Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Charlotte Kalla i storform

Bjørgen skremt og overrasket over Kallas «Johaug-prestasjon»

Plutselig klatrer Charlotte Kalla på Therese Johaug-nivå. Marit Bjørgen er både overrasket og litt skremt, men gleder seg over venninnas store framgang.

TETTE BÅND: Marit Bjørgen og Charlotte Kalla er både gode venninner og rivaler. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TETTE BÅND: Marit Bjørgen og Charlotte Kalla er både gode venninner og rivaler. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER/AURE (Dagbladet): Blant de største gullkandidatene i vinter-OL i Pyeongchang finner vi et stort overtall av norske kvinner, men avskriv aldri Sveriges største stjerne Charlotte Kalla.

I en tid hvor Stina Nilsson gradvis har tatt over skitronen i Sverige, fant Kalla tilbake til gode, gamle mestertakter i VM i Lahti og var blant dem som ga Marit Bjørgen mest kamp om gullene på distanserennene.

Etter flere sesonger hvor hun i periodevis har møtt mye motgang, har sesongoppkjøringen hittil gått på skinner og igangsatt et svensk tog på vei mot skremmende gode takter.

Det viste 30-åringen blant annet i Lysebotn opp, da hun vant suveren - hele 40 sekunder foran Heidi Weng og solide 1.50 foran Marit Bjørgen. I tillegg var Kalla bare ti sekunder unna tiden som Therese Johaug vant med i det samme rulleskirennet i 2016.

Det er oppsiktsvekkende bra. Johaug har i en årrekke vært uslåelige i motbakker, både med joggesko, rulleski og vanlige ski, men tiden Kalla vartet opp med under Blink-festivalen var altså på Johaug-nivå.

Overrasket over Kalla

I tillegg har testene på trening vært meget gode. Det skremmer Marit Bjørgen.

- Charlotte var overraskende sterk opp Lysebotn. Hun var ikke så langt unna Thereses tid fra i fjor. Det er imponerende. Jeg trodde nok heller at hun var mellom meg og Heidi en plass. Charlotte ser meget sterk ut, sier Bjørgen til Dagbladet.

FØRSTE BJØRGEN-MINNE: Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg husker godt det første møte med Marit Bjørgen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Først og fremst synes jeg det er veldig gøy at hun går så bra. Jeg tror ikke Charlotte har hatt en så bra sommer noen gang før. Det kan bli mange intense dueller til vinteren, sier Rognes-jenta.

På rulleski er det enklere å sammenlikne tider enn på snø, og det er ingenting som tyder på at eksempelvis vindforholdene var merkbart bedre da Kalla vant i år enn i Johaugs seiersløp året før.

Fjorårsvinner Matti Heikkinen gikk eksempelvis ett minutt saktere i år enn i fjor, mens vinnertiden til Hans Christer Holund var halvminuttet raskere enn finnens tid året før.

Bjørgens tøffeste konkurrent i karrieren

Kalla var bare en reell konkurrent til Bjørgen i siste del av fjorårssesongen. Til vinteren kan også Johaug komme tilbake.

Plutselig blir kampen om seirene langt tøffere for Rognes-jenta.

- Therese har vært den tøffeste og råeste konkurrenten min i karrieren, i hvert fall i lengre løp. Charlotte har også gitt meg mange harde dueller. Det samme gjelder Virpi Kuitunen og Aino-Kaisa Saarinen, sier Bjørgen til Dagbladet på spørsmål om hvem som har vært hennes hardeste rivaler i karrieren.

- Justyna Kowalczyk var selvfølgelig også veldig hard i mange år. Det samme gjelder Bente Skari og Julia Tsjepalova om vi går lenger tilbake i historien. Jeg har fått konkurrere mot mange gode over ulike epoker. Jeg har vært heldig som har fått møtt alle disse, forteller Rognes-jenta.

Derfor dropper Bjørgen Toppidrettsveka

Verken Kalla eller Bjørgen deltar under Toppidrettsveka som starter i Aure i dag, og fortsetter samme sted i morgen, før turen går videre til Trondheim.

Årsaken til fraværet er enkel:

- Marit har allerede deltatt på både Blinkfestivalen og Holmenkollen Skishow. Det er tilstrekkelig med konkurranser på rulleski for Marit, opplyser Gro Eide i Norges Skiforbund til Dagbladet.

På kvinnesiden er Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen de største norske stjernene, sammen med Toppidrettsveka-spesialist Kathrine Harsem.

- Ja, jeg har brukt å gjøre det bra der. Planen i år er å vente litt med hardøktene og forsøke å vente til vinteren med storformen, sier Harsem til Dagbladet.

Weng i storform

Deltar i Aure i dag gjør også store deler av den svenske troppen med Anna Haag, Ida Ingemarsdotter og Ebba Andersson i spissen, men ikke Kalla og Stina Nilsson.

Den største favoritten er trolig Heidi Weng, som har vunnet Toppidrettsveka flere ganger tidligere.

- Jeg føler jeg er i overraskende bra form og har fått trent mye. Jeg tror jeg er der jeg bør være. Det er litt der jeg var på samme tid i fjor. Jeg har satt noen personlige rekorder, men har fortsatt en del å jobbe med. Jeg er glad det ikke er sesongstart nå, sier Heidi Weng til Dagbladet.

På herresiden i Toppidrettsveka er feltet mer stjernespekket, med profiler fra en rekke ulike nasjoner. Petter Northug, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug danner som vanlig trønderbataljonen på hjemmebane, mens Sverige kommer med ess som Calle Halfvarsson og Emil Jönsson.

Finnene sender også sine største stjerner i Matti Heikkinen og Iivo Niskanen, mens også Frankrike og Sveits kommer mannssterke med Dario Cologna og Maurice Manificat i spissen.

Det samme gjør britene og amerikanerne med henholdsvis Andrew Musgrave og Andrew Newell som de mest profilerte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!