Marit Bjørgen skremt over klimautviklingen

Bjørgen slår alarm: - Jeg er bekymret

Marit Bjørgen er bekymret for langrennssportens framtid og om sporten vil overleve. I løpet av 20 år på toppnivå som langrennsløper har hun observert en skremmende utvikling.

ALARM: Marit Bjørgen slår klimaalarm og frykter for langrennssportens framtid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ALARM: Marit Bjørgen slår klimaalarm og frykter for langrennssportens framtid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidenes mestvinnende langrennsløper og tidenes mestvinnende vinterolympier Marit Bjørgen slår klimaalarm og frykter for langrennssportens framtid.

Til Dagbladet sier 39-åringen fra Rognes at hun er bekymret for utviklingen hun har sett i løpet av sine 20 år på toppnivå i idretten.

Endringene i snøforholdene er dramatiske, mener Bjørgen, og henviser til personlige erfaringer fra det som tidligere var snøsikre steder og breer som er i ferd med å smelte bort.

- Se på breen i Val Senales, hvor utøverne skal nå. Jeg har vært der i 20 år og ser store endringer på hvor stor breen er. Det er veldig merkbart at den smelter, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

- Det er også stadig større ustabilitet om vinteren, blant annet når det gjelder hvor tidlig snøen kommer og hvor mye snø der. Jeg merker store endringer i løpet av de 20 åra jeg har vært på elitelag.

- Jeg er bekymret

Som vintersportens mestvinnende og største legende gjennom alle tider, er klimautfordringene en bekymring som Bjørgen føler sterkt på.

- Jeg vil jo at langrennssporten skal leve. Jeg er bekymret for framtida til sporten, rett og slett om langrennssporten vil overleve, sier 39-åringen, som la opp på topp etter vinter-OL i Pyeongchang i 2018.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer