Bjørgen spurtet best

Marit Bjørgen vant, mens Trond Einar Elden ble sist i finalene i Reit im Winkl. Dagbladet.no fulgte sprinten direkte.

Marit Bjørgen var uimotståelig på sprinten i tyske Reit im Winkl i dag. Bjørgen hadde full kontroll i alle heatene, og i finalen var giret hennes i de siste motbakkene mer enn motstanderne taklet. Selv var hovedpersonen overrasket over at det gikk så lett.

- Jeg følte meg fryktelig stiv og tung på prologen. Det er man ofte rett ned fra høyden i første rennet. Men det gikk bedre og bedre, og da er jeg kanskje i god form likevel, sier Bjørgen til Dagbladet.no.

- Det høres helt merkelig ut at jeg er medaljefavoritt i VM. Men nå er jeg det,sier hun. Og har helt rett.

Dagbladet.no fulgte sprinten direkte:

Herrenes finaler

A-FINALEN:

Trond Einar Elden, i sin første finale for året, tok det rolig ut fra start og la seg sist i finalefeltet. Christian Zorzi tok ledelsen fra start igjen, og det så lenge ut som om Elden ble kjørt av tidlig.

I den siste motbakken var det klart at Elden ikke hadde noe å svare med da Zorzi, Brink og Angerer satte inn støtet. Zorzi vant spurtduellen foran Brink, med Angerer på tredjeplass. Likevel sikret nok Elden seg den siste VM-plassen med denne plasseringen.

B-FINALEN:

Martin Koukal fulgte suksessoppskriften sin fra kvartfinalen og satt inn støtet i motbakkene før mål. Svenskene og Teichmann ble fullstendig parkert, og tsjekkeren gikk inn til seier i B-finalen. Teichmann kom fryktelig på slutten, men måtte gi tapt etter fotofinish.

Kvinnenes finaler

A-FINALEN:

Marit Bjørgen slapp Valbusa og de to tyske jentene fra start, og lå noen meter bak. Likevel hadde hun god kontakt gjennom hele løpet.

I den siste bakken gikk Bjørgen i tet, og knuste all motstand på oppløpssiden. Verdenscupleder i sprint, Marit Bjørgen, må nå regnes som en brennhet favoritt til sprintgullet i VM i Val di Fiemme.

B-FINALEN:

Anita Moen viste styrke i b-finalen, og vant lett foran Paruzzi, Maj Helen Sorkmo, og Venelainen.Trond Einar Elden fikk en god start på sin semifinale. Fra frontposisjon trakk han ned tempoet, og ingen av avneskene eller tsjekkeren Koukal virket interessert i å gå i front.

Elden holdt unna angrepene bakfra opp den siste bakken, og Elden holdt også koken ut på oppløpet. Sammen med Jørgen Brink gikk han til A-finalen som nummer to i heatet. Sikret han VM-plassen der?

Herrenes semifinaler

Christian Zorzi kjørte, i likhet med kvartfinalen, hele semifinalen. Sammen med Tobias Angerer kjørte de fra Teichmann og Fredriksson i den siste bakken før mål.

Kvinnenes semifinaler

Maj Helen Sorkmo var siste norske kvinne i semifinalene. Italienske Valbusa parkerte resten av heatet, og tyske Claudia Künzel ble for sterk for Sorkmo. Bare Bjørgen forsvarer de norske fargene i A-finalen.

Anita Moen og Marit Bjørgen gikk kvinnenes første semifinale. Bjørgen gikk ut i front, mens Moen og tyske Evi Sachenbacher vekslet om å ha annenplassen.

Bjørgen vant heatet, mens Sachenbacher klarte å stikke skien foran Moen over målstreken. Dermed blir det A-finale på Bjørgen, og B-finale på Moen.

Herrenes kvartfinaler

Svenske Jørgen Brink kjørte det siste heatet fra starten av, men Elden fulgte ganske greit. Elden passerte tyske Stitzel i den siste bakken før oppløpet, og da Stitzel falt i den siste utforkjøringen var Elden sikret plassen i semifinalen.

Tsjekkiske Martin Koukal splittet den tysk-svenske dominansen da han vant den tredje kvartfianlen foran svenske Bjørn Lind. Rene Sommerfelt og Anders Høgberg gikk ikke videre fra heatet.

I den andre kvartfinalen gikk de to tyskerne Angerer og Teichmann videre på bekostning av svenskene Larsson og Østberg.

Håvard Bjerkeli gikk det første kvartfinaleheatet sammen med svenske Tobias Fredriksson og Christian Zorzi.

Zorzi var helt overlegen fra start til mål og vant akkurat som han ville. Bjerkeli ble hengende etter og virket sliten. Fredriksson gikk videre til semifinalen etter at finske Pyykönen falt på oppløpssiden. Da er det bare Trond Einar Elden igjen av de norske.

Kvinnenes kvartfinaler

Ingrid Narum var eneste norske i det siste kvartfinaleheatet for kvinner. Narum gikk bakerst i heatet hele tiden, og var sjanseløs da italienske Valbusa og tyske Künzel stakk i den siste bakken. Narum ble nummer tre i heatet.

Dermed er tre av de fem norske kvinnene i semifinalene senere i dag.

I det tredje heatet gikk Maj Helen Sorkmo videre etter en tett spurt. Det måtte fotofinish til for å skille henne fra Pirjo Manninen, men Sorkmo trakk altså det legnste strået. Eller hadde den lengste tåa om du vil.

I det første kvartfinaleheatet for kvinner gikk Marit Bjørgen videre, mens Anita Olsen Katnosa ble nummer fire og er slått ut.

Anita Moen vant sitt kvartfinaleheat, og gikk videre til semifinalen sammen med Gabriella Paruzzi.Blant langrennsgutta nærmer kampen om den siste plassen i VM-troppen seg slutten. En plass er ledig, fire sprintere er med i kampen. Men etter prologen i Tyskland har en løper styrket sine sjanser betraktelig.

Trond Einar Elden og Håvard Bjerkeli avanserte til kvartfinalen. Dermed er Elden den eneste av løperne som ikke er tatt ut i kvartfinaleheatene.

Elden hadde sjette beste tid i kvalifiseringen, Bjerkeli var nummer 16.

De 16 beste går kvartfinalene.

Øvrige norske: 17) Jens Arne Svartedal, 18) Tor Arne Hetland, 20) Morten Brørs, 22) Trond Iversen, 25) Håvard Solbakken, 28) John Kr. Dahl.

I kvinneklassen gikk fem norske jenter videre til kvartfinale; Anita Moen, Marit Bjørgen, Ingrid Narum, Maj Helen Sorkmo og Anita Olsen Katnosa.

STYRKET SJANSENE: Trond Einar Elden gikk fort i Reit im Winkel.