen reagerer på Finlands angrep og fokus på hennes kropp: - Jeg blir så lei meg

Trist, skuffet og lei. Det er følelsene Marit Bjørgen sitter igjen med etter at kroppen hennes igjen har blitt et tema i Finland.

LEI: Marit Bjørgen er, forståelig nok, lei av Finlands gjentatte angrep. Foto: DEROS ANDERS  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

/ NTB Scanpix
LEI: Marit Bjørgen er, forståelig nok, lei av Finlands gjentatte angrep. Foto: DEROS ANDERS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB ScanpixVis mer

FALUN (Dagbladet): Marit Bjørgen. 36 år. Tidenes beste kvinnelige langrennsløper. Tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier. En ekte legende.

I Norge er hun usedvanlig godt likt. Hun er et forbilde for så mange. Det er ikke rart. Bjørgens solskinnshistorie har ikke vært uten skyer. Motgangen var enorm i en periode mellom OL i Torino i 2006 og fram til OL i Vancouver i 2010.

Tårene kom ofte etter viktige renn, som i VM i Liberec i 2009. Bjørgen var feiltrent og uten overskudd. Ingenting fungerte. Storhetstiden virket å være over. Så slo hun kraftig tilbake. Sterkere enn noensinne.

Reisen er et eventyr. Bjørgen, som kom inn i verdenscupsirkuset som en lynrask skøytesprinter med piercing over øyet, utviklet seg til å bli verdens beste på omtrent alt. Alt inkluderer mer enn bare alle distanser. Det gjelder også hvordan hun fremstår utenfor løypa. Som real, hyggelig, imøtekommende og et samlingspunkt i gruppa.

Bjørgen har vært landslagets mor i flere år. Forbilde nr. 1. For et drøyt år siden ble hun også mor på ekte, til Marius, sammen med Fred Børre Lundberg. Nå er familien viktigere enn skirenn. Men senest forrige helg var Bjørgen best i verden i verdenscupen i Ulricehamn.

Reagerer på kroppsfokus

SKUFFET: Marit Bjørgen håper dette blir sist gang at kroppen hennes blir et tema.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
SKUFFET: Marit Bjørgen håper dette blir sist gang at kroppen hennes blir et tema. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix Vis mer

Likevel får hun ikke den hyllesten hun fortjener i Finland. Der er det mistanke og sjikane, som da den finske storavisa Ilta-Sanomat mistenkeliggjorde Bjørgens store muskler tidligere denne uka.

Det synes 36-åringen fra Rognes er trist. Overfor Dagbladet forteller nå Bjørgen at hun forsøker å unngå å fokusere på sånne ting.

- Men hva synes du om finnenes fokus? spør Expressens journalist.

- Det har fulgt meg helt siden jeg begynte å gå fort på ski. Jeg blir så trøtt og lei av det. Jeg blir skuffet og lei meg over at det dras opp igjen, svarer Bjørgen.

- Men jeg har levd med det så lenge jeg har konkurrert, og jeg har sett sånn ut i alle årene jeg har vært på dette nivået. Det er vel en del av det å være profilert toppidrettsutøver. Samtidig er det ikke noe moro å bli minnet på dette om og om igjen, sier Rognes-jenta.

Johaug og Jacobsens oppgjør

Bjørgen tar det med fatning. Hun vil ikke angripe tilbake. Det har hun aldri gjort, selv ikke alle de gangene rivalen Justyna Kowalczyk har mistenkeliggjort og kritisert Bjørgens astma og dertil hørende bruk av astmamedisin.

Overfor Dagbladet har imidlertid både Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen tatt et oppgjør mot løgnene som spres.

- Jeg vet at jeg ikke har godt av å lese det som står om meg. Jeg prøver å lese minst mulig av kommentarfelt og saker om meg selv. Det er viktig å huske på det menneskelige perspektivet her, sa Johaug til Dagbladet rett før jul.

- I dagens samfunn blir det veldig mye negativitet rettet mot enkeltpersoner. Det gjelder ikke bare oss, men det kan være Per-Mathias Høgmo eller en politiker. Det er lett å bare slenge seg på og kaste ut lite gjennomtenkte meninger og dritt i sosiale medier. Vi må ikke glemme at dette også er mennesker, minnet Jacobsen om overfor Dagbladet og startet en ny debatt om psykisk hele og medietrykk.

- Marit er veldig rasjonell og raus

Bjørgen får nå unison støtte og hylles av de øvrige landslagsjentene.

- Som person er Marit veldig samlende og raus. Hun bringer trygghet og ro inn i gruppa. Hun er kapteinen, den moderlige. Det har hun vært lenge før hun ble mor, mener Uhrenholdt Jacobsen.

- Jeg har vært på lag med Marit i elleve år. Jeg har aldri fått et negativt svar. Hun er alltid åpen og positiv. Hun overøser ikke deg av ros, men hun er veldig rasjonell og raus. Hun bryr seg veldig om de rundt seg. Hvis Marit klarer å overføre disse verdiene, vil det være helt uvurderlig for norsk langrenn i mange år framover, håper Heming-jenta.

Også den finske langrennsløperen Aino-Kaisa Saarinen skryter av Bjørgen, i kontrast til mistenkeliggjøringen og kroppsfokuset som pågår i deler av Finland.

- Marit er ei rå dame som jeg har veldig sansen for. Det er moro at vi er flere mødre med i sirkuset. Jeg unner henne alt godt, sier Saarinen til Dagbladet.

Viste god sprintform

På sprinten i Falun i går overrasket Bjørgen med å banke alle ungjentene i prologen. 36-åringen har trent mye mindre hurtighetstrening etter at hun ble mor og forteller Dagbladet at hun ville trolig ha droppet å gå sprinten i Lahti-VM om hun ikke hadde friplass.

Den sikret Bjørgen seg med VM-gullet på sprinten i Falun i 2015, akkurat som Petter Northug. Nå er duoen tilbake i de svenske løypene. I dag går begge fellesstart med skibytte.

- Sprint er den øvelsen jeg er mest usikker på. Hadde jeg ikke hatt friplassen min, hadde jeg vurdert å stå over. Men alt er mulig. Prologen viser at jeg har farten inne, men det er starten som er utfordringen. Hadde jeg kommet bedre ut og fått brukt mine styrker, hadde det nok sett annerledes ut, sier Bjørgen til Dagbladet.

Dropper Seiser Alm

Mens Bjørgen snakket med pressen i går, spurtslo Stina Nilsson Maiken Caspersen Falla på oppløpet. Hele Falun jublet. Bjørgen gjorde det motsatte.

- Det ble Stina? Farsken! sa Bjørgen og smilte.

Rognes-jenta dropper - i likhet med resten av landslagsjentene - å reise til Seiser Alm etter NM grunnet dårlige snøforhold.

- Jeg reiser heller til Davos og blir der i nesten 14 dager foran rennene i Otepää. Jeg reiser alene sammen med familien, forteller Bjørgen.

- Jeg synes det er litt for lite løyper i Seiser Alm for å få kjørt ordentlig hardt der. Jeg tror nok at det bare blir meg som reiser nedover av de norske jentene. For meg er det fint å komme bort og være i fine omgivelser. Det har vært en suksessoppskrift for meg før, sier hun.

En suksessoppskrift som handler om knallhard jobbing over mange år og ingen snarveier, som enkelte finner insinuerer.