Marit Bjørgen skremt over klimautviklingen

Bjørgen slår alarm: - Jeg er bekymret

Marit Bjørgen er bekymret for langrennssportens framtid og om sporten vil overleve. I løpet av 20 år på toppnivå som langrennsløper har hun observert en skremmende utvikling.

ALARM: Marit Bjørgen slår klimaalarm og frykter for langrennssportens framtid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ALARM: Marit Bjørgen slår klimaalarm og frykter for langrennssportens framtid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidenes mestvinnende langrennsløper og tidenes mestvinnende vinterolympier Marit Bjørgen slår klimaalarm og frykter for langrennssportens framtid.

Til Dagbladet sier 39-åringen fra Rognes at hun er bekymret for utviklingen hun har sett i løpet av sine 20 år på toppnivå i idretten.

Endringene i snøforholdene er dramatiske, mener Bjørgen, og henviser til personlige erfaringer fra det som tidligere var snøsikre steder og breer som er i ferd med å smelte bort.

- Se på breen i Val Senales, hvor utøverne skal nå. Jeg har vært der i 20 år og ser store endringer på hvor stor breen er. Det er veldig merkbart at den smelter, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

- Det er også stadig større ustabilitet om vinteren, blant annet når det gjelder hvor tidlig snøen kommer og hvor mye snø der. Jeg merker store endringer i løpet av de 20 åra jeg har vært på elitelag.

- Jeg er bekymret

Som vintersportens mestvinnende og største legende gjennom alle tider, er klimautfordringene en bekymring som Bjørgen føler sterkt på.

BEKYMRET: Marit Bjørgen har selv sett på nært hold hvordan snøforholdene blir svakere og svakere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKYMRET: Marit Bjørgen har selv sett på nært hold hvordan snøforholdene blir svakere og svakere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil jo at langrennssporten skal leve. Jeg er bekymret for framtida til sporten, rett og slett om langrennssporten vil overleve, sier 39-åringen, som la opp på topp etter vinter-OL i Pyeongchang i 2018.

Engasjementet for langrennssporten lever imidlertid videre.

- Jeg vil fortsatt være med og bidra i langrennssporten, når jeg har tid. Jeg brenner for langrennssporten og håper den skal leve lengst mulig. Det er mer fokus på klimaet i langrennsmiljøet nå. Det prates mer om, forteller Bjørgen.

Støtter Ulvangs varsko

Rognes-jenta støtter dermed langrennslegenden og FIS-leder Vegard Ulvangs varsko:

- Langrennssportens aller største utfordring handler om vinteren. Vi får kortere vinter. Det er et dilemma som kommer til å prege langrennssporten veldig de neste 10-15 år, advarte Ulvang overfor Dagbladet.

KLIMATILTAK: Marit Bjørgen er glad for at touren i Trondheim, Östersund, Åre og Meråker gjør flere klimatiltak. Bjørgen er ambassadør for SkiTour 2020. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLIMATILTAK: Marit Bjørgen er glad for at touren i Trondheim, Östersund, Åre og Meråker gjør flere klimatiltak. Bjørgen er ambassadør for SkiTour 2020. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke så mye vi kan gjøre med snømangel, men nå jobber vi med en teknologi i Norge for å kunne produsere snø på varmere temperatur. Samtidig er det en kostnad dette. Å produsere snø er kostbart. Ikke minst er det en klimapåkjenning. Vi biter oss selv i halen. Jo mer vi produserer, jo mer forurenser vi.

Svensk bekymring

Anders Södergren, med ett OL-gull og sju mesterskapsmedaljer på merittlista, er helt enig med Ulvang og Bjørgen.

- Det er veldig tydelig at skisporten har en stor klimautfordring. Det er mange arrangører som sliter med snøproduksjonen og har kniven på strupen for å få nok snø til å arrangere skirenn. Om langrennssporten skal overleve, må vi gjøre noe, sier Södergren til Dagbladet.

Nå tar langrennssporten grep i så måte.

Klimavennlige grep i ny tour

Et av tiltakene er Ski Tour 2020, altså den norsk-svenske touren som går av stabelen i perioden 15. til 23. februar.

Åre, Östersund, Storlien-Meråker og Trondheim er stedene hvor touren arrangeres.

Her vil utøverne være pålagt å reise med VY-tog og -buss mellom de forskjellige arrangørstedene av hensyn til klimaet og miljøet. Om en utøver ikke tar toget, får vedkommende heller ikke starte neste renn.

Trønderbanen, Meråkerbanen, Rørosbanen, Dovrebanen og Nordlandsbanen er blant rutene som skal frakte utøverne.

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Jeg håper at denne touren og klimafokuset her kan gi et viktig signal og være et steg riktig vei. I Norge og Sverige er langrennsløperne veldig viktige ambassadører og forbilder for befolkningen, sier Södergren.

Bjørgen: - Fantastisk

Han er selv en ambassadør for den nye touren sammen med Marit Bjørgen.

- Jeg synes det er et fantastisk samarbeid for å gjøre viktige klimahensyn. Vi langrennsløpere merker tydelig endringer med tanke på snøtilgang og breer som smelter, forteller Bjørgen til Dagbladet.

- Det som er veldig bra her, er at det er kort vei fra stadion til togstasjonen. Det er også bedre komfort å sitte på toget enn i en trang bil. Jeg har hørt mest positive tilbakemeldinger fra utøverne rundt dette tiltaket. Jeg tror heller ikke sykdomsrisikoen er noe større på et tog enn i en trang bil.

Bjørgen tror utøverne tar godt imot togtvangen mellom etappene.

- Det viktigste for utøverne er at kollektivtransporten flyter, at det er god komfort, god tilgang på mat og drikke og at man unngår store forsinkelser.

- Jeg tror det blir en folkefest. Interessen for langrenn i Trøndelag er enorm. Jeg gleder meg til å ta del i det, sier Marit Bjørgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer