Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørgen skremt etter opplevelse under OL: - Har levd litt i frykt

Det skal ha vært flere store sikkerhetsbrister i antidopingarbeidet under OL i Pyeongchang.

SKREMT: Marit Bjørgen innrømmer at det er skremmende opplysninger som er lagt på bordet av ARD. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SKREMT: Marit Bjørgen innrømmer at det er skremmende opplysninger som er lagt på bordet av ARD. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kom tyske ARD med en smakebit på en ny dokumentar, der de kommer med en ny, sjokkerende påstand. Det skal nemlig ha vært store sikkerhetsbrister under prøvetakingen i Pyeongchang-OL.

Marit Bjørgen (38) opplevde selv en svikt i forbindelse med en dopingprøve under mesterskapet, da glasset med urinprøven hennes sprakk. Det forteller hun til NRK.

- Man får litt vondt i magen, og føler ikke at alt var 100 prosent sikkert, sier Bjørgen til NRK.

Hun hadde med seg landslagslege Petter Olberg inn på kontrollrommet, noe hun priser seg lykkelig over.

- Jeg følte at det var sikkerhet rundt testene, at det var ordentlig og slik, men det jeg opplevde da jeg hadde fordelt urinen på a- og b-glassene, var at låsen gikk i stykker da jeg skulle skru igjen. Jeg er glad jeg hadde med meg lege inn, for det var han som oppdaget at det var en sprekk i den, sier Bjørgen, som ikke vet om det var en produksjonssvikt.

Ubehagelig

Hun forteller til statskanalen at opplevelsen var ubehagelig.

- Jeg blir jo nervøs når jeg ser på nyhetene at det var dårlig sikkerhet rundt Pyeongchang. Etter alt som skjedde i Sotsji, så har man levd litt i frykt. Man vet jo aldri, sier Bjørgen videre.

I den oppsiktsvekkende McLaren-rapporten fra 2016 kom det fram at prøveresultater ble manipulert under OL i Sotsji.

De nye glassbeholderne ble innført etter OL i Sotsji, da skrapemerker på de daværende dopingflaskene viste at de lot seg åpne for å manipulere innholdet. Som kjent skjedde under en dopingskandale av dimensjoner, da etterforskning viste at russerne hadde drevet omfattende og statlig støttet doping.

SIKKERHETSBRIST: Ifølge ARD var det en stor sikkerhetsbrist i dopinglaboratoriet i Pyeongchang. Video: ARD / NTB Scanpix Vis mer

Video fra varsler

Bjørgen hadde aldri opplevd noe liknende før, og snakker om opplevelsen i kjølvannet av videoen som ble publisert av den tyske TV-kanalen ARD.

Videoen skal angivelig vise at fasilitetene hvor det ble gjennomført dopingprøver i Pyeongchang, som arrangerte OL i vinter, skal ha hatt store sikkerhetsbrister.

ARD viser det som skal være en video fra en varsler som skal ha vært med en OL-utøver som en «kompanjong» under en dopingkontroll. Videoen viser blant annet et ulåst kjøleskap med urinprøver.

Blant annet er tilsynelatende varsleren alene i rommet så lenge at personen rekker å bla gjennom dokumenter, fomle med kontrollutstyret og åpne dette kjøleskapet.

Den anerkjente tyske journalisten Hajo Seppelt er blant journalistene som presenterer videoen. Han var blant annet først ut med avsløringen av et storstilt, statsstøttet russisk dopingprogram.

WADA-rapport

I mai publiserte Verdens Antidopingbyrå (WADA) en uavhengig observasjonsrapport i kjølvannet av OL i Pyeongchang, slik byrået har gjort etter store mesterskap siden 2000. Dette etter ønske fra IOC.

WADA sendte en observatør til lekene «med sikte på å styrke tilliten til idrettsutøvere og publikum når det gjelder kvaliteten, effektiviteten og påliteligheten til mesterskapets antidopingprogram».

Den 51 sider lange rapporten beskriver blant annet i detalj hvordan dopingprøvene ble oppbevart under lekene. Det var to dopingkontrollstasjoner under OL, et i Pyeongchang og et i Gangneung. Hovedkontrollstasjonen var i Pyeongchang.

Det kommer blant annet fram at de ikke var nok ressurser eller ekspertise til at hovedkontrollstasjonen kunne fungere som et sentralt «kommandosenter» for dopingkontroller.

I rapporten står det blant annet at den utsendte fra WADA tok opp problemer med at det var «noen kjøleskap som var ulåst», at ikke «adgangen til dopingkontrollen var standardisert» og at «det ble brukt mobiltelefoner i kontrollrommene». Det skal ifølge rapporten ha tatt flere dager før disse problemene ble adressert.

I WADA-rapporten står det også:

«Ingen sikkerhetspersonale var til stede under deler av dopingkontrollstasjonene, noe som betydde at hvem som helst hadde adgang til dem».

Rapporten slår fast at disse kontrollområdene må bli mer robuste i framtida, ved å ha sikkerhetspersonell på plass.

Det står også at det var forvirring og inkonsekvens i henhold til kravet om at personer som hadde adgang måtte registrere seg hver gang de kom og gikk fra kontrollrommet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!